Tos byl vždycky, alespoň co pamatujuSpiciMedved píše: Třeba mojí maličkost, když okolí zjistilo, čím se zabývám a jak to dělám začlo označovat za podivína a magora
Hranice LH
Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
Kydliman
- Nováček

-
awe
- Stálý přispěvatel

Vím, že je to slovíčkaření - ale o tom je vpodstatě celé tohle téma - to by mě teda zajímalo, kde a co v USA označili za LH? Pokud je mi známo, tak tam tento termín moc rozšířen neníJoe píše:my se jako LH neoznačovali, ale byli jsme tak označeni konkrétně z USA. Tak jsme se teprve dozvěděli, že nějaké LH je)
-
Joe
- Stálý přispěvatel

awe: Je a není - jak kde a asi jak u koho a čeho. Faktem je, že první, kde jsme na to hned narazili byl Bucskinning, konkrétně se na to odvolává např. jistý pan Baker, který se zabývá Lonh Hunters. Nálepka, jak jsem napsal pak přišla s blahopřáním a něco málo doláči, co jsme získali první cenu Head Up. (Zde narážím na to, že jsme tak byli označeni My. Ale to nebyl jediný případ.) Také na toto téma (LH) jsme narazili hned v několika dokumentech u našem hobby, co máme z USA (myslím tím videa). Čili netvrdil bych, že to tam je pojem nepoužívaný. Spíše mám dojem, že oni prostě toto neřeší jako u nás, čili nemají potřebu se tím jako u nás stále ohánět. Fakt ale je, že poprvé jsme se s tímto pojmem setkali právě v tomto druhu literatůry, ze které jak jsitě víš přednostně čerpáme. (U Indiánské oblasti ale nemám přehled.) Mimochodem, odkaz na LH najdeš v našich stanovách až z r.2001, při čemž TC byl oficiálně založen v r.1991.
Pro nás to byla původně jen jistá forma dělání westernu. Pak jsme usuzovali, že svým způsobem zacházíme vlastně až do oblasti té experimantální archeologie, a teprve pak jsme se začali pídit po tom, jak se to označuje v USA. Popravdě nám dost dlouho nebylo jasné jaký je rozdíl mezi LH a experimentální archeologií. A jednoznačnou odpověď , která by mne uspokojila jsme dodnes nedostal. Stačí?
Pro nás to byla původně jen jistá forma dělání westernu. Pak jsme usuzovali, že svým způsobem zacházíme vlastně až do oblasti té experimantální archeologie, a teprve pak jsme se začali pídit po tom, jak se to označuje v USA. Popravdě nám dost dlouho nebylo jasné jaký je rozdíl mezi LH a experimentální archeologií. A jednoznačnou odpověď , která by mne uspokojila jsme dodnes nedostal. Stačí?
Joe M.
-
abaddon
- Site Admin

taky se nalepka LH da pouzit pro laiky, a vznikla treba kuli akutni potrebe se (alespon u nas) nejak vymezit vuci historickemu sermu... protoze to proste prestalo byt primarne o sermu a chteli sme dat divakum najevo ze uvidi treba i nejake ta remesla, ukazky doboveho zivota atd...
jak jinak to chcete nejak kratce specifikovat (rekneme na plakaty) vy co se vuci teto nalepce ohrazujete? me to proste v teto oblasti pripada jako ze to tu funkci plni - tj. ve dvou slovech to definuje, ze to neni jen o sermu...
to ze se k tomu dneska hlasi kde kdo, neni chyba toho oznaceni...
jak jinak to chcete nejak kratce specifikovat (rekneme na plakaty) vy co se vuci teto nalepce ohrazujete? me to proste v teto oblasti pripada jako ze to tu funkci plni - tj. ve dvou slovech to definuje, ze to neni jen o sermu...
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
Joe
- Stálý přispěvatel

