Barvení
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
Knecht: Hlavní problém je asi v použité surovině... Pokud by sis nekde dohledal navod, tak bys zjisti, že listim se nebarví!!! Na barvení se totiž používají jen hálky bez listí... Z hálek se dá připravit i inkoust a upozorňuju tě, že pokud bys chtěl obarvit látku, tak jih budeš potřbovat opravdu hodně 

-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Barvení hálkami je především (podle knih) barvení tříslovinami! Osika jako taková má obecně málo tříslovin a hálky na osice jsou měkké (a ochutnej je) - tedy bez větší příměsi tříslovin.
Dub obecně je tříslovin plný a hálky alias duběnky jsou tříslovinami doslova nabité.
Jako zajímavé by mohlo být použití tříslovin vyluhovaných při vymáčení žaludů (při přípravě žaludové mouky).
Mimochodem zajímavě barví lýko a kůra ze švestek (hnědá s červenavým nádechem).
Dub obecně je tříslovin plný a hálky alias duběnky jsou tříslovinami doslova nabité.
Jako zajímavé by mohlo být použití tříslovin vyluhovaných při vymáčení žaludů (při přípravě žaludové mouky).
Mimochodem zajímavě barví lýko a kůra ze švestek (hnědá s červenavým nádechem).
-
- Stálý přispěvatel
Třezalka - tak prý květy na béžovou. - http://www2.zf.jcu.cz/~pech/skripta/3/b ... tliny.html
Já zkouštěl svízel, je to krásná barva(na vlně) ale to aby si člověk vzal na tuniku krompáč a den volna. Jde to děsně pomalu.
Já zkouštěl svízel, je to krásná barva(na vlně) ale to aby si člověk vzal na tuniku krompáč a den volna. Jde to děsně pomalu.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Nováček
Velmi jednoduché je barvení kurkumou. Na 3 litry vody 3 lžíce kurkumy, vařit 15 minut. Je to lázeň na 100 gramů vlny. Vlnu jsem v lázni ponechal do vychladnutí za občasného míchání. První pokus jsem učinil podle návodu z knihy pí Bidlové, která udává, že je vhodné lázeň přecedit přes plátno. Výsledek nebyl tak uspokojivý, jako když jsem lázeň nepřecedil. Z kurkumy získáte příjemnou sytě žlutou barvu a není třeba ustalovače. Kaší z kurkumy a vody lze obarvit i dřevo, je vhodné to pak zafixsovat tukem. kurkumou lze barvit i urzoní ostny.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel