Hranice LH
Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
Joe
- Stálý přispěvatel

Docela by mne zajímalo, jak dlouho se pojem LH/OH používá. Za nás mohu říci, jak jsem již psal, že jsme se s tím setkali někdy v roce 1991 na akci v Německu. Následně jsme na to naráželi při překladu z Americké literatůry pro naší oblast.
Dále bych chtěl upozornit na jednu maličkost, ale možná dost podstatnou. Pojem LH (a zde se opírám právě o zahraničí, kde vznikl a na to nezapomínejme) byl (a vlastně stále je) výrazem pro skupiny, které vytvářeli dobový kolorit původně za účelem nějakých oslav či předváděli život v nějakém skanzenu. Takovou nejprostší formou je například to, když kastelán nevlékne průvodkyně na hradu do historických kostýmů. Čili původne to skutečně bylo (a mnohde a mnohdy do dnes je) divadlo!!! Teprve potom právě někoho z těchto lidí napadlo si k tomu kostýmu pořídit třeba stan, pak další vybavení. Následně si to chtěl vyzkoušet jak to funguje v praxi. Na něj se nabalí další nadšenci a máme tu spolek LH. Tím to ale nekončí. A to je dobře. Dřív stačilo, aby to vypadalo věrně a nikdo nestudoval, zda materiál odpopídá na 100% materiálu té doby - stačilo, když tak vypadal. Dneska už sledujeme, zda to je šité ručně a ideální by bylo, aby to bylo i ručně tkané apod.
Čili ono to není tak, že by se to dělalo hůř a nebo že se vyměklo. Ono je to tak, že jsme se dostali mnohem dál a tak ty rozdíli v úrovni jsou čím dál víc vidět. A i pojem LH se změnil. Dneska už nejde jen o kašírovanou ukázku, ale jak napsal Wothan - dneska nám skutečně už jde o napodobení života té či oné doby se vším všudy.
Pak bych k tomu měl ještě jednu věc. LH/OH je dneska už vlastně to, čemu se říká hnutí. Čili stalo se to masouvou zábavou a navíc celosvětovou. Hnutí nemá a ani nemůže mít jasná pravidla, což je jeho výhoda i navýhoda zároveň. Jde a půjde o hodně široké spektrum. Vždy budou na jedné straně např. ty průvodkyně navlečené v divadelních kostýmech vyrobených ze silonu a na druhé straně lidi, kteří se budou snažit o co největší autetyčnost. Čili ona ta diskuze co je a co není LH je dost pofidérní.
Dále bych chtěl upozornit na jednu maličkost, ale možná dost podstatnou. Pojem LH (a zde se opírám právě o zahraničí, kde vznikl a na to nezapomínejme) byl (a vlastně stále je) výrazem pro skupiny, které vytvářeli dobový kolorit původně za účelem nějakých oslav či předváděli život v nějakém skanzenu. Takovou nejprostší formou je například to, když kastelán nevlékne průvodkyně na hradu do historických kostýmů. Čili původne to skutečně bylo (a mnohde a mnohdy do dnes je) divadlo!!! Teprve potom právě někoho z těchto lidí napadlo si k tomu kostýmu pořídit třeba stan, pak další vybavení. Následně si to chtěl vyzkoušet jak to funguje v praxi. Na něj se nabalí další nadšenci a máme tu spolek LH. Tím to ale nekončí. A to je dobře. Dřív stačilo, aby to vypadalo věrně a nikdo nestudoval, zda materiál odpopídá na 100% materiálu té doby - stačilo, když tak vypadal. Dneska už sledujeme, zda to je šité ručně a ideální by bylo, aby to bylo i ručně tkané apod.
Čili ono to není tak, že by se to dělalo hůř a nebo že se vyměklo. Ono je to tak, že jsme se dostali mnohem dál a tak ty rozdíli v úrovni jsou čím dál víc vidět. A i pojem LH se změnil. Dneska už nejde jen o kašírovanou ukázku, ale jak napsal Wothan - dneska nám skutečně už jde o napodobení života té či oné doby se vším všudy.
Pak bych k tomu měl ještě jednu věc. LH/OH je dneska už vlastně to, čemu se říká hnutí. Čili stalo se to masouvou zábavou a navíc celosvětovou. Hnutí nemá a ani nemůže mít jasná pravidla, což je jeho výhoda i navýhoda zároveň. Jde a půjde o hodně široké spektrum. Vždy budou na jedné straně např. ty průvodkyně navlečené v divadelních kostýmech vyrobených ze silonu a na druhé straně lidi, kteří se budou snažit o co největší autetyčnost. Čili ona ta diskuze co je a co není LH je dost pofidérní.
Joe M.
-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

