Když porovnám kuši z malby z I. pol. 14. stol. s kuší o sto let mladší nebo fota originálů zbraní takto časově vzdálených, je tvarový i proporcionální rozdíl zcela zřejmý. Proč by se taky vývoj vyhýbal zrovna kuším?jiljovský wrote:Přesto si neodpustím, že snaha o postupné zvyšování výkonu gotické kuše je naprosto zjevná, at´už bylo jejím důvodem cokoli. Jak dobové ikonografické prameny,tak především dochované originály jasně dokládají snahu o zvyšování výkonu kuše.
Ovšem vycházím-li čistě z maleb, je zřejmé, že i kuše vyhlížející dosti masivně, se napínaly převážně opaskovými háky, neboť visí u pasu zobrazených střelců. Masivnost lučiště kuše na obraze ovšem nemusí vždy odpovídat realitě. Taky nedokážu posoudit vývoj výrobní technologie.
Mám-li se zde pustit na tenký led, tak si myslím, že standardní kuše z počátku 14. stol. mohla mít napínací sílu třeba 70-100 kg a standardní z poč. 15. stol. třeba 120-150 kg. Ale přít se nebudu. Obě takovéto zbraně lze napnout hákem na opasku. Ovšem i zavěšení háku na opascích je podle maleb rozdílné. Ve Velislavově bibli má minimálně 1 střelec kožené oko s hákem připnuté do vodor. štěrbiny proříznuté v opasku. To nemohlo vydržet nijak velkou sílu.
Snad bych měl ještě pro klid v duši vysvětlit, co si představuji pod pojmem standardní kuše pro tu či onu dobu. Standardní kuše je pro mne ta, která je masově rozšířena a je jí vybaveno třeba 80% střelců.
Podle typu napínáku, lze spekulovat i o nátahové síle zbraně (ale pouze spekulovat). Já jsem si v praxi vyzkoušel pouze opaskový hák, kozí nohu, rumpál a německý hever. Vím tudíž, že je pro mne nátah 130 kg opaskovým hákem na hranici únosnosti. A nejen kvůli vlastní potřebné síle a odolnosti kloubů, ale třeba i kvůli podlitinám a odřeninám na kyčlích (i přes prošívku) při opakované střelbě. Stejnou kuši dost obtížně zvládám kozí nohou a tento napínák bych použil třeba na koni, ale ne pro silnější kuši. Rumpálem to jde velmi pohodlně, ten by zvládl o něco víc. Německý hever mám evidentně v masivnějším provedení, než jaké bývají originály z 15. stol. a ten by utáhl i silnou renesanční kuši.