Vazne - dokud ta zkratka bude tak snadno vanout z kdekterych ust, nema cenu ji pouzivat jako kriterium. Pokud bycho chteli pouzivat slovo metr a nikdo by nevedel jak je dlouhy, taky by to nemelo cenu
Hranice LH
Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
Bobr
- Stálý přispěvatel

Termin ktery nema obsah se stava zbytecnym. Pokud se jako LH oznacuje "snaha" je to jeste horsi, protoze nekdo se nesnazi vubec, a jini se zas snazi o neco jimeho nez ja... Proto doufam ze nejsme Lh ikonou protoze to bychom byli ikonou snahy a jak je znamo - snaha je marna
Vazne - dokud ta zkratka bude tak snadno vanout z kdekterych ust, nema cenu ji pouzivat jako kriterium. Pokud bycho chteli pouzivat slovo metr a nikdo by nevedel jak je dlouhy, taky by to nemelo cenu
-
Bryennios
- Stálý přispěvatel

pokud se na soucasny stav podivam pohledem dnes uz temer prastareho pokusu o definici LH na tomto portalu ( http://www.livinghistory.cz/modules.php ... icle&sid=6 ), tak lze konstatovat pouze kvantitativni narust zajmu o rany stredovek a rovnez snahu o zvyseni vlastni prestize modni nalepkou "LH", nikoliv vsak take adekvatni kvalitativni pokrok
-
Viktorie
- Občasný přispěvatel

Vidím ještě jeden aspekt problematiky používání termínu LH/OH, a to, že v podstatě neexistuje výraz pro koníčka, kterým je napodobování historického období (nikolv však šermu) a to např. formou pouze vizuálního připodobnění.
Je to taková odnož divadla bez diváků. Takovýto historický "roleplaying" je často nazýván living history, přestože jeho samotní představitelé nekladou historickou věrnost na nejvyšší metu.
Je to taková odnož divadla bez diváků. Takovýto historický "roleplaying" je často nazýván living history, přestože jeho samotní představitelé nekladou historickou věrnost na nejvyšší metu.
Viktorie
-
Boza
- Stálý přispěvatel

Nu myslím že obecná vágnost (každý si dovede představit konkrétní věc ale pokaždé jinak) pojmu living history není místní výjimkou, viz heslo na které vás prěsměruje Wiki po zadání living history:
http://en.wikipedia.org/wiki/Historical_reenactment
Po zběžném prohlédnutí jsem zjistil že je to definice tak všeobecná že je na nic.
Mi je úplně jedno kdo se čím ohání a jak se nazývá. Důležité je pro mě co umí a čím mě přesvědčí že ho mám brát vážně. To je něco co neplatí zdaleka jen pro koníčky...
http://en.wikipedia.org/wiki/Historical_reenactment
Po zběžném prohlédnutí jsem zjistil že je to definice tak všeobecná že je na nic.
Mi je úplně jedno kdo se čím ohání a jak se nazývá. Důležité je pro mě co umí a čím mě přesvědčí že ho mám brát vážně. To je něco co neplatí zdaleka jen pro koníčky...
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
Joe
- Stálý přispěvatel

Když jsme s tím před cca 20 roky začínali, tak jsme pojem LH prostě neznali - nepoužíval se. S tím jsme se setkali až v zahraniční literatůře, kde to co děláme takto pojmenovávali. Jinak řečeno, my se do tohoto nikdy necpali, ale byli jsme tam nacpáni druhými
Teprve pak jsme narazili na to, co se tu popisuje. Původně jsme to dělali jako obyčejné hobby a to ještě jako recesi
pro svou zábavu a nikoliv pro lidi (dodnes mám problém dostat lidi na veřejnou akci - považují to div né za zradu). V tom se asi lišíme od šermířů kategorie LH. Mám dojem, že právě zde vznikl názor, že pokud se zařadím do kategorie LH, tak se ze mne stane superšermíř. Bacha - tím nenarážím na zde přítomné, ale právě na ty Vaše kaziče
Podle mne, a co mám možnost posoudit i z ciziny, tak skutečně označení LH je velmi široký pojem. Vpodstatě je to cokoliv, co napodobuje a to (Bohužel) jakýmkoliv způsobem určitou historickou událost či období. Taková je definice a pochopitelně že nás pak trápí to JAK to napodobuje
Neoponuji - se vším co tu bylo řečeno souhlasím. Spíš jen doplňuji a osobně se kloním k názoru, že zásadním problémem spíš je to, kde je spodní hranice, jak tu již bylo řečeno. Na to upřimně odpovědět neumím
Jedna věc je totiž to, jaké hranice si stanovuje ta či ona skupina a jiná je, jaké jsou či by měli být hranice obecné pro všechny, a kdo má právo je určovat ??? A horší je to, že i když by jsme takové hranice stanovili, tak jak donutíte nezávislé skupiny a jednotlivce, aby je dodržovali???
Podle mne, a co mám možnost posoudit i z ciziny, tak skutečně označení LH je velmi široký pojem. Vpodstatě je to cokoliv, co napodobuje a to (Bohužel) jakýmkoliv způsobem určitou historickou událost či období. Taková je definice a pochopitelně že nás pak trápí to JAK to napodobuje
Neoponuji - se vším co tu bylo řečeno souhlasím. Spíš jen doplňuji a osobně se kloním k názoru, že zásadním problémem spíš je to, kde je spodní hranice, jak tu již bylo řečeno. Na to upřimně odpovědět neumím
Joe M.
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

