Ta vařená surovka se mi vůbec zdá být zajímavý materiál. Má vůči vařené vyčiněné kůži jednu "drobnou" vadu stejně jako za studena máčená surovka - když se po vyschnutí namočí, zas se roztáhne (vařená vyčiněná kůže jen navlhne a trochu změkne). U štítu to tolik nevadí, ale ze surovky by se daly dělat i jiné věci, jen je potřeba ji nalakovat. Tarbiq tak udělal tu surovkovou přilbu, ale je napatlaná současným lodním lakem. Nějaké věci z lakované surovky dělali staři Japonci, ale složení laku se mi zatím nedoneslo :) Surovka by taky měla být vůči vlhkosti imunní i po "indiánském" zpracování v páře, ale to nemáme ještě vyzkoušené.
(To mi připomíná, jak jsem na WB před sobotní bitvou viděl jeden kulatý štít potažený surovkou, co udělal _velice_ solidní parabolu a majitel jen suše poznamenal, že podle aktuálního prohnutí ten štít používá jako teploměr - a že tak jako v tu sobotu teplo ještě nebylo :)
Štíty
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
frenk
- Stálý přispěvatel

Nějaké věci z lakované surovky dělali staři Japonci, ale složení laku se mi zatím nedoneslo
Pokud vím tak tomu říkají uruschi a je to poměrně komplikovaná záležitost, už jenom proto, že je kapičku jedovatý (při aplikaci). Dá se objednat v japanu, ale cosi koštuje..Kdybys chtěl bližší informace o složení atd.tak se ozvi..
Pokud vím tak tomu říkají uruschi a je to poměrně komplikovaná záležitost, už jenom proto, že je kapičku jedovatý (při aplikaci). Dá se objednat v japanu, ale cosi koštuje..Kdybys chtěl bližší informace o složení atd.tak se ozvi..
-
Knecht
- Stálý přispěvatel

Zaslechl jsem cosi o orientálních štítech ze surovky, které třeli surovou vlnou a lanolin je tak impregnoval, takže se ve vlhku nekroutily a neměkly. Nic víc k tomu nevím. Taky mě zaujala informace v jednom z Ospreyů o zulských válkách, že zručný výrobce prý vyrobil několik desítek štítů denně!
ovšem byly to ty klasické africké, tedy jeden plát hovězí surovky i s chlupy, prošitý dvěma dalšími pruhy surovky a navlečený na tyč, která funguje jako výztuha i držadlo. I tak slušný výkon. Uvažoval jsem o tom štítu, ale v našem relativně vlhkém podnebí by byl k ničemu. Ostatně i Zulové je měli jen asi na rok, pak prý byly k nepotřebě, jelikož je do té doby napadl hmyz.
ovšem byly to ty klasické africké, tedy jeden plát hovězí surovky i s chlupy, prošitý dvěma dalšími pruhy surovky a navlečený na tyč, která funguje jako výztuha i držadlo. I tak slušný výkon. Uvažoval jsem o tom štítu, ale v našem relativně vlhkém podnebí by byl k ničemu. Ostatně i Zulové je měli jen asi na rok, pak prý byly k nepotřebě, jelikož je do té doby napadl hmyz.
-
Knecht
- Stálý přispěvatel

A ještě k té vařené kůži na mandli - zkus s ní třeba zesílit jen nejohroženější místa, třeba horní hranu, plochu nad úchopem a podobně. Já mám taky zesílený jen střed toho prouťáku, částečně kvůli ochraně ruky, částečně k ochraně středu štítu, kde se spojují důležitá žebra konstrukce. Kdyby se to tam rozseklo, štít by se mohl rozsypat.
-
frenk
- Stálý přispěvatel

-
abaddon
- Site Admin

-
frenk
- Stálý přispěvatel

-
abaddon
- Site Admin