Selavi je po ostravsku a nemám už co dodat více k tematu, protože tady dokolečka omílame to samé.
Většina současné archeologické práce jsou záchranné výzkumy vyvolané stavební činností a problémy jsou spíš s neohlašením stavebních prací než s detektorářema, třeba v Olomouci v důsledku toho nebylo možné rekonstruovat podobu římského pochodového tábora z markomanských válek(179/180 n.l.?).Míra ochrany je pro daná uzemí různá, což je pochopitelné, neplatí všude stejně, bohužel.
nalez z ilegalniho vykopu
Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
Maršálek
- Stálý přispěvatel

-
Alexandr
- Stálý přispěvatel

Zdravím,
tohle je fakt dost složitá problematika. Asi jde o teorii a praxi a o menší zlo.
Samozřejmě, když chytneš někoho s detektorem na lokalitě, je to věc jiná.
Neříkám, že vím, jak situaci řešit. Netvrdím, že se má spolupracovat s detektoráři. Máš naprostou pravdu, že když se člověk dozví o trestném činu, má povinnost to nahlásit. Jen jsem chtěl ukázat, že situace není zase tak jednoduchá a jednoznačná, jak se možná někomu může zdát.
S pozdravem
Saša
tohle je fakt dost složitá problematika. Asi jde o teorii a praxi a o menší zlo.
Myslím, že to moc nevyřeší. Pokud ten detektorář nebude úplně blbej a nepřijde za tebou rovnou z hledání ještě s detektorem v ruce, tak mu nikdy neprokážeš, že ten nález získal nelegálně. Takže ty na něho s velkou pompou zavoláš policajty, on zapře, že hledal s detektorem, řekne, že se přes pole vracel z hospody nebo od známýho a náhodou o tohle zakopl. A prokaž mu, že to tak nebylo... Na místo nálezu tě samozřejmě nezavede, protože tam budou díry od toho, jak se vrtal v zemi. Zavede tě tedy někam jinam, takže něco jako aspoň přibližnou nálezovou situaci stejně mít nebudeš. Získáš jen ten předmět. Na druhou stranu tomu chlapíkovi se vůbec nic nestane. Bude v klidu hledat dál, ale tobě už nikdy nic nepřinese. Od něho se to samozřejmě dozví všichni ostatní detektoráři a ani oni ti už nikdy nic nepřinesou. Přijdeš o spoustu informací.rab píše:Müscha: Ale ty to nebudeš ignorovat, ty se přeci dozvíš co a jak, protože pojedeš s viníkem a policajtama na "místo činu", a o ten nález taky nepřijdeš, protože kam jinam než do příslušného muzea ten zabavený předmět přijde...
Samozřejmě, když chytneš někoho s detektorem na lokalitě, je to věc jiná.
Neříkám, že vím, jak situaci řešit. Netvrdím, že se má spolupracovat s detektoráři. Máš naprostou pravdu, že když se člověk dozví o trestném činu, má povinnost to nahlásit. Jen jsem chtěl ukázat, že situace není zase tak jednoduchá a jednoznačná, jak se možná někomu může zdát.
S pozdravem
Saša
-
abaddon
- Site Admin

v tom pripade je Jirka Rajlich asi amater co?frenk píše:O.K. beru -vím o tom. Ale já se bavil o archeologii a né o historii. Co vím, archeologii WWII dělají jen amatéři a někteří dost fundovaně..
zásadní problém je, že tu není odpovídajíci legislativa -jinak je to boj s větrnými mlýny.
http://72.14.221.104/search?q=cache:BdB ... =clnk&cd=8
-
frenk
- Stálý přispěvatel

