Kuše
Moderators: Viktorie, ClaryAldringen
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Pár originálních šipek, co jsem viděl má konce opižlaný nožem, aby pásly do ořechu. Zakoupené nebo vyfásnuté šipky si zřejmě každý střelec upravil, aby šly do ořechu natěsno. Při střelbě dolů pak nevypadly.
My jsme v nouzi tento problém řešili třeba stéblem trávy, které se skříplo pod šipku a vymezilo tak vůli mezi koncem šipky a ořechem.
Ocelový zakalený držák (nikoliv tenká pružinka, kterou tam cpou někteří "výrobci" kuší) je skutečně až záležitostí renesance. U gotické kuše jsem ho ještě nikdy neviděl. O jeho praktickém významu však nepochybuju.
My jsme v nouzi tento problém řešili třeba stéblem trávy, které se skříplo pod šipku a vymezilo tak vůli mezi koncem šipky a ořechem.
Ocelový zakalený držák (nikoliv tenká pružinka, kterou tam cpou někteří "výrobci" kuší) je skutečně až záležitostí renesance. U gotické kuše jsem ho ještě nikdy neviděl. O jeho praktickém významu však nepochybuju.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Mno jeden nikdy neví - na Hofy našel Evdric v Anně Komneně popis mechanismu kuše kde se zmiňuje o ořechu na kuši, ve 12.st. A to jsem to kdysi dávno četl a nepamatuju si to, musím si to najít znova. Chci říct, že člověk nikdy neví kde narazí na nějaký zapomenutý detailní výjev (viz. diskuse o falérách) nebo popis v písemných pramenech. Šance na to je celkem malá protože jinak by se to už někde objevilo, ale úplně bych se jí nezříkal.
Jinak to vidím konstrukčně podobně jako ty, až se uvidíme na té hostině dáme o tom řeč.
Jinak to vidím konstrukčně podobně jako ty, až se uvidíme na té hostině dáme o tom řeč.
-
- Stálý přispěvatel
To ne, lučiště se v žádném případě kůží neprokládá. Laminátová pružina je celistvá, slepená a na ní se lepí pásy kůže (nebo korku) jen za účelem jejího dotvarování. Pak se to obrousí do přijatelného tvaru a zabalí do kůže. Výsledek pak budí zdání masivního kompozitního lučiště. Bohužel zatím není jiná možnost.calimero wrote:Ahoj vsichni.
Patral jsem na netu po nejakych navodech na vyrobu kusi a narazil jsem na tuto diskusi. Pri procitani fora jsem nalezl par zajimavych informaci. Treba ze lepite luciste z laminatu, prokladate ho kuzi... Zajimalo by me, proc se tam ta kuze dava. Ja jsem si udelal luciste slepenim drevenych pasu. V sobotu jsem zkousel strilet a luciste sem prepnul a prasklo( - ale nez prasklo, tak jsem si parkrat vystrelil a bylo to super
) Kdyz budete chtit, tak sem hodim nejakou fotku.
Za odpovedi dekuji.
Laminátová pružina nepraskne. Vlastně ještě nevím, jak končí její životnost, protože v mé starší kuši ji mám teprve 4 roky. Dříve jsme používali lučiště s laminátovými pruty a tam docházelo k jakési lokální ztrátě pružnosti některého z prutů. Lučiště pak pružilo asymetricky, takže jsme to vždycky vyhodili.
Pružina z laminátu dovoluje vyrobit silné lučiště, které si výkonově s originály nezadá. Na kompozitové lučiště z přírodních materiálů podle středověké technologie si budeme muset ještě počkat.
-
- Stálý přispěvatel