Zbroje vrcholného středověku.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

:wink: Kde bych sehnal nijak upravovanou ovčí vlnu zadarmo?
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Volkolak píše::wink: Kde bych sehnal nijak upravovanou ovčí vlnu zadarmo?
Všude kde mají ovce a stříhají je. Nejlépe sa zkus optat na nějakém statku nebo na vesnicach u starších obyvatel. A když nebude uplně zadarmo, dycky sa dá domluvit na nejakém demijonku slivky nebo vínka za výměnu. :wink:
Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

Teď jsem si vzpoměl, přítelkyně má rodinu v Bulharsku a ty maji ovce. Mám od nich vlněnej svetr :badgrin: ...
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Kdyby se ti chtělo zajet do Chlumce n. C. tak tu mám dva pytle bez užití.
Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

Poslal jsem ti soukroumo zprávu (SZ), takhle se mi to řešit nechce :wink: .
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

i to by šlo, ohledně mého zeleného krzna zjevně došlo k nedorozumění :wink: je to prakticky tužší spalnieř (edy spodní prošívanice) s kroužkovou brní našívanou v místech, která nejsou chráněna jinou zbrojí. Mám na něm svatojiřský plátový kabátec
Obrázek
a k němu pak přidávám na krzno další zbrojné doplňky. Takhle to tedy vypadá jenom s tím svatojiřským kabátcem.
Ich dien!
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Volkolak píše:Poslal jsem ti soukroumo zprávu (SZ), takhle se mi to řešit nechce :wink: .
Ook :wink:
Opat
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Opat »

Ta akce v duchu "Noc před bitvou" jak o ní psal Maršálek, byla vážně zajímavá: předně se ukázalo (při nočních hlídkách a přepacdech i následné vlastní bitvě u hradu a v lese), že lehká zbroj v takových podmínkách je výhodou nad pláty a přidáš-li k tomu sehraný tým, který se vzájemně podporuje a chrání, tak máš coby pěšák nad jednotlivými těžkooděnci víc než dobrou šanci. A navíc, v zajetí bludu "rytíř - plechy" tady žije stále víc než dost lidí. Kvalitní pěšák má výbornou šanci viniknout.
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Michal-jesenik píše:to volkodlak a Alkeantres:

Mozna vam pomuze dilo Violleta De Duche...Sice se hlavne zameruje na rytirstvo, ale jsou tam taky zobrazeni chudsi bojovnici, zbrane, platove doplnky atd.....Dal jsem ho volne ke stahnuti na nasledujici link

http://depositfiles.com/files/218372/viollet.pdf.html

S pozdravem Michal
autor kterého zmiňuješ je francouzský architekt a trochu historik (není míněno jako výsměch) Viollet le Duc. Pokud jde o jeho velmi obsáhlou encyklopedii Medievale, pak se krom architektury zabývá i civilním a zbrojným oděním. Přes svou obsáhlost je to dílo opět spíše inspirativní, protože zatímco Wágner dosáhl cca polovičního obsahu, zabývá se toliko obdobím jednoho sta let, zatím le Duc se zabývá encyklopedicky celým středověkem. Takže pro rozšíření obzorů je oba vřele doporučuji, pro rekonstrukci konkrétní zbroje již ale náročnému nepostačí (a nutno podotknout že za těmito účely nebyly tyto velmi solidní práce ani tvořeny. Encyklopedie medievale měla být shrnutím fr. středověku a Zbroj zbraně a kostými v době předhusitské a husitské zase sloužila jako kostýmní podklad pro Vávrovu husitskou trilogii). To jen pro upřesnění :wink:
Ich dien!
Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

Máte někdo střih na BATVAT? Pošlete mi ho prosím na mail. Dík!