Zbroje vrcholného středověku.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

jak píše Ronšperk, nejprve si zvolna ujasni, jak majetného bojovníka budeš rekonstruovat a ujasni si i kdo to bude, tj. budeš námezný žoldnéř, příslušník městských milicí, příslušník šlechtické družiny...?
Dále budeš se tvářit jako sesedlý jezdec? Pokud ano, pak se orientuj na jezdeckou výzbroj a výstroj, tj. nikoli žekezná ochrana nohou (max. ty jednoduché nákolenky, ale určitě ne stehna) ale vysoké boty do půli lýtek nebo vyšší. Své postavě přizpůsob i zbroj kryjící horní polovinu těla - pro jezdce může být festovnější - nese ji především kůň. Budeš jízdní s kopím, nebo jízdní střelec z kuše? Nebudeš-li jízdní střelec, pak nezapomeň na štít.

Budeš-li pěšák vol praktičtější nízké kotníkové boty a úplně vynech ochranu nohou. Pak omez i horní ochranu těla na silnou svrchní prošívanici, železný klobouk a pevné kožené nebo kroužkové rukavice. Dále vybírej zbraně dle své specializace, tj. budeš pavézník, kopiník, sudličník, střelec? Nepouštěj se do soudobých pseudouniverzálních nesmyslů, na solidní akci se nechytneš. Naopak jako dobrý pavézník, kopiník, sudličník nebo střelec se dobře uživíš (dobrým příkladem je třeba Hrubá Skála). Budeš -li pěšák, nezabývej se štítem, nebudeš-li dělat pavézníka.

Děláme ti v tom hokej, co? :wink: Možná se to zdá složité, ale hledej v tom logiku. Vybírej zbroj, která tě nebude ve tvé specifické činnosti v boji omezovat a zatěžovat a ve které budeš moci plnit bojové úkoly po celý den.
Já jako velmož 1.pol. 14.st. také přizpůsobuji výběr zbroje dané potřebě, tj. jako jezdec odívám kroužkový komplet, zesilovaný na rukou a nohou koženými pláty s železnými disky, hruď pak okrývám ještě další silnou prošívanicí, na hlavu beru buť otevřený šlap nebo hrncový helm. Dále pak samozřejmě štít a kopí.
Pro pěší boj odívám jenom kroužkovou košili (samozřejmě na spalnieř) a zesilovací pláty na nohy a předloktí (tj. bez kroužkových nohavic), hlavu pokrývám železným kloboukem, nebo otevřeným šlapem bez hledí (pro dobrý rozhled), dle úvahy beru štít, který si mohu hodit na záda a ze zbraní volím kopí, sudlici, obouručí válečné kladivo, šídlo, luk... Meč a dýku jako samozřejmost nezmiňuji :biggrin:
Když jsme si před lety zkoušeli jak by nám šel vícedenní vojenský střet v lesích a skalách - nepřetržitě jsme bojovali cca 3 dny a 4 noci, ukázala se jako optimum jenom lehká zboj, tj. prošívanice a otevřený šlap + kožené rukavice. Tesák byl výhodnější než meč a na další zbraně ani nedošlo :wink: (je zbytečné psát, že jsme začínali v půlzbrojích) I velmi dobří a obávaní rváči v půlzbrojích se stávali snadnou kořistí sehraných pěšáků, oděných toliko v prošívanicích :badgrin:
Ich dien!
Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

Hokej mi v tom neděláte, přijde mi to dobře vysvětlené! Už v tom mám dost jasno.

Určitě budu pěšák. Nízké kotníkové boty mám již objednané od sedláře Matese.

Co kroužková brň? Psal jsi Maršálku "omez i horní ochranu těla na silnou svrchní prošívanici", myslíš tedy spodní prošívku + srvchní prošívku? Kroužkovku jsi bral jako samozřejmost nebo jsi jí zámerně vynechal?

Další věcí, která se mi honí hlavou jsou rukavice. Jelikož budu pěší žoldnéř z přelomu 14. a 15. století, tak nevím jaké mám zvolit. Ronšperk říkal něco o "kožených zpěvňovaných plátky kovu" - to si nedokážu moc dobře představit, takže bych to radši viděl na nějaké fotce, pokud to je možné. Druhou možností jak mi bylo razeno, jsou kroužkové rukavice - mají to být palčáky nebo prstové?
Naposledy upravil(a) Volkolak dne čtv 24. srp, 2006 17:08, celkem upraveno 1 x.
Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

Jinak ta více denní bitva musí být něco zajímavého. Snad se to bude někdy časem, až budu mít kompletní zbroj, zase opakovat. :wink:
Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

Ještě mi tu scházejí ty myšky, Ronšperk je zmiňuje a Maršálek ne. Takže na to bych se chtěl ještě zeptat, Ronšperk píše o jednodužších, takže jsem si sehnal pár obrázků, aby se to dalo lépe komentovat od vás odborníků.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Ta poslední je na lokty, u ostatních byla jen cena.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Maršálku, úplně ti rozumím...oni ti kopiníci v prošívkách hrozně rychle běhají:-)) Ale zase ruku na srdce, jakou my máme dnes fyzičku, jak my jsme zvyklí makat ve zbrojích:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Volkolak píše:Jinak ta více denní bitva musí být něco zajímavého. Snad se to bude někdy časem, až budu mít kompletní zbroj, zase opakovat. :wink:
My ji opět plánujeme a to jak v letním tak i v zimním období, ale bude stylizována do období 1.pol. 14.st. Pokud budeš mít odpovídající vybavení, není problém se zúčastnit :wink:

Pokud jde o tvůj dotaz ohledně zbroje na horní polovinu těla, pak po vlastních zkušenostech mohu potvrdit že pevná svrchní prošívanice (tím není myšleno vrstvení měkkých zbrojí ve smyslu spalnieř a další prošívanice - byť se to samozřejmě nevylučuje) je pro lehkého pěšáka dostatečnou ochranou. I výběr zbroje samé je dán především tvou specializací. Budeš-li plánovitě bojovat v první řadě formace jako kopiník bez krytí pavéz, mělo by být tvé ochrané odění odpovídající, tj. helmice, krytí krku a ramen (např. kroužková kápě), krytí hrudi kroužky a svrchní prošívanicí, chráněné předloktí a rukavice. Budeš-li bojovat plánovitě jako sudličník - tedy v druhé nebo dalších řadách formace, stačí ti ochraná zbroj kryjící hlavu a krk, ramena a hruď (silná prošívanice). Budeš-li pavézník, potřebuješ ochranu hlavy, krku a ramen.
Optimum je si to někde prakticky vyzkoušet, takže hledej větší společnost lidí, která se tímto obdobím zabývá a sestavuje větší zbrojný houf, např. Armitores.

Pokud jde o ochrané rukavice, stačí silné kožené (musíš v nich mít stále cit pro pevný úchop zbraně a nesmí tě omezovat v manipulaci s dalším potřebným vybavením). Zvolíš-li kroužkové pak věz že palčáky i prstové se užívaly souběžně. Palčáky lépe kryjí, prsťáky jsou citlivější pro úchop.
Ich dien!
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

K té akci bys musel mít odění odpovídající. Tak to ještě zvaž které době se chceš věnovat než začneš nakupovat. Univerzalita neexistuje a tak bys musel mít vícero doplňků, abys mohl procházet dobami.
K těm rukavicím zvaž i zbraň. Meč bych v tvém případě naprosto vynechal a s mečem jde teprve plátová rukavice. Tvá ochrana ruky bude vycházet z tobě dostupného materiálu a nenaáročného finančně. Možná bych zvolil i silnou hovězinu vařenou ve vosku. Získáš tím tvrdost a pak si z ní zhotovené destičky můžeš našít na koženou rukavici. Vciť se do muže tvého postavení a máš jen tři dostupné materiály pro výrobu zbroje. Vycpávané plátno, kůže, kov. S tím že jejich cena rapidně stoupá. A chceš cránit ruku. Zvol co potřebuješ k dané zbrani, kterou hodláš ovládat. Můžem se to pokusit po mailu vymyslet dle dochovaných analogií chceš li. Nějaké zkušenosti již mám :)
K těm myškám. Ty první jsou dobré a už i dražší, protože mají již přinýtované lamely. Dají se tedy použít až opravdu na druhou polovinu 14. stol a pro muže tvého stavu již jen konec spíše však počátek již věku 15. Raději bych bít tebou volil myšky bez lamel a to i na loket. Ty spodní jsou vyloženě pro tebe drahé a i příliš moderní. Je to sice zbroj pěchoty ale na druhou polovinu 15. stol.
Honor supra Vitam! Obrázek
Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

Určitě chci dělat žoldnéře a to buďto z přelomu 14. a 15. století nebo 1. 1/4 15. století (první čtvrtinu 15. stol. :wink:). Každopádně děláme ve skupině husity.

Hmm Ladislav Zavřel (http://www.zizi.kvalitne.cz/) je na tom nyní jak? Na webu má napsáno, že výroba je z osobních důvodů pozastavena, tak se tě chci zeptat Ronšperku, jak to s ním vypadá?

Já jsem ten co si od tebe koupil ty plátovky :wink: , pak jsem je prodal o 500 dráž :badgrin: .
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Já taky přispěji svou radou, která se netýká dobovosti, na to jsou tu povolanější.

Dobře si ošéfuj estetickou stránku toho žoldnéře. Není nic hloupějšího, než lehkooděnec v zářivé barevné tunice (kabátci, nohavicích...doplň pro svou dobu). Nebo kroužkovka bez prošívanice. Tedy dbej na funkčnost svého vybavení, jeho cenovou doladěnost (drahé kusy u jinak chudě vystrojeného bojovníka), nepřehnanou barevnost a viditelnou nefórovost.

I když se jednalo o chudého žoldnéře, přesto by měl věci udělané poctivě. Něco jiného jsou stopy opotřebení, roztrhání a tak...dbej na adekvátní látky, vyhni se "honosné praporovině" atd.

Věnuj se i nebojovým detailům. Nůž, polní láhev, lžíce...není to důležité pro bitvu, ale v táborovém životě je to nepostradatelné a on to nosil s sebou i na tažení...

Všechny zbraně s čepelí nos v pochvě. Nikdy za opaskem.

Máš-li civilní kostým, uprav ho adekvátně počasí a nechoď bez pokrývky hlavy.

Nebuď přehnaně čistý a svítící novotou:-))

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Správná připomínka Kaine! Já to úplně zapoměl napsat. Co tě nejvíc šlehne do očí při pohledu na ty myšky co jsi sem dal? Co je naprosto otřesné a zcela to kazí dojem z tohoto kusu zbroje.........................?
Přijdeš na to?
Zizi už nedělá. Tedy nikoliv na kšeft, ale již jen pro zábavu a přátele a dodací lhůta až bude tak bude. Již to nemá pro obživu tak asi máš smůlu.

Zjevně máš obchodní talent :-X :)
Honor supra Vitam! Obrázek