archeoloie a historie je rozdíl! Co vím, tak Rajlich byl přítomen jednomu výzkumu, apěkně to zvoral!
Co se týče jeho práce - nezpochybnuji jeho historickou erudici, na tomto poli udělal neskutečně moc, ale jeho technické znalosti jsou nevalného charakteru. Taky metody, které používá se leckterým veteránům moc nelíbí. A jsme zase u legálnosti výkopových prací.
Tzv.muzeí leteckých válek je po republice vícero, asi první začali dělat tzv.výstavky milicionáři ve Vyškově- s posvěcením stranických funkcionářů a tedy svým způsobem legálně kopali letadla. Po pádu režimu tam přijel J.R. a všechny nálezy zabavil, kde jsou nyní-bůh ví, snad v Lešanech, každopádně se nevystavují a snad jsou ve šmelcu.Zato ve Vyškově vystavují řadu nálezů.Tak zřejmě dopadla i řada nálezů, které jsem daroval Muzeu revolučních bojů a osvobození v Ostravě, když jsem se podílel na výstavě Final Destination of Czechoslovakia o dějinách letecké války nad naším územim, nebyla většina těchto předmětů k dohledání.
Co se týče jeho práce - nezpochybnuji jeho historickou erudici, na tomto poli udělal neskutečně moc, ale jeho technické znalosti jsou nevalného charakteru. Taky metody, které používá se leckterým veteránům moc nelíbí. A jsme zase u legálnosti výkopových prací.
Tzv.muzeí leteckých válek je po republice vícero, asi první začali dělat tzv.výstavky milicionáři ve Vyškově- s posvěcením stranických funkcionářů a tedy svým způsobem legálně kopali letadla. Po pádu režimu tam přijel J.R. a všechny nálezy zabavil, kde jsou nyní-bůh ví, snad v Lešanech, každopádně se nevystavují a snad jsou ve šmelcu.Zato ve Vyškově vystavují řadu nálezů.Tak zřejmě dopadla i řada nálezů, které jsem daroval Muzeu revolučních bojů a osvobození v Ostravě, když jsem se podílel na výstavě Final Destination of Czechoslovakia o dějinách letecké války nad naším územim, nebyla většina těchto předmětů k dohledání.
-
abaddon
- Site Admin

prijde mi ze to co tu pises a formou jakou to pises je uz velice blizko hranici pomluv... same "mozna" a "pravdepodobne", podlozeny to nemas nicim, takze si to radeji odpust... nebo to necim doloz
smim vedet z jake pozice J.R. hodnotis? co je videt za tebou? co jsi dokazal? kolik a kde si toho publikoval?
smim vedet z jake pozice J.R. hodnotis? co je videt za tebou? co jsi dokazal? kolik a kde si toho publikoval?
-
Maršálek
- Stálý přispěvatel

"...přijel J.R. a všechny nálezy zabavil..." ??? nějak jsem asi nedával pozor, zabavil jako zkonfiskoval silou, nebo je v souladu s konkrétním projektem umístil na jiném konkrétním místě, např. v muzeu letectví v Lešanech?frenk píše: Po pádu režimu tam přijel J.R. a všechny nálezy zabavil, kde jsou nyní-bůh ví, snad v Lešanech, každopádně se nevystavují a snad jsou ve šmelcu.Zato ve Vyškově vystavují řadu nálezů.Tak zřejmě dopadla i řada nálezů, které jsem daroval Muzeu revolučních bojů a osvobození v Ostravě, když jsem se podílel na výstavě Final Destination of Czechoslovakia o dějinách letecké války nad naším územim, nebyla většina těchto předmětů k dohledání.
"...kde jsou nyní-bůh ví..." Bůh ví, kde jsou Lešany
"...Tak zřejmě dopadla i řada nálezů, které jsem daroval..." Ty nálezy byly tvým vlastnictvím? To se poněkud rozchází se zákonem, nes pas? Nebo to mělo vyznít tak, že jsi se podílel na jejich nálezu a vyjmutí ze země...? Případně šlo o tvůj majetek získaný koupí a nepocházející z ČR, který jsi následně daroval muzeu?
"...nebyla většina těchto předmětů k dohledání..." To jako že jsi na své oficiálně vznesené dotazy nedostal od odpovídajících úředních míst jasnou odpověď a úřady ti sdělily že přes své pátrání je nebyly schopny dohledat? Protože pokud je tomu tak, pak je jistě důvod podat trestní oznámení na neznámého pachatele ,aby kompetentní úřady celou věc řádně vyšetřily. Jako účatník tohoto řízení pak máš dle zákona právo průběžně nahlížet do spisů a být informován. Úřady pak jsou povinné ti oznámit výsledek vyšetřování. To pro případ, že máš důvodné podezření na zcizení zmíněných nálezů. Pokud je to však toliko pivní konstatování, pak právě přestupuješ zákon...
Takhle to od tebe totiž opravdu vyznělo tak, jak ti píše Abadon.
Ich dien!
-
frenk
- Stálý přispěvatel

