Zbraně raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Popravdě, máte pravdu :-). Já jsem měl vrhací oštěpy už na Wothanburgu 2OO2 nebo 2003, jenže se mi trochu neosvědčily. Totiž, finta oštěpu opravdového je, že buď zabodne protivníka, nebo se zabodne do štítu a tím mu hrubě znesnadňuje manipulaci s ním. Jenže gumový oštěp odskočí a zůstane ležet, což využívají kopiníci druhé řady a hážou je zpět. Takže tím ten, co si kopí připraví, dává v podstatě munici protivníkovi. Proto je nenosíme, ačkoliv na další sezonu plánujeme pokusné nasazení dalších kusů. Sekery a kyje narážejí na problém stejný, plus bolestivost zásahu. I gumová roztočená sekera vás snadno zasáhne toporem, navíc vypadá trochu hloupě, když se to všechno odráží jako tenisáky.... Nicméně i to lze řešit. Ale bojím se, že bychom mohli pomalu sklouznout k dřevárně, což bych nerad...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

No druhá strana musí vědět, že tydle oštěpy nesmí házet zpět. Prostě jedna salva a pak už útok na meče.

p.s. já bych jen výraz "vrhací oštěpy" ponechal pro ty, které se vrhají pomocí zařízení. Aby to někoho nemátlo... a ne ty které se hází.
Naposledy upravil(a) Pampalíny dne stř 23. srp, 2006 10:23, celkem upraveno 1 x.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

To by pak šlo. Jeden hod na hradbu a nechat být...má to jen scénický efekt, ale o tom se bavíme.
Třeba Poláci nebo Rusové to předvádějí do pasu nazí (tj. odshora) se štíty a ostrými oštěpy. Ty se zabodávají do štítů, moc hezké.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Příští sezonu to prubneme:-) BTW na Modré jsem fustibalem trefil kozu na hodně velkou vzdálenost, jablkem. Na 15 ran jednou, děkuju Archimedovi za jablka a pomoc s nabíjením. :-) Pojdme se střílet i prakama:-)

Pravoslav, Orcae Ita
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

A jsi si jistý, že nezlikviduješ vlastní řady? :wink:

Jinak bezpečné střelivo teď řešíme i s Knechtem a zdá se to být na dobré cestě :-)
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Jistě, musí být dost těžké, aby letělo, dost měkké aby nezabilo, málo pružné, aby se neodrazilo, a musí vypadat jako kámen. Tenisáky skáčou i naříznuté a musejí se barvit. Skvošové míčky nejdou vidět, jak jsou malé, a skáčou taky. Jabka jsou jabka. Mokré noviny, omotané suchýma a kobercovkou jsou mé oblíbené, ale jednorázové....co máte vy?

Pravoslav, Orcae Ita
von Müschwerk

Příspěvek od von Müschwerk »

Osobně jsem přesvědčen, že klacky, kamení, sekery a oštěpy se používaly v míře vrchovaté. Vidět něco podobného letět bylo řádově pravděpodobnější než vidět meč v něčí ruce. Zabodávání do štítu je sice pěkné, ale hlavním efektem by pro nás mělo být to zahájení boje na delší vzdálenost. Mám s tím zkušenost při nacvičených bojích a je to úplně jiný adrenalin (i když jsem skoro celý za štítem a kolega se trefuje do něj) než většina šermovaček.
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

Zatím je to ve vývoji, požadavků je nemálo a jsou poměrně protichůdné. Hmotnost, velikost, vzhled, aby to nešpinilo, ideální by bylo kalibrované střelivo...

Tenisáky jsou veliké a vypadají blbje.
Jablka po dopadu udělají mošt.
Mokré omotané noviny jsou sice dobře těžké a po nárazu nezabijí, ale zdeformují se, jenže udělat z nich pravidelné střelivo, to by se muselo narvat do formy.

Zatím uvažujeme o zatížených pingpongáčích nebo o něčem právě v pingpongáči tvarovaném. Průměr to má 40 mm, takže riziko, že to někdo schytá přímo do oka, je poměrně malé.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Třeba by šly použít knedlíky z naší bývalé jídelny, jestli by teda moc neskákaly...nebo jinou organickou hmotu, třeba kouli z chlebového těsta. Ztracené se rozloží...

Házení - souhlasím, já si to myslím už dlouho, sám mám doma gumovou sekyrku a dva oštěpy, jenže si nejsem jist. Proto to ostatně chceme na příští sezonu opět vyzkoušet, nechtěl jsem to však dopředu moc roztrubovat, abychom nebyli za tlachaly, kdyby to nevyšlo.

Pravoslav, Orcae Ita
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

Ale jsem silně proti čemukoli s pevným tvrdým jádrem (kámen, olůvko...) jakkoli obaleným, protože náhoda je blbec.