No veskrze tady máme všichni pravdu. Já osobně bych k té spodní hranici uvedl, že by se mi líbilo ( a tím nemyslím, že je to realizovatelné - potažmo že je to snadné) vytvoření OH asociace, která by tím, že někoho (sdružení/skupinu) přijme, potvrdí jeho status.
Ale nesesypte se ne mne jako vosy, vím že by to přineslo stejně (ne-li více) problém než současný status :c)
Ale nesesypte se ne mne jako vosy, vím že by to přineslo stejně (ne-li více) problém než současný status :c)
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

A tak asi teoreticky by to jakás takés řešení bylo, dokonce jsme se o tom už kdysi bavili, ale v praxi je to dost složitá věc - my sami nevíme jak definovat náplň LH a co by měli zájemci tedy splňovat a tak si neumím moc představit jak bychom to mohli požadovat, neumím si představit nějaké komise které by to prověřovali apod. Nehledě na to, že ani nečlenství v nějaké podobné organizace nemůže zabránit kdekomu aby se k LH hlásil což je na jednu stranu špatně, jelikož dnes je zaručeně LH kdejaký vemeno a na druhou stranu špatně protože znám hodně lidí s velmi kvalitním vybavením s vrozeným odporem k jakékoli pevnější formě organizování se.
Ještě tak mně napadá nějaký "prestižní klub", ale formální asociace asi moc ne - i tak máme dost své práce sami se sebou, natož na organizování jiných.
Ještě tak mně napadá nějaký "prestižní klub", ale formální asociace asi moc ne - i tak máme dost své práce sami se sebou, natož na organizování jiných.
-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

Wothan:
To celé jak jsi to napsal, jsem taky vnitřně cítil a taky jsem případně myslel na nějaký "prestižní klub". Nic velkého, kdo dnes má koneckonců čas.
Je zde ale něco, od čeho se dá odrazit - pravidla, které jsou na bázi podmínek a podoby LH/OH srazů. Kdo projde zde, je OK :c)
Jedno + by to do budoucna mělo, až si toho všimnou novináři, tak budou psát akreditovaný spolek historického šermu bl bla bla
To celé jak jsi to napsal, jsem taky vnitřně cítil a taky jsem případně myslel na nějaký "prestižní klub". Nic velkého, kdo dnes má koneckonců čas.
Je zde ale něco, od čeho se dá odrazit - pravidla, které jsou na bázi podmínek a podoby LH/OH srazů. Kdo projde zde, je OK :c)
Jedno + by to do budoucna mělo, až si toho všimnou novináři, tak budou psát akreditovaný spolek historického šermu bl bla bla
-
Joe
- Stálý přispěvatel

Už jsem to psal - LH je hnutí a to je ten problém. Hnutí není možné podchytit, natož jej organizovat. Je to něco podobného, jako by jsme se snažili podchytit slovo "sport". Vedle profesionálního sportu tu máme amatéry, vedle výkonů na hranici možnosti ti máme rekreační sport. Jasně že je rozdíl mezi Jágrem a dědkem, který jde do lesa na procházku, nicméně oboje je řazeno pod stejný pojem. Náš problém není v pojmu, jako spíš v tom, že u sportu se nemůže stát, aby ten dědek z lesa vtrhnul na ledovou plochu při NHL vedle Jágra, jenže u nás se obdoba toho stává jak se zdá dost často. Chybí tu prostě to oddělení. Právě ve sportu máme ligu 1., 2. atd. a to je to, co asi nám chybí.
Ta cesta prestižní asociace by mohla být řešením. Jenže si to neumím představit v praxi.
Ta cesta prestižní asociace by mohla být řešením. Jenže si to neumím představit v praxi.
Joe M.
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

Jinak stávající systém pořádání LH srazů je taky v něčem vypovídající - nezveme každého kdo o sobě tvrdí že Lh dělá a protože nerozumíme všemu, stanovili jsme jakýsi úzus že "zakládající členové" nebo "účastníci" z nultého srazu dělají jakéhosi arbitra pro dané období - tak pro raný středověkl je to Curia Vitkov, pro gotiku Korouhev, pro ameriku třeba Trapper Coral apod. S tím že samozřejmě je možné to dále rozšiřovat o další oblasti. Nicméně posuzování zatím bylo spíše subjektivní, oslovovali jsme ty kteří nám pro dané období připadali dostatečně způsobilí tím co dělají a jak to dělají...ale nemůžu se nějak zbavit dojmu, že tomu tak bude vždy, těžko hledat nějaké exaktní formy selekce.
-
Joe
- Stálý přispěvatel

Zcela souhlasím. I tak se obávám, že i nám se může stát, že se tam přihrnou nežádoucí. Zatím náš sraz je více méne komorní a vice méne se známe, tak že se to uhlídat dá. Otázkou je, co se bude dít, pokud by se dosáhlo cíle a skutečně by tam začali jezdit ty party LH masově. Jde o to, že i když své lidi znám, tak nemůžu čuchat, zda dotyčný není host jiné skupiny. Výsledek znám od nás. Na místě se to neřeší, protože na to není čas a navíc se člověk nechce strapňovat (i to znám - člověku se to nezdá a pak se ukáže že to bylo a je za vola). Nakonec se při hodnocení zjistí, že ho nikdo nezdá a nikdo nemá páru o tom, kde se tam vyskyt a jak se to vůbec dozvěděl. Dělá-li se to i pro veřejnost, tak nastává druhý problém. Někteří diváci jsou tak drzí, že klidně proniknou do lágru a pokud jsou nějak počamrdění, tak jim to z výše uvedených důvodů i mnohdy projde.
To, co mne tedy osobně už dost dlouho vrtá v hlavě je spíš to, co to je za lidi? Jak uvažují a co z toho vlastně mají? Dospěl sjem totiš k názoru, že jde často o lidi, kteří si prostě spíchnou jakýsi pseudokostým a s tím obráží všechny akce od Římnanů po kovbojsko. Jako by pro ně byl sport zůčastnit se co nejvíc akcí. Musí mít neuvěřitelně silnou hroší kůži, když jim to nepřipadá blbé. A to zjevně napřipadá. A jak jsou dotčení, když je nachatáme a vykážeme. Já bych se styděl, že to někomu kazím a proto by mne ani nenapadlo takto jednat. Ale tyto lidi moc dobře známe a je jich kupodivu hodně.
To, co mne tedy osobně už dost dlouho vrtá v hlavě je spíš to, co to je za lidi? Jak uvažují a co z toho vlastně mají? Dospěl sjem totiš k názoru, že jde často o lidi, kteří si prostě spíchnou jakýsi pseudokostým a s tím obráží všechny akce od Římnanů po kovbojsko. Jako by pro ně byl sport zůčastnit se co nejvíc akcí. Musí mít neuvěřitelně silnou hroší kůži, když jim to nepřipadá blbé. A to zjevně napřipadá. A jak jsou dotčení, když je nachatáme a vykážeme. Já bych se styděl, že to někomu kazím a proto by mne ani nenapadlo takto jednat. Ale tyto lidi moc dobře známe a je jich kupodivu hodně.
Joe M.
-
Trubadix
- Stálý přispěvatel

-
Müscha
- Stálý přispěvatel