Zbraně raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Obojí na tom hrotu nemá co dělat, takže obojí vypadá z pohledu "koukatelnosti" stejně blbě - jak "hříbek" tak "kulička" - zase trochu soudnosti - to že jste se do toho vraťáku zamilovali a fakt že je to jedno z několika funkčních řešení jak zvýšit bezpečnost neznamená že bychom to měli nutně a zbytečně zdůvodňovat tím že to vypadá lépe než jiné stejně blbě vypadající řešení.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Ale uznej, že uříznout půlku kkopí aby to člověka vážně neprobodlo vypadá přinejmenším divně.
Trubadix
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Trubadix »

Ono asi jakékoliv řešení v železné podobě bude stale nebezpečné (ale to jsou vlastně asi i ostatní zbraně :( ).
Takže nam asi zbyvá to dělat z gumy :biggrin: nebo s těma kopíma zacházet co nejopatrněji.
Což mě přivádí na myšlenku používání jednoručních kopí v kombinaci se štítem. Sam jsem si to zkoušel. Je to užesně funkční, ale brzy jsem zjitil ze kopí v jedné ruce člověk nedokáže ovladat tak jak by asi chtel. Takze mam pocit, že jednoruční kopí jsou vyrazně nebezpečnější než klasická ve kterých má člověk trochu více citu.
T.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Taky mám odzkoušené jednoruční kopí se štítem, těžko se vyjádřit o bezpečnosti, je to sice co do síly slabší, ale co do manévrovatelnosti horší, navíc si musí člověk dávat bacha aby nesejmul spolubojovníky za sebou. Nicméně jako zbraň se mi to osvědčilo.

Ohledně bezpečnosti kopí asi bude záležet na pořadatelích akcí.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Domnívám se, že "jednoručních" kopí se používalo v RS daleko víc než je na akcích vidět (v porovnání s "dvouručníma") , taky jsem o tom přemýšlel (i ve spojitosti s jejich vrháním), ale zavrhl jse to...riziko bodného zranění v obličeji podle mě za to nestojí. škoda
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Z Vm nálezů je i celkem nezanedbatelné množství malých "jednoručních" kopí a jejich použití na akcích bych osobně velice uvítal.
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Müscha píše:Z Vm nálezů je i celkem nezanedbatelné množství malých "jednoručních" kopí a jejich použití na akcích bych osobně velice uvítal.
Ovšem zde by to spíš chtělo nacvičené souboje nebo ještě nějakým způsobem krom pilného tréninku se pokusit zvýšit bezpečnost...

Jednu dobu jsme s něma zkoušeli bojovat a bylo to pěkné, jenže právě docela špatně ovladatelné.

Ideální by asi byly do kruhů zrady. :wink:

Do bitvy zatím asi nee, ale to už bude samozřejmě záležitostí organizátorů akcí.
Trubadix
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Trubadix »

O tom mi neco povidej :badgrin:
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

tak, tak do kruhu zrady by to mohlo být gut
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Müscha píše:Z Vm nálezů je i celkem nezanedbatelné množství malých "jednoručních" kopí a jejich použití na akcích bych osobně velice uvítal.
Mimochodem jak poznáš z nálezu hrotu, zda kopí bylo používáno jednoruč či dvouruč? nebo tak i onak? A nálezů hrotů i s násadou je dost málo, osobně si vybavuju jen to z Mikulčic, které stejně není celé. Samotná velikost hrotu ještě nic neznamená, příklad - relativně malé hroty pík na dlouhých násadách z třicítky x veliké mečovité hroty zulského iklwa, s kratičkou násadou, používané jednoruč spíš jako gladius.