Len málo z webu:
Meč s rukoväťou vybíjanou zlatom a striebrom patrí ku skupine karolínskych mečov. Jedna časť kovaní je pôvodu avarského s ľaliovitými ozdobami a druhá časť svedčí o domácom umelcovi, ktorý zobrazil na nich skrčenú postavu so zdvihnutými rukami. Zoskupil na nich dve a dve postavy oproti sebe ako na hracích kartách. Historicky významný blatnický meč má aj svoje dvojča a to meč nájdený v Nórsku.
Predpokladá sa, že tento hrob bol v Sebeslavciach, pôvodne sa dostal do Révayovských zbierok na sklabinsky hrad, potom do zbierok Národného múzea v Budapešti. V miestnej pamätnej izbe máme vystavené len torzo nálezu i to vo vyhotovenej kópii. Blatnický nález je unikátnym dokladom umeleckých prúdov veľkomoravského obdobia.
Zbraně raného středověku
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
Zdeněk
- Nováček

-
Jura
- Stálý přispěvatel

-
frenk
- Stálý přispěvatel

-
Zdeněk
- Nováček

-
frenk
- Stálý přispěvatel

-
Knecht
- Stálý přispěvatel

Tohle je hlavně na organizátory bitev: je u nás nějaké všeobecně zavedené pravidlo ohledně přípustnosti a bezpečnosti zaoblených hrotů kopí? Většinou je vyžadována kulička nebo hříbek, ale zaoblené jsem na bitvách občas zahlédl. Sám kopí nepoužívám, takže jsem to dřív neřešil, ale pár lidí od nás si bude pořizovat nová a tak by mě to docela zajímalo...
-
zoone
- Stálý přispěvatel

-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
robur
- Občasný přispěvatel