Po tom co jsem zahledl jak vypadaji expozice v muzejich - napriklad expozice prehistorie v NM, totez v Koline a Kourimi, jake hovadiny se pisi v knihach vedcu, jsem v pokuseni napsat, ze jsem proti spolupraci s archeology - aneb je asi uplne jedno, jestli se na na nejakou vec prasi v zatuchle vitrine, v depozitari nebo u nekoho doma. Z doslechu od mladych archeologu take vim, ze si badatele nosi veci domu a pak jiz nevidim rozdilu...
Je to samozrejme nadsazene, ale kvalita prace odborniku nijak nepresvedcuje o tom, ze veci patri do jejich rukou
To ze se jedna o protizakone jednani je vec druha, podstatnejsi a tim se snad jasne definuje moznost (nemoznost) spoluprace s porusovateli zakona...
nalez z ilegalniho vykopu
Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
frenk
- Stálý přispěvatel

co se týká spolupráce-nevím co si pod tím pojmem předtavuješ. Když mi někdo něco přinese, tak logická otázka je odkud to je.A když mě tam dovede a ukáže to místo, tak už je to podle mě spolupráce. Co by si dělal na mém místě-zavolal poté slavnostně policii?
Archeologové působí v mnoha organizacích (jak asi dobře víš), většina času terenních archeologů zaberou zachranné archeologické výzkumy (kterých je víc než dost) a jejich následné vyhodnocení, vše většinou za velmi tristních podmínek a špatném finančním ohodnocení. detektoráři většinou působí o víkendu, takže po práci máš šanci běhat po kopcích a nahánět je, což je tvoje osobní iniciativa, za kterou ti nadřízení rozhodně nepoděkují. Je lepší mít tyto pány alespoň pod kontrolou a vědět, co se v tvém" revíru" děje(a většinou nejen tam),prostě být v obraze a to bez kontaktu s nima prostě není možné.
Archeologové působí v mnoha organizacích (jak asi dobře víš), většina času terenních archeologů zaberou zachranné archeologické výzkumy (kterých je víc než dost) a jejich následné vyhodnocení, vše většinou za velmi tristních podmínek a špatném finančním ohodnocení. detektoráři většinou působí o víkendu, takže po práci máš šanci běhat po kopcích a nahánět je, což je tvoje osobní iniciativa, za kterou ti nadřízení rozhodně nepoděkují. Je lepší mít tyto pány alespoň pod kontrolou a vědět, co se v tvém" revíru" děje(a většinou nejen tam),prostě být v obraze a to bez kontaktu s nima prostě není možné.
-
Rab
- Stálý přispěvatel

Já fakt čumim - jistě, když ten "někdo" je třeba babka, co při okopávání brambor něco našla, je v pořádku, když s ní slušně komunikuješ a postupuješ dál tak, abys z nálezu vytěžil maximum a nevědoucí babku neperlustroval. Ovšem pokud za tebou přijde detektorář a přinese ti nález (který je i třeba horší částí něčeho lepšího, co si ponechal) a většinou se ještě zajímá, jestli by z toho něco nekáplo, tvou zákonnou povinností (protože porušil několik zákonů) skutečně je zavolat policii. Vše ostatní, tzn. zjištění místa a okolností nálezu je na policii, protože došlo k porušení zákona. Ty musíš poskytnout součinnost při pátrání a teprve po policejním ohledání místa můžeš přikročit k záchrannému výzkumu. Ty pořád nechápeš, že jde o trestnou činnost a že pokud ji akceptuješ tím, že s detektorářem "spolupracuješ", že přijmeš "kradenou věc" a neoznámíš to policii, stáváš se vlastně spolupachatelem. Není tvou povinností o víkendech běhat po kopcích, ale jako "místní" archeolog bys měl především veřejně působit na ty správní a represivní složky, které to v náplni práce mají, a také na vlastníky příslušných nemovitostí. Doporučuju ti seznámit se s příslušnými předpisy a podle toho se chovat, neboť právě proto, že ty a tobě podobní se tak nechovají, vede k tomuhle stavu. Mimochodem by mě docela zajímalo, kde studuješ nebo pracuješ...
-
Maršálek
- Stálý přispěvatel

-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
Maršálek
- Stálý přispěvatel

Známé dilema z praxe. Odpovím otázkou: sám jako policajt nesetkávající se se "závažnou" hospodářskou kriminalitou se denně setkávám především s "drobnějšími" zlodějíčky, kteří sami přímo okrádají lidi na ulicích, vykrádají auta, nebo toto kradené zboží přechovávají, případně veřejně prodávají v "Megaveteších". My je x-krát chytíme při činu nebo bezprostředně po něm. Oni mají povětšinou podmínku, takže i krádež 1Kč je spolehlivě dostane do basy. A ejhle, my je za týden chytneme zase a zase je předáme a zase je někde chytneme... Proč nejsou prakticky potrestaní? Jsou to informátoři kriminálky. Jsou to malé rybky, které donášejí na ty velké. Někdo raději toleruje malé zlo, aby údajně potrestal větší. Proč to zmiňuji? Protože sám dělám maximum abych pomohl okradenému, nebo poškozenému - pachatele chytnu a snažím se ho legálními prostředky donutit k vydání ukradené věci, nebo uhrazení škody - v drtivé většině případů však marně. Tito zloději s "úředním povolením k podnikání" vědí že na ně nemůžeme tlačit dlouho a že za sebou mají oporu naich představených, kterým sem tam něco pustí. Sami mají oprávěný pocit beztretnosti, protože ty nepříjemné chvilky s námi nějak přestojí a jakmile je předáme, je to už v poho.
Kompenzuje jejich "spolupráce" škody, které sami naší společnosti způsobí?
Sami si na to odpovězte a popřemýšlejte, zda je vám to sympatické. To dilema je totiž velmi podobné...
Kompenzuje jejich "spolupráce" škody, které sami naší společnosti způsobí?
Sami si na to odpovězte a popřemýšlejte, zda je vám to sympatické. To dilema je totiž velmi podobné...
Ich dien!
-
Maršálek
- Stálý přispěvatel

dovolím si jako laik otázku - jsou v současnoti "detektoráři" tak závažným problémem, který jako archeologové opravdu nezvládáte? a jak reálnou hrozbu představují? vybírají lokality, o kterých vůbec nevíte, nebo jsou to především lokality, kde nálezy předpokládáte, ale nejste schopni zajistit odpovídající práce a jejich ochranu (vím že je to obojí, ale co zjevně převládá?)?Müscha píše:Jenže když budeš ignorovat to co ti detektporář donese a zavoláš policii, tak ti mu stejně nic nedokážou a příjdeš o hafo dat....
Dilema jak sviň.....
jako historik mám alespoň rámcovou představu o tom, jak zanedbatelný zlomek informací o naší historii nám zatím země pod našima nohama vydala a kolik tam toho tedy logicky musí být
tahle diskuze je i o vzájemé informovanosti a hledání možných řešení, nes pas?
nebo tu jenom tak plkáme? protože pak je asi bytečné hledat společná řešení a spokojme se s nadávním na neschopnou společnost, kde stejně nic nejde
Ich dien!
-
Rab
- Stálý přispěvatel