Barvení

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Knecht: Hlavní problém je asi v použité surovině... Pokud by sis nekde dohledal navod, tak bys zjisti, že listim se nebarví!!! Na barvení se totiž používají jen hálky bez listí... Z hálek se dá připravit i inkoust a upozorňuju tě, že pokud bys chtěl obarvit látku, tak jih budeš potřbovat opravdu hodně :badgrin:
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

No přímo k osikovému jsem nenašel nic, ale u dubových hálek jsem našel obě možnosti-s listím i samotné. Ale byl to naprosto neplánovaný experiment, prostě jsem našel vyvrácenou osiku a zkoušel jestli se na něco nehodí. Tradiční metoda omylu a fatálního omylu.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Barvení hálkami je především (podle knih) barvení tříslovinami! Osika jako taková má obecně málo tříslovin a hálky na osice jsou měkké (a ochutnej je) - tedy bez větší příměsi tříslovin.
Dub obecně je tříslovin plný a hálky alias duběnky jsou tříslovinami doslova nabité.

Jako zajímavé by mohlo být použití tříslovin vyluhovaných při vymáčení žaludů (při přípravě žaludové mouky).

Mimochodem zajímavě barví lýko a kůra ze švestek (hnědá s červenavým nádechem).
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Třezalka - tak prý květy na béžovou. - http://www2.zf.jcu.cz/~pech/skripta/3/b ... tliny.html

Já zkouštěl svízel, je to krásná barva(na vlně) ale to aby si člověk vzal na tuniku krompáč a den volna. Jde to děsně pomalu.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Třezalky bych snad mohl nasbírat dost. Dík.
Kydliman
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kydliman »

Velmi jednoduché je barvení kurkumou. Na 3 litry vody 3 lžíce kurkumy, vařit 15 minut. Je to lázeň na 100 gramů vlny. Vlnu jsem v lázni ponechal do vychladnutí za občasného míchání. První pokus jsem učinil podle návodu z knihy pí Bidlové, která udává, že je vhodné lázeň přecedit přes plátno. Výsledek nebyl tak uspokojivý, jako když jsem lázeň nepřecedil. Z kurkumy získáte příjemnou sytě žlutou barvu a není třeba ustalovače. Kaší z kurkumy a vody lze obarvit i dřevo, je vhodné to pak zafixsovat tukem. kurkumou lze barvit i urzoní ostny.
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

Je pravda, že kurkumou jsem obarvila i jinak vzdorující konopí (množství několik špetek, vody a látky od oka a výsledek byl opravdu sytě žlutý), ale zas je otázka, kolik jí u nás tehdy bylo.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No a rostlo to tu vůbec v raném středověku? Měl jsem dojem že je to původem z Asie ne?
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

No právě, o kurkumě vím akorát tak z blízko/dalekovýchodní Asie, takže k nám se podle mě mohla dostat jen jako pěkně drahý import a za tu cenu by se asi nevyplatila...
