Zbraně raného středověku
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
MadHamster
- Občasný přispěvatel

Taky sem tam jeden našelWothan píše:No u nás na hradě se neustále nachází golfové míčky a když uvážíme že nejbližší golfové hřiště je odtamtud asi tak 10km vzdušnou čarou, bude mít někdo odpal, který by mu záviděl i Tiger Woods
NIcméně zjišťuju že se ten vosk bude muset nějak uprvit olejem, páč jak se u nás ochladilo tak ten vosk nepříjemně ztvrdnul
-
PeZ
- Nováček

-
Kain
- Stálý přispěvatel

-
MadHamster
- Občasný přispěvatel

-
Knecht
- Stálý přispěvatel

Kuličky z vosku se mi nezdají, opravdu je to pěkně tvrdé. Sice letos na wb bylo takové vedro, že vosk na nitě, s kterým jsem tam dělal, získal tvárnost plastelíny, ale nedá se s tím počítat. Zatím na každé bitvě co jsem zažil bylo buď vedro, nebo pršelo. Nepočítám jedny z prvních jarních Dohalic, kdy sněžilo. Takže vosk ne, stejně tak všechny ostatní tvrdnoucí materiály - hlína, sklenářský tmel apod. Navíc taková vosková munice by se trochu prodražila.
Kožený míček na lakros jsem kdysi vyráběl a opravdu to není zrovna rychlé a jednoduché, hlavně když je slušná šance, že už ho nikdy neuvidím..
Takže mi pořád přijde ideální vhodně zatížený pingpongáč s pěnovým obalem. Levné, jednotné, bezpečné střelivo.
Kožený míček na lakros jsem kdysi vyráběl a opravdu to není zrovna rychlé a jednoduché, hlavně když je slušná šance, že už ho nikdy neuvidím..
Takže mi pořád přijde ideální vhodně zatížený pingpongáč s pěnovým obalem. Levné, jednotné, bezpečné střelivo.
-
JARWIKS
- Stálý přispěvatel

Teď asi říkám blbost. Ale na mnoha místach se dá vždycky sehnat jíl, tudíž si ho pokud víme že na ímstě kde je akce jíl není, trochu před akcí někde kopnout. A v den akce v něčem rozmočit a jen plácat,třeba 20 kuliček nebo víc dle potřeby.To plácání jde docela rychle. Toto by myslím fungovalo, aspoň na táboře jsme to tak praktikovali, když nám došlo střelivo na bojovky ze škrobu a papíru.Zatím na každé bitvě co jsem zažil bylo buď vedro, nebo pršelo. Nepočítám jedny z prvních jarních Dohalic, kdy sněžilo. Takže vosk ne, stejně tak všechny ostatní tvrdnoucí materiály - hlína, sklenářský tmel apod. Navíc taková vosková munice by se trochu prodražila.
-
Knecht
- Stálý přispěvatel

Jíl bude hodně těžký a tuhý. Snad by šel použít na "kameny" vrhané rukou, ale do praku nebo fustibalu bych se s tím bál. Nehledě na různá hovádka, která si munici udělají v předstihu a do bitvy půjdou s usušenou tvrdou střelou.
Taky můžeme použít ovčí trus, na wb o něj nebývá nouze, velikost ideální, ranivost mizivá, ekologičnost zaručena
Taky můžeme použít ovčí trus, na wb o něj nebývá nouze, velikost ideální, ranivost mizivá, ekologičnost zaručena
-
JARWIKS
- Stálý přispěvatel

Noo právě, že jsme je používali na vrhání rukou jak píšeš... Ale i tak na střelbu do terče to myslím pujde, protože jabka furt shanet a další věci to není ono...Knecht píše:Jíl bude hodně těžký a tuhý. Snad by šel použít na "kameny" vrhané rukou, ale do praku nebo fustibalu bych se s tím bál. Nehledě na různá hovádka, která si munici udělají v předstihu a do bitvy půjdou s usušenou tvrdou střelou.
A ohledně hovádek, noo momentálně, když sleduju počty, kdo by to používali, tak je nás pár a to bitvy z těch pár zas jen několik, takže alespoň nyní v začátcích bych se těch tzv. hovádek nebál.
Každopádně to chce samozřejmě vyzkoušet,pak budeme chytřejší jak toto bude fungovat
A my máme jak ovčího tak oslího a kozího trusu taky dost
-
Pazourek
zlomeny luk
Hawkwind:
Prosím poraď. Dneska jsem při natahování tětivy zlomil luk. Docela to zabolelo (fyzicky i na duši, protože jsem si s nim dal docela práci). Zajímalo by mě, kde se asi stala chyba. Uříznu jasanový kmínek, nechám ho 8 měsíců schnout, ořežu nožem a pořízem do požadovaného tvaru (zhruba ploché D), ošmirgluju, chci natáhnout tětivu a pak mi to u malého suku¨(jsou tam i větší) praskne.
Prosím poraď. Dneska jsem při natahování tětivy zlomil luk. Docela to zabolelo (fyzicky i na duši, protože jsem si s nim dal docela práci). Zajímalo by mě, kde se asi stala chyba. Uříznu jasanový kmínek, nechám ho 8 měsíců schnout, ořežu nožem a pořízem do požadovaného tvaru (zhruba ploché D), ošmirgluju, chci natáhnout tětivu a pak mi to u malého suku¨(jsou tam i větší) praskne.