Ono to neplatí asi jen pro ten šermabaddon píše:taky se nalepka LH da pouzit pro laiky, a vznikla treba kuli akutni potrebe se (alespon u nas) nejak vymezit vuci historickemu sermu... protoze to proste prestalo byt primarne o sermu a chteli sme dat divakum najevo ze uvidi treba i nejake ta remesla, ukazky doboveho zivota atd...
Také si myslím, že vlastně tady spíše jde o to, že ono to LH se dá dělat na různé úrovni, a to od podprůměrného náznaku až po skutečně vysokou úroveň. A to je to, co vzbuzuje ty emoce. Nevíme kam zařadit ty, co to nedělají echt dobře, ale nedají se při tom zařadit jinam, protože prostě pro to škatulka není. Jinak řečeno, otázka by spíše měla znít, co už se za LH považovat dá a co ještě ne. Teď na střelbách jsme třeba řešili džíny u éry "Divoký západ". Fakt je, že byli a co je zajímavé, že vypadali stejně jako ty dnešní - myšlen klasický střih (pomineme-li ale zip na poklopci a různé typy obšívek, či použité umělé indigo místo přírodního). Vpodstatě tu jsou dva tábory. Jeden, co by to akceptoval a druhý to odmítá. Každá strana má při tom pádné argumenty. Jinak řečeno, pokud bych si chtěl zahrát na soudce, tak bych musel konstatovat, že obě strany mají pravdu
(Docela by mne zajímalo, od kdy se tento pojem (LH/OH) používá ve Vaší oblasti? Jak jsem již myslím uvedl, My se s tím poprvé setkali někdy v roce 1992-3.)
Joe M.
-
Joe
- Stálý přispěvatel

Jasně, to že jde o "Vědecký obor" je nám dneska jasné (ale dříve nebylo - věděli jsme o tom prostě prd). Nicméně pokud bych to vzal obecně, čímž myslím naše kolegy hobbysty celosvětově, zejména v USA, tak by jsme tam na vědecké pokusy narazili. Například máme film o sledovaném pokusu o přežití ve skutečné divočině s jistým dobovým vybavením, či o rekostrukce plavidel a jejich následné použití při rekonstrukci jisté konkrétní události. Našlo by se toho víc. Fakt ale je, že vesměs šlo o profesionální vědce, kteří ale vesměs byli a jsou i nadšenými ohaři.Wothan píše:Experimentální archeologie je (doufám už) vědecký obor - máte nějaké výsledky které by se daly označit za vědecký experiment?
U nás bych například mohl použít příklad Peggyho, který zkoumal, zda je skutečně pravdivý údaj (často citovaný v literatůře), že třásně sloužili pro odvod vody při dešti. Nebudu zde popisovat podrobnosti, ale ukázalo se to jako pitomost - opak je pravdou
Rozhodně ale toto není předměntem programové činnosti! Čili to co děláme nebude EA. Jen jsem chtěl říci, že se spolky našeho typu mohou k tomuto mimoděk přiblížit a ba i udělat, aniž by nás napadlo, že toto už by se mohlo možná považovat i za EA. Zajímavé ale je, že i páni vědci mají problém s definicí toho, co se dá či nedá za EA považovat.
Popravdě ale, asi bych to sem moc netahal. Stačí to dohadování o definyci LH
Joe M.
-
Maršálek
- Stálý přispěvatel

já vím že je to ode mně dětinské, ale mě tohle téma přijde opravdu úsměvné, čtu-li že se někdo bojí, aby mu laikové nenalepili nálepku LH
já myslím že většina z nás dělá to co dělá jenom a nebo především pro sebe, nikoli proto aby je někdo konečně nazval ohařem
takže dělám-li to pro sebe a své uspokojení, jsem raději, když mě na kratochvílích a akcích hradeckého dvora oslovují "pane maršálku", nebo "pane de Merpins", než aby mi někdo řekl pane ohaři

Ich dien!
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
abaddon
- Site Admin

me je taky jedno jak tomu kdo rika, jestli to odpovida predstavam jednech a nebo odporuje predstavam druhych... jestli to nekomu prijde malo a nebo moc...
to co sem chtel rict je ze kdyz se me laik zepta co delam za hobby tak nechci rict ze historicky serm protoze nesermuju, tak jak to nejak zobecnit nebo popsat? vetsinou reknu ze se venuju oziveny historii a nasledne to nejak rozvedu... nejak to nazvat musim.. jinak mam tyhle skatulky taky u prdele..
to co sem chtel rict je ze kdyz se me laik zepta co delam za hobby tak nechci rict ze historicky serm protoze nesermuju, tak jak to nejak zobecnit nebo popsat? vetsinou reknu ze se venuju oziveny historii a nasledne to nejak rozvedu... nejak to nazvat musim.. jinak mam tyhle skatulky taky u prdele..