Štíty

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Pokud kopí odkloníš, tak ne. Ale odklonit kopí není žádná legrace a většina lidí to neumí (jen si to myslí). Proč to nezkusíte?:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Kain píše:Pokud kopí odkloníš, tak ne. Ale odklonit kopí není žádná legrace a většina lidí to neumí (jen si to myslí). Proč to nezkusíte?:-)
Nezkusíme co štít vydrží nebo ho odklonit?

Ono totiž ne vždy se ti ho podaří odklonit.

Nebyly to naše štíty, ale skanzenové a pokaždé, když se na nějaké akci při manipulaci s něma něco stalo, tak jsme dostali pěkného sprda...
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Ale jo, jasně, taky jsem už zkoušel probít leccos a vím, že to jde. Zdá se mi jen, že v tomhle případě je prostě dobře zkombinovaná pevnost, pružnost a "uhýbavost" probíjeného předmětu. Nehledě na to, co bylo řečeno - probodnutí štítu neznamená smrt jeho nositele. Že obyčejný plech nevydrží nic jsem si už víckrát ověřil - např. když můj otec během minuty rozebral sekerou solidní starou pračku :) je ovšem velice těžké to věrohodně ověřit v našich podmínkách, i když udělám přesnou kopii zbraně včetně jejího naostření, pořád to nebude ono. Protože když s ní pak bodnu/seknu do štítu opřeného o zeď nebude to stejné jako u štítu drženého v ruce. Pokud ho někdo bude držet, ten se zbraní se podvědomě bude snažit mu neublížit, protože my reálně nebojujeme. Jinak rube do štítu ten, kdo zkouší jeho pevnost, jinak ten, kdo se snaží někoho za tím štítem zabít a sám boj přežít... Každopádně nějaké ostré testování s tím udělám, než ho dám do té práce. Špičaté zbraně s velkou dopadovou silou jako kopí nebo Dolchstab ho s velkou pravděpodobností prorazí, pokud bude nehybně držený nebo postavený, ale při aktivním používání se domnívám, že by mohl obstát. Hlavně kdyby se celý vyztužil tou tvrzenou kůží - ta je prostě jak bakelit, dá se rozdrtit kladivem, ale ostří se moc nechytá.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Jo...ale účelem není nezničit štít, ale zachránit majitele. Takže ideální úhel pro štít může znamenat ohrožení majitele. Lze ukázat...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Mám zkušenost že se tou úzkou sekerkou na krátké násadě dá tnout tak rychle že se ti to nepodaří vždycky včas odklonit, ale tady bych se spíš trochu bál toho že ta zbraň uvízne pevně uvnitř štítu a dá se o ní tak celkem snadno přijít.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Na tom na všem něco je, ale dokud se to nevyzkouší, je tahle debata celkem bezpředmětná.
Já ten svůj štít nikomu necpu, netvrdím, že to tak bylo, nebo že je to nejlepší štít na světě atd. Já to prostě zkouším, protože mě to zajímá a jelikož se mě řada lidí ptá na výsledky, sděluju jim je. Toť vše. Jakoukoli konstruktivní kritiku vítám (jako třeba tuto probíhající diskuzi), věčné rejpaly a dědy vševědy ignoruju.
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Knecht píše:Na tom na všem něco je, ale dokud se to nevyzkouší, je tahle debata celkem bezpředmětná.
Já ten svůj štít nikomu necpu, netvrdím, že to tak bylo, nebo že je to nejlepší štít na světě atd. Já to prostě zkouším, protože mě to zajímá a jelikož se mě řada lidí ptá na výsledky, sděluju jim je. Toť vše. Jakoukoli konstruktivní kritiku vítám (jako třeba tuto probíhající diskuzi), věčné rejpaly a dědy vševědy ignoruju.
To ignoruje asi každy. Každopádně až to někdy otestujem tak uvidíme. Nic du spat. :wink:
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Mám vyzkoušenu nenýtovanou kroužkovku a štít z překližky. Probodnu bez větší námahy:-) Prkýnkový s kůží jsem ještě nezkoušel, nikdo ho nechce nabídnout:-)

Pravoslav, Orcae Ita
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Máte někdo zkušenosti s tvrzením dřeva ve lněném oleji nebo fermeži? Někdo na netu tak doporučoval tvrdit nožové střenky a jeden šermíř mi říkal, že tak vytvrdili překližkový štít do vystoupení a podstatně mu tak prodloužili životnost. Možná by nebylo špatné to zkusit i na lh dřevěné štíty.
ikca
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od ikca »

Ha panove mam zde odkaz na velimi zajimavy stit z litvy z 9 stol. je 85cm v prumeru z prkynek jedloveho dreva o tlousce 0,6 mm !!! z obou stran pokryt surovkou s kovovym umbem uprostred železny umbo .. nadhera...
nevim par stitu sem udelal smrkových pote potazenych kuzi ale bal sem se jit pod tloušťku 1,5 mm aby vydržely .. ated vidim todle no cucim.

http://members.ozemail.com.au/~chrisand ... rskom.html