Kotel

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Uživatelský avatar
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 6691
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Kotel

Příspěvek od Knecht »

Pokud se to už probíralo, omlouvám se, ale nenašel jsem to. Chci si udělat železný kotel podle nálezů z Pohanska a uvažuju o možnostech utěsnění spojů - originály jsou nýtovány tuším z osmi kusů. Určitou možností by bylo zaletování čistým cínem, ale nejsem si jistý co do vhodnosti této technologie. Princip byl sice znám a užíván, ale spíš na drobných předmětech. Máte s tím někdo zkušenost? Třeba jaké jídlo je v tom vhodné důkladně připálit a tím kotel utěsnit? Sice je možné to vykovat relativně přesně, ale nevěřím, že jen snýtováním plátů dosáhnu vodotěsnosti, navíc na originálech jsou nýty poměrně řídce rozmístěné. Dík
Vlad
Nováček
Nováček
Příspěvky: 15
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Vlad »

- uznávám co jsem to tu napsal s tavením cínu byla vcelku velká blbost ... poté jsem si to také uvědomil
Naposledy upravil(a) Vlad dne čtv 20. črc, 2006 9:59, celkem upraveno 1 x.
Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 203
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Archimedes »

S teplotou tavení cínu nastává nad ohněm problém jen v místech, kam jde přímý plamen a kde už není z druhé strany voda (případně olej). (Přesněji řečeno kus od nich, tepelná vodivost kovů je dobrá). Tohle se nám nedávno stalo s Bonemíniným kotlíkem, naštěstí ne moc. Takže cín proč ne, ale bude potřeba dávat bacha na přímý oheň a na to, aby se v něm nevyvařila voda.
Uživatelský avatar
abaddon
Site Admin
Site Admin
Příspěvky: 2015
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od abaddon »

z ciste praktickeho hlediska: setkal sem se s tim ze nekdo chtel tenhle kotel uz proto, ze se v nem da smazit a nemusis se bat ze ti pritom stece cin z vnitrku jako u pocinovanych medenych nadob.... ze stejneho duvodu si myslim ze pouziti cinu jako "tesneni" neni moc prakticke, a/nebo musis pouzivani kotle prizpusobit materialum tj. budes se k tomu chovat jako k medenymu s vycinovanym vnitrkem....
Uživatelský avatar
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 950
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Boza »

Re utesneni: na http://www.jelldragon.com/cauldrons.htm je nasledujici instrukce pro kotliky ktere tam nabizeji (IMHO predrazene):

"Utěsnění snýtovaného kotlíku"
"Nahřejte kotlík nad ohněm, do poloviny ho naplňte plnotučným mlékem a přiveďte k varu. Přidejte ovesné vločky a cukr a znovu přiveďte k varu. Obsah se musí zcela rozvařit a zaplnit i ty nejmenší spáry. Několikrát opakujte dokud se kotlík nestane vodotěsným, přidávejte mléko, aby obsah zůstal kapalný."

"Čištění nýtovaného kotlíku"
"Vymyjte horkou vodou a natřete olejem. Nepoužívejte abrazivní čistidla. Neseškrabávejte černý nános zapečeného oleje"
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Uživatelský avatar
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 950
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Boza »

Vlad píše:.. rozhodně bych to necínoval .. teplota tavení cínů je 232st.C tak jestli by si ho chtěl dávat na oheň ... tak by jsi měl část cínu v ohni či v polívce, .. jestli by jsi to chtěl nýtovat a k tomu né hustě, "zafalcuj" přehni okraje plechů do sebe zaklep a takto vznikne 4 vrsvy plechu a ty pronýtovat .. pak by to mohlo být těsné ...
Sorry ale oboji spatne.
Cinovani: kotle na vareni se cinovaly (pochopitelne cistym, tzn. potravinarskym cinem) jeste v 19. stoleti a tahle technika je rekl bych velmi overena. Pred tydnem jsem kuchtil barvenou latku v rucne cinovanem kotli o obsahu cca 30 l na ohni cely den. Pokud o cinovani kdokoliv pochybuje, at si vezme obycejnou plechovku od gulase (ne nerez ani hlinik) a da ji proste varit na sporak. Pointa je totiz v tom ze bod varu vody za normalniho tlaku je 100 st., takze teplota steny nedosahne vice nez nejakych 120 st. na primem plameni. Cinovane nadobi pochopitelne neni vhodne na smazeni, tam uz k lokalnimu prehrati muze dojit. Ale tak jako tak se neotravis (potravinarsky cin...).

Falcovani: jednak existuje nekolik kotlu z nalezu, ktere zadne falcovani nemaji, jednak o par pater pode mnou odpociva 5l kotlik vyrobeny prostym platovanim, s minimem nytu. Utesneny vyse uvedenym postupem, netece a netece :twisted:

Jeste obecne k cinovani: pul roku stary prispevek sebrany z scherm.cz:
Zdravím šermíře,
brouzdám po netu a koukám, že řešíte problém kotlíku a jeho pocínování.Já jsem pěšák napoleonovy armády a pro kamarády vyrábím mosazné hrníčky a narazil jsem také na problém pocínování.
1.Cín : cín se dá koupit 99,6% cínu + 0,4% mědi,
2. Jak na to : plech se normálně pocínuje jako když se spojují dva plechy k sobě, nanese se co nejmenší vrstva, ale ta je hrbatá a není pěkná, proto se potom plech nahřeje dle velikosti třeba po částech cca 15x15 cm až je cín na plechu tekutý a hadrem se cín rychle utře. Na plechu zůstane jen tenká vrstva cínu.
Pokud Vám není něco jasné napište, rád pomůžu. Bydlím v Mokré u Brna.

Internetová adresa kde se dá koupit čistý cín.
http://sweb.cz/kos.kovy/index.htm

Zatím salut Olda Oldrich.Hladky@seznam.cz
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 859
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Begbie »

Náš kotlík jsem utěsnil moučnou kaší, do rozpáleného kotlíku jsem vlil horkou vodu a do ní mouku rozmíchanou ve vodě, udělala se hustá kaše. nechal jsem to asi 15-20 minut na ohni. Pak stačí kotlík vymít a může se vařit. Netřeba experimentovat s cínem, je to nedobové a zapečení spár funguje spolehlivě ;) Koukám že je to skoro stejné co píše Bozha.
Uživatelský avatar
abaddon
Site Admin
Site Admin
Příspěvky: 2015
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od abaddon »

je to defakto totez jako ten pokus kdy v papirovim kelimku muzes nad svickou ohrivat vodu, dokud se ma teplo kam predavat je to v pohode...tzn plamen -> voda

u smazeni je problem v tom ze se smazi vetsinou neco malo a na dne ale ohrivaji se silne i boky a teplo se nikam nepredava, takze za chvili koukate jak vam do toho smazenyho zacne stekat cin ze sten...
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 324
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Bonemina »

Z osobní zkušenosti vím, že na kovovém nádobí funguje ovesná kaše jako velice spolehlivý kyt, když se opravdu dokonale rozvařila a několikrát překypěla. Předtím byla nádoba suchá, nevymaštěná.
Časem se sice '"biokyt" vydřel, ale není žádný problém vrstvu obnovit :wink:
Uživatelský avatar
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 6691
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Knecht »

Díky všem za jejich rady, zkusím to.