Abaddon:Chtěl jsem jen říct, že J.R. je historik a ne archeolog, to byla podstata věci, bavily jsme se o tom, kdo se profesionálně zabývá leteckou archeologií, můžeš mi dát nějaký jiný příklad, nebo J.R. zvládne sám celou republiku a tisíce nevyjasněných případů? Ve Vojenském technickém muzeu Lešany jsou depozitáře, kde byly( minulý rok)umístěny nálezy z leteckých havárií.Smím se zeptat nakolik vidíš do této problematiky, když nevíš ani toto?
Maršálek:Informace o zabavení nálezů ve Vyškově pochází z řad členů leteckého muzea ve Vyškově, chceš li podrobnosti, obrať se na ně, mají své stránky.
Nechápu proč bych nemohl vlastnit různé předměty z letadel, v tomto konkrétním případě se jednalo o pozůstalost a ani jeden z těchto předmětů nebyl vykopán ze země.
Maršálek:Informace o zabavení nálezů ve Vyškově pochází z řad členů leteckého muzea ve Vyškově, chceš li podrobnosti, obrať se na ně, mají své stránky.
Nechápu proč bych nemohl vlastnit různé předměty z letadel, v tomto konkrétním případě se jednalo o pozůstalost a ani jeden z těchto předmětů nebyl vykopán ze země.
-
abaddon
- Site Admin

kolego mam z toho dojem ze jsi trosku demagog.... sem si samozrejme vedom toho ze Railich neni archeolog, nicmene si nemyslim ze je tak mimo misu a tak spatnej jak uvadis ty...frenk píše:Abaddon:Chtěl jsem jen říct, že J.R. je historik a ne archeolog, to byla podstata věci, bavily jsme se o tom, kdo se profesionálně zabývá leteckou archeologií, můžeš mi dát nějaký jiný příklad, nebo J.R. zvládne sám celou republiku a tisíce nevyjasněných případů? Ve Vojenském technickém muzeu Lešany jsou depozitáře, kde byly( minulý rok)umístěny nálezy z leteckých havárií.Smím se zeptat nakolik vidíš do této problematiky, když nevíš ani toto?
k ty demagogii... narknes tu nekoho kdo se tu nemuze branit z nejakych neurcitych a prevazne nepodlozenych veci aniz bys to necim dolozil a maximalne odkazes na treti osobu(y)
to ze je tu absence archeologu kteri by se specializovali na letadla z WWII. neni problem railicha ale spis archeologie jako takove, vzdelavacich instituci atd.
netvrdim (a nikde sem ve svych prispevcich netvrdil) ze JR zvladne celou republiku, ze je neomylny, ze nedela chyby, ale vzhledem k tomu ze jak sam pripoustis je tu v oblasti archeologie jakesi vakuum pro tuto cast historie a JR rozhodne neni amater... co mi ovsem vadi je vlna nicim nepodlozenych narknuti a obvineni
nejak mi unika v jake souvislosti se me ptas na depozitare v Lesanech, nikde se o nich nezminuji, takze nejak nechapu na co narazis...
a na zaver by me zajimaly odpovedi na mou predchozi otazku ...z jakeho titulu tu kritizujes nekoho koho pravdepodobne ani prilis neznas? co je videt za tebou? kde si muzu precist nejakou tvou praci?
-
Maršálek
- Stálý přispěvatel

...informace o zabavení nálezů pocházejí z řad členů... Nenabíhej si tím, co nemáš opravdu ověřené, dotyčný J.R. by s tebou mohl snadno vymést. To je dobře míněná rada od někoho, kdo je znalý zákona a zažil už pády jiných. (a mnohdy jsem stál na jejich straně, ale udělali nesprávné kroky)frenk píše: Maršálek:Informace o zabavení nálezů ve Vyškově pochází z řad členů leteckého muzea ve Vyškově, chceš li podrobnosti, obrať se na ně, mají své stránky.
...jednalo se o pozůstalosti... Ale to nebylo z tvévo příspěvku jasné a naopak to zavádělo jinam. Proto jsem se zeptal a děkuji ti za odpověď.
Ich dien!