Štíty
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
Knecht
- Stálý přispěvatel

Hezký, obávám se že nikoli slovanský. Ale pěkný. Ta tloušťka není u nálezů zas tak neobvyklá. Ta mandle z Gdanska, o které jsem tu už psal, má 5mm, ačkoli její bojové užití není jisté. A tuším že některé vikinské štíty jsou na tom podobně. Navíc dřevo se v zemi smrští, očištění a konzervace nálezu mu nepřidá...
-
ikca
- Občasný přispěvatel

-
melkel
- Stálý přispěvatel

Celkem se vsadím, že myslíš 0,6 cm .-) Není to divné, na té stránce (je tady někde odkaz) o nálezech vikingských štítů je průměrná tloušťka na okraji 0,6 cm a uprostřed 12 mm, jestli se nepletu. Jinak většinou používají jehličnany (vcelku podivné, ale náš smrk a jehličnan horský bude celkem rozdíl).¨ikca píše:Ha panove mam zde odkaz na velimi zajimavy stit z litvy z 9 stol. je 85cm v prumeru z prkynek jedloveho dreva o tlousce 0,6 mm !!!
Mandlák ze Seedorfu má 15 mm, ten, co sem dával Bobr z Trondheimu 10 mm. Takže moc silné ty štíty nebyly.
Jinak uúpozorňuji, že to umbo je podle článku dřevěné, a rukojeť přivázaná!
-
ikca
- Občasný přispěvatel

Pardon mala chybka s temi milimetry....
S těmi jehličnany souhlasím ... je to zajimave ze stít je vyroben z jedle a ta má horší mech. vlastnosti než smrk takže je meně odolna.
to me tak napadlo co si myslite vyrobit stit z topolu je sice velmi měky ale to by mohlo byt možna plus pro pohlceni uderu ... nejake zkusenosti namitky vitam...
S těmi jehličnany souhlasím ... je to zajimave ze stít je vyroben z jedle a ta má horší mech. vlastnosti než smrk takže je meně odolna.
to me tak napadlo co si myslite vyrobit stit z topolu je sice velmi měky ale to by mohlo byt možna plus pro pohlceni uderu ... nejake zkusenosti namitky vitam...
-
frenk
- Stálý přispěvatel

spousta štítů (ať už z RS nebo VS) je taky z lípy(známe lipové štíty ze ság i z rukopisů), měl jsem možnost jich pár vyzkoušet a nedám na lípu dopustit. Je sice měkká(tudíž houževnatá), a neštípe se, potřebnou tvrdost ji však dodá surovka. Podivuhodné na štítu z Litvy je taky vystýlka senem(ostřicí?) mezi vrstvou kůže a samotným dřevem štítu a to z obou stran.
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

Neprostřelil, bylo to dost podobné jako při tom nástřelu do Melkelovy vyřazené mandle - hrot prolezl, ale neprostřelil jsem. Mít ale o něco silnější kuši nebo kdyby byl štít slabší - kolem těch 10mm, byl bych skrz. Takhle to ale stačilo. Střílel jsem i do Trubadixovi překližkové mandle - 8mm překližka dopadla skoro stejně - jsou v ní hezké čtverhranné otvory, ale hrot lezl ven asi jen na nějakých 20-30mm.
Otázka pak ale je, když prostřelím dřevěný štít, kolik energie pohltí samotný štít a jakou sílu pak ještě ten šíp nebo šipka má při dopadu na zbroj. Myslím že ten štít, pokud to nekoupíte rovnou do ruky pohltí i při čistém průstřelu dost energie na to aby to pak už byla sto zbroj ustát - v některých případech zřejmě i prošívanice apod. Čili to že máte díru ve štítě ještě nutně neznamená že jste mrtví
Na druhou stranu bych se ale docela bál u těch tenkostených štítů - ta kuše není silná, má nějakých 100lbs, což ale tak asi co do účinku odpovídá lukům 70-80lbs (poměřeno na WB na té mandli) a slabší štít než ten co jsem zkoušel na Budči bych prostřelil bez problémů, luky pak, soudím, úplně stejně.
Otázka pak ale je, když prostřelím dřevěný štít, kolik energie pohltí samotný štít a jakou sílu pak ještě ten šíp nebo šipka má při dopadu na zbroj. Myslím že ten štít, pokud to nekoupíte rovnou do ruky pohltí i při čistém průstřelu dost energie na to aby to pak už byla sto zbroj ustát - v některých případech zřejmě i prošívanice apod. Čili to že máte díru ve štítě ještě nutně neznamená že jste mrtví
-
Opoč
- Nováček

-
Jura
- Stálý přispěvatel

-
Knecht
- Stálý přispěvatel

-
abaddon
- Site Admin