Kuše

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Viktorie, ClaryAldringen

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

To perko mi tam normálně taky dost chybí - tak si lámu hlavu jak se to řešilo při střelbě z hradeb když tam to perko není? Padají mi šipky dolů 8)
Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Martin »

Pár originálních šipek, co jsem viděl má konce opižlaný nožem, aby pásly do ořechu. Zakoupené nebo vyfásnuté šipky si zřejmě každý střelec upravil, aby šly do ořechu natěsno. Při střelbě dolů pak nevypadly.
My jsme v nouzi tento problém řešili třeba stéblem trávy, které se skříplo pod šipku a vymezilo tak vůli mezi koncem šipky a ořechem.
Ocelový zakalený držák (nikoliv tenká pružinka, kterou tam cpou někteří "výrobci" kuší) je skutečně až záležitostí renesance. U gotické kuše jsem ho ještě nikdy neviděl. O jeho praktickém významu však nepochybuju.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by hawkwind »

Wothan má ovšem na své normanské kuši ten zámek - zářez/zvedací čep. Na 11. stol skutečně ještě neuvažuju o ořechu.
Nicméně by se tam to pero na přidržování dalo udělat z kusu rohoviny.
Upřímě nic se nedochovalo - pokud to funguje je to oprávněná spekulace.

J.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

No je jisté, že nějak to být vyřešené muselo, protože je občas prostě potřeba střílet shora dolů a to i pod dost ostrým úhlem a tak je třeba zajistit, aby střela z kuše nevypadla.
Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Martin »

Jo, u toho kolíčkového "zámku" to je problém se střelbou shora. Asi bych se uchýlil k držáku ze dřeva nebo rohoviny, protože tam fakt není nic jiného možné.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Já to zkusím, ale i tak je to zajímavý problém který mne do té doby než jsem z toho začal střílet vůbec nenapadl.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by hawkwind »

To já bych naopak sral na provázek a naklínoval to tam konickým kolíčkem do malé dirky v soše.
Upřímě - šance, že bysme zjistili jak to měli udělaný je velice malá.

J.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Mno jeden nikdy neví - na Hofy našel Evdric v Anně Komneně popis mechanismu kuše kde se zmiňuje o ořechu na kuši, ve 12.st. A to jsem to kdysi dávno četl a nepamatuju si to, musím si to najít znova. Chci říct, že člověk nikdy neví kde narazí na nějaký zapomenutý detailní výjev (viz. diskuse o falérách) nebo popis v písemných pramenech. Šance na to je celkem malá protože jinak by se to už někde objevilo, ale úplně bych se jí nezříkal.

Jinak to vidím konstrukčně podobně jako ty, až se uvidíme na té hostině dáme o tom řeč.
Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Martin »

calimero wrote:Ahoj vsichni.
Patral jsem na netu po nejakych navodech na vyrobu kusi a narazil jsem na tuto diskusi. Pri procitani fora jsem nalezl par zajimavych informaci. Treba ze lepite luciste z laminatu, prokladate ho kuzi... Zajimalo by me, proc se tam ta kuze dava. Ja jsem si udelal luciste slepenim drevenych pasu. V sobotu jsem zkousel strilet a luciste sem prepnul a prasklo :(( - ale nez prasklo, tak jsem si parkrat vystrelil a bylo to super :)) Kdyz budete chtit, tak sem hodim nejakou fotku.
Za odpovedi dekuji.
To ne, lučiště se v žádném případě kůží neprokládá. Laminátová pružina je celistvá, slepená a na ní se lepí pásy kůže (nebo korku) jen za účelem jejího dotvarování. Pak se to obrousí do přijatelného tvaru a zabalí do kůže. Výsledek pak budí zdání masivního kompozitního lučiště. Bohužel zatím není jiná možnost.
Laminátová pružina nepraskne. Vlastně ještě nevím, jak končí její životnost, protože v mé starší kuši ji mám teprve 4 roky. Dříve jsme používali lučiště s laminátovými pruty a tam docházelo k jakési lokální ztrátě pružnosti některého z prutů. Lučiště pak pružilo asymetricky, takže jsme to vždycky vyhodili.
Pružina z laminátu dovoluje vyrobit silné lučiště, které si výkonově s originály nezadá. Na kompozitové lučiště z přírodních materiálů podle středověké technologie si budeme muset ještě počkat.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Ono asi jak co - ta moje románská kuše s lučištěm ze šlach a dřeva střílí docela dobře a řekl bych že se to chová při střelbě dost podobně jako kuše se stejně silným laminátovým lučištěm. Ale na gotickou kuší z rohoviny a šlach se skutečně těším, až si jí Hawk nebo někdo jiný vyrobí.