Štíty

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Scar »

Mám si "slovanský" štít potiahnuť kožou odchlpenou, alebo chlpatou? Ak sa to tu spomínalo tak pardon, ale už som to dávno nečítal.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Čím chceš, nálezy jsou skromné, tohle z nich nevyplývá. Ikonografie taky nic neříká. Pokud nechceš jít do analogie například k frankům nebo seveřanům, že...a upozorňuju, že pojem slovanský štít je dost široký až vágní (asi jako nazývat pyramidu africkou stavbou) a připomíná yettiho...prý existuje. (A to sám dělám Slovana, tj. Velkomoravana:-))

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Scar »

Mňa tiež zaujíma ten veľkomoravan. Sorry, mohol som to napísať skôr. Hmm.. na srsti resp. pod srsťou by možno neboli také viditeľné sekance.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Scar: Sekance štít zdobí! Ohledně chlupatosti kůže na štítu - jak psal Kain, z nálezů se to nedozvíš. Pokud označíme za štíty ty fleky trouchniviny a kůže z hrobů 223/51 a 224/51 Na Valách, je možné teoreticky usuzovat, že byly hladké, protože z jiných hrobů jsou zachované zbytky kožešin, tedy půdní podmínky pro zachování chlupů by tam byly a když se v těch hrobech dochovalo dřevo i kůže..ale je to jen určitá spekulace, mohlo záležet na druhu kůže, specifických půdních podmínkách konkrétního hrobu a spoustě dalších faktorů. Osobně bych preferoval hladkou kůži.
Vlad
Nováček
Nováček

Pergamen

Příspěvek od Vlad »

btw.. pergamenem na štít se přesně myslí co ?
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rodgir de Maille »

Surová kůže, viz. článek o potahování mandláku. :wink:
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

slavicek:Ten článek jsem četl. Pokud máme na mysli ten samý, autor je zřejmě přesvědčen o zavilé snaze Čechů utlačovat Moravany a prapůvod těchto hanebných snah hledá na znojemských malbách. Proč, to nenapsal. Úchop štítu pomocí několika rovnoběžných šikmých řemenů je podle mého dost nepravděpodobný, osobně jsem toho názoru, že na malbě je temi pruhy znázorněna výzdoba, nebo snad kování na povrchu štítu, nikoli řemení na jeho vnitřní straně. To, že se zdá, jako by držitel štítu měl pod jedním z "řemenů" zastrčený prst...no, nevím. Asi hlavní důvod, proč to tam autor článku psal je v tom, že Třeštík tvrdí něco jiného a autor ho zřejmě nemá rád, takže zpochybňuje veškerá jeho tvrzení.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Stejně tak to může být stylizace autora, tohle se asi nikdy nezjistí....
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Já jsem toho názoru, že by se to za ty šikmé řemeny dost dobře držet nedalo, alespoń ne v boji. S mandlovým štítem nebojuju, ale už jsem jich pár v ruce držel a veškeré jiné varianty držení mi připadají vhodnější, na zobrazeních se pokud vím taky nic takového ve funkci úchopových řemenů neuvádí. A jelikož ty "řemeny" jdou přes celou plochu štítu, nedrželo by to na ruce, pokud bys to na ni navlékl, bylo by to moc volné a k manipulaci se štítem nevhodné. A hlavně je jich zbytečně moc, když už by se za ně měl štít držet, stačily by dva.
Otázka Přemyslovců, Slavníkovců a podobně je zajímavá, ale chtělo by to jednak ji řešit jinde než v diskusi o štítech, druhak ji nezakládat na pozdějších nepříliš věrohodných pověstech o původu přemyslovského rodu a podobně. Kromě toho, pokud se neobjeví nějaký nový pramen informací, stejně ji nevyřešíme.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Vypadá to, že ten pokusný proutěný štít na WB stihnu. Mimo zkoušky štítu v samotné bitvě (byť tupými zbraněmi) chci ještě vyzkoušet jeho průstřelnost. Proto bych se rád zeptal, zda má někdo z přítomných dobový luk vhodné síly(tedy ne jen bitevní kalibr) a dobové šípy, nejlépe s různými hroty a chce se zúčastnit experimentu. Dále bych uvítal ostrý meč a jiné zajímavé zbraně 9.-10.století. Ostrou sekeru mám, kromě ní asi vyzkouším ještě mlat a kistěn.