No jenže naplnit ten pojem uměle tím že vyjmenujeme minimum základního vybavení v podobě v jaké se nám jeví ideální dneska je podle mne kravina. Čili cesta je popis toho co děláme - snažíme se dosáhnout určitého ideálu ke kterému směřujeme. Někdo rychleji, někdo pomaleji. Jinak ale nejde jen o to co kdo má za vybavení ale o to co dělá, jak to dělá a proč to dělá. Když si šermířská skupiny pořídí ručně šité kostýmy není to ještě LH. LH nebo taky OH by měla být jak název napovídá "oživená historie" - čili pokus přiblížit sami sebe (potažmo i ty diváky, je-li to s ohledem na povahu akce žádoucí) historii, proto tady nejde jen o šerm, ale o hmotnou kulturu jako celek - řemesla (původní technologie, materiály aj.), bydlení, společnost apod.
-
Bobr
- Stálý přispěvatel

-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
Joe
- Stálý přispěvatel

S obojím souhlasím.
Setkávám se i paradoxně s opačnou věcí. Dotyčný (díky prachům - prostě si to koupil) je z hlediska LH vybaven a oděn přímo super. Jenže problém nastane v momentě, když se ho zeptáš co dělá, a co představuje. Ono asi jde i o to, že správné pojetí LH vyžaduje po člověku aby byl takový jak se říká renezanční člověk - prostě LH Ferda mravenec - práce všeho druhu a tak je to asi i správné. Jenže praxe je jiná. Někoho baví víc tábořit, jiného zase něco kovat, jiného šermovat atd. Znám to od nás třeba u střílení. Aby se mohl zůčastnit, tak musí mít stylové oblečení - u nás myšleno dobové. Jenže on je jen střelec a tak si prostě něco pořídil aby moc neurážel náš jemnocit, ale není to nic moc. Zato střeleckou výbavu má super. On se ale ani k LH třeba nehlásí, jenže jak je vnímán okolím? Jasně že takové lidi nemusíme zvát. Přesněji jsme stanovili minimální podmínky. Jenže tito lidé přesně tyto podmínky splní, ale prostě dál jít nechtějí.
Čili otázka zní, kde je ta spodní hranice a nebo jinak viz. střelci. Oni se vlastně do LH sami o sobě nehlásí, ale jsou tam zařazováni okolím. Okolí je totiš sedečně jedno, zda má mušketýr kamizolku šitou ručně, ale nás z toho pak bere psotník že
Setkávám se i paradoxně s opačnou věcí. Dotyčný (díky prachům - prostě si to koupil) je z hlediska LH vybaven a oděn přímo super. Jenže problém nastane v momentě, když se ho zeptáš co dělá, a co představuje. Ono asi jde i o to, že správné pojetí LH vyžaduje po člověku aby byl takový jak se říká renezanční člověk - prostě LH Ferda mravenec - práce všeho druhu a tak je to asi i správné. Jenže praxe je jiná. Někoho baví víc tábořit, jiného zase něco kovat, jiného šermovat atd. Znám to od nás třeba u střílení. Aby se mohl zůčastnit, tak musí mít stylové oblečení - u nás myšleno dobové. Jenže on je jen střelec a tak si prostě něco pořídil aby moc neurážel náš jemnocit, ale není to nic moc. Zato střeleckou výbavu má super. On se ale ani k LH třeba nehlásí, jenže jak je vnímán okolím? Jasně že takové lidi nemusíme zvát. Přesněji jsme stanovili minimální podmínky. Jenže tito lidé přesně tyto podmínky splní, ale prostě dál jít nechtějí.
Čili otázka zní, kde je ta spodní hranice a nebo jinak viz. střelci. Oni se vlastně do LH sami o sobě nehlásí, ale jsou tam zařazováni okolím. Okolí je totiš sedečně jedno, zda má mušketýr kamizolku šitou ručně, ale nás z toho pak bere psotník že
Joe M.
-
Joe
- Stálý přispěvatel