Přilby raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

tož jedině tak!
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

RTG když na tím tak uvažuji můžou být, i kvalitní snímky ze všech stran a hlavně zevnitř, já osobně bych se obrátil na Archív pražského hradu.
Nic však nenahradí držet v ruce originál.

O iroskotské umění jsem nikdy nezajímal-byla u nich obvyklá technika plátovaní stříbrnou fólií?

O iroskotské úmění se ovšem živě zajímali vikingové(kořist), to by možná taky stálo za zvážení ohledně toho jak se přílba dostala až do našich končin(prostřednictvím obchodu, daru nebo jako kořist). Pokud ovšem prokážeš, že motiv je opravdu iroskotský.Obvykle jsem vůči výkladu historiků úmění RS dost skeptický, přiznávám, že mě přesvědčí většinou jen přímé analogie.

Jak vysvětluješ třeba pouta nebo náramky na rukou "Krista", nebyly obyklejší hřeby?
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

slavicek & spol.: nehodlate doufam probirat totez tema na dvou forech? mam to smazat tady nebo tam?
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Chico píše:V maďarskom Visegrade som natrafil na nejakú skupinu zo Szegedu, ktorí sa zaoberajú Húnmi a staromaďarmi a mali pár veľmi zaujímavých prilieb. Túto som nevedel identifikovať, no sú na nej jednoznačné stepné prvky lamelových prilieb.
Obrázek

Tento chlap je oblečený v kompletnej Húnskej zbroji.
Obrázek
A nakoniec ešte predný detail podobnej Húnskej prilby. (síce trošku nešikovne urobený, no nedalo mi si ju neodskúšať. :biggrin:
Obrázek
Vracím se k těm obrázkům z předchozí stránky. Fakt supr.
Ta lamelová přilba by šla, zajímavé je vázání lamel konopným provazem.
Zato ta druhá fotka - připojuji se k Bobrovi - maďarská šavle z 10. st., fantasy zbroj tak pro Conana a kožená přilba volně inspirovaná římskou galeou. To že v tom běžně běhali neznamená, že je to alespoň trošičku věrné.
Ostatně kompletní hunská zbroj je pojem značně nejasný a zavádějící - v rusku je pár přileb připisovaných hunům ale o žádných nálezech zbroje jsem nikde neslyšel. Dají se asi tak nejspíš předpokládat lamely a kořistná římská zbroj.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Znáte někdo další normanku "olomouckého typu" z moravy?

Narazil jsem na fotografie /zřejmě z nějaké staré publikace/ klasických raně středověkých normanek. Jedna je naše stará známá olomoucká helma

[img]http://mujweb.cz/www/sidney/Ranně%20stř ... 20Wien.jpg[/img]

Ale ta druhá je popsána jako přilba z hrobu na Moravě, ve sbírkách nějakého hraběte a o té nic nevím. Velmi se podobá olomoucké přilbě, takže jestli je to opravdu archeologický nález, je to další do sbírky raně středověkých přileb naší přilbové velmoci /myslím tím české země/

Tady je obrázek té druhé přilby

[img]http://mujweb.cz/www/sidney/Ranně%20stř ... nstien.jpg[/img][img]

O chvíli později jsem narazil ještě na jeden obrízek normanky popsaný jako přilba z hrobu na Moravě uložená ve Vídni

[img]http://mujweb.cz/www/sidney/Ranně%20stř ... 20Wien.jpg[/img]

Takže se možná jedná o jednu a tutéž přilbu
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

fig.56: přilba nalezena u probošství v Olomouci(v současné době rektorát PU), rozhodně se nejednalo o hrob
fig.57:tato přilba nalezena udajně v lese u Olomouce(snad les Králoství?)
fig.58: tato přilba je v současné době nezvěstná, pochází ze sbírek hraběte Wilczka, který před 1.světovou válkou prováděl vykopávky na uzemí Moravy, blížší udaje o místu nálezu chybí.

Všechny obrázky jsou z knihy Lakinga z roku 1914, snažím se již nějakou dobu sehnat všechny dostupné podklady o přilbách tohoto typu a je toho již poměrně dost. Chybí akorát lokace přilby ze sbírek hraběte Wilczka, kustod na hradě Kreuzenstein slíbil dohledat v archívu nějaké lepší fota atd.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Spangenhelm, 6th century
Ostrogothic
Iron, copper, bronze; Gr. H. 8 9/16 in. (21.79 cm) Gr. W. 7 13/16 in. (19.89 cm) 2 lb. 0 oz. (907 gm)
Gift of Stephen V. Grancsay, 1942 (42.50.1):

http://www.metmuseum.org/Works_Of_Art/v ... ighlight=1
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

frenk píše:fig.56: přilba nalezena u probošství v Olomouci(v současné době rektorát PU), rozhodně se nejednalo o hrob
fig.57:tato přilba nalezena udajně v lese u Olomouce(snad les Králoství?)
fig.58: tato přilba je v současné době nezvěstná, pochází ze sbírek hraběte Wilczka, který před 1.světovou válkou prováděl vykopávky na uzemí Moravy, blížší udaje o místu nálezu chybí.

Všechny obrázky jsou z knihy Lakinga z roku 1914, snažím se již nějakou dobu sehnat všechny dostupné podklady o přilbách tohoto typu a je toho již poměrně dost. Chybí akorát lokace přilby ze sbírek hraběte Wilczka, kustod na hradě Kreuzenstein slíbil dohledat v archívu nějaké lepší fota atd.
Takže z moravy máme tři takřka identické "olomoucké" přilby? Supr.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

další se nalezla v Hainburgu, což do r.1041 bylo uzemí příslušející k Moravě.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

A kde ty přilby co nejsou ztracené momentálně jsou? Vím jen o té Olomoucké co je uložena ve Vídni.