Přilby raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

ta druhá z Olomouce (z lesa) by měla být ve Vídni(ale nevystavuje se), ta z Hainburgu tamtéž. V září jsem už objednaný v KM, tož sa uvidí...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

A budeš mít možnost fotit?
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

doufám, že to nebude zakázano...ono tydle instituce s tím focením n adělají dost cirátů....prostě mají svého dvorního fotografa, který ti nafotí co chceš, ale taky za to caluješ. Pokud chceš publikovat je to průšvich, ale většinou se s kurátorem domluvíš na nějakých "technických" fotkách.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Zajímavé fotky svatováclavky z různých úhlů, zjevně focené taky na E1000 což se podepsalo na kvalitě, ale ty úhly jsou zvláštní:

http://storm.nazwa.pl/wiki/index.php?ti ... c%C5%82awa
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Nedávno jsem našel zmínku, že v Polsku byly nalezeny dvě "normanky" typu naší olomoucké přilby. Jedna je jasná, přilba z Ostrova Lednického je obecně známá - Obrázek

Před dovolenou jsem ale na polských stránkách na adrese http://storm.nazwa.pl/wiki/index.php?ti ... howskie%29 narazil na informace o té druhé přilbě.

Jde o přilbu z Jeziora Orchowskiego, gmina Orchowo, pow. słupecki, woj. wielkopolskie a je datována do 11. - 12.st., dle průvodního textu má zřejmě souvislost s nájezdy knížete Břetislava na Polsko kolem roku 1037.

T.č. je uložena v Państwowe Muzeum Archeologiczne w Warszawie

Tady je nákres zřejmě podle publikace Z.Rajewskiego Obrázek

Podle popisu se jedná o přilbu pravděpodobně vykovanou ze dvou navzájem spojených kusů, podle nákresu ale vypadá přesně jako "olomoucká přilba" až na ten rozšířený nánosník, včetně otvorů při okraji přilby. Nánosník je dole rozšířený a bez háčku.

Tady je obrázek repliky přilby Obrázek
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No paráda, tak se nám to krásně rozšiřuje, jo jo, není nad 11-12.st. :badgrin:

Teď ještě jak jsou ty dva díly spojené?
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Wothan píše:jo jo, není nad 11-12.st. :badgrin:

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Bohužel jak jsou díly spojeny z textu neplyne a nic bližšího jsem na netu nenašel. Ostatně píšou, že přilba je pravděpodobně ze dvou kusů.

Nicméně jsem narazil na adrese http://www.freha.pl/index.php?showtopic=9386&st=40 na diskuzi o přilbách tvaru frygické čapky /když jsme u toho skvělého 11 a 12. st :) / se zajímavými dobovými vyobrazeními těchto přileb z 11-12. st. včetně přileb s nánosníkem rozšířeným do masky kryjící část nebo celý obličej

"hraněná" přilba tvaru frygické čapky

Obrázek

Ještě jedna přilba tohoto tvaru

Obrázek

A jedna luxusní malovaná v heraldických barvách označená jako Geoffrey of Anjou 1140

.Obrázek

obrázek přilby s nánosníkem rozšířeným do polomasky označený jako Louver

Obrázek

Obrázek forward peak helmu s maskou kryjící celý obličej označený jako Santi Giovanni e Paolo Spoleto k XII w

Obrázek

Bohužel u většiny obrázků není jasné, odkud ta vyobrazení jsou
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ten poslední mne enormně zajímá! - vedle je totiž falérová zbroj ve srovnání s kroužkovým pletivem.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Máš pravdu, toho jsem si nevšim. Vypadá to na nějakou Itálii. Zkus napsat tomu Bartovi, kterej to tam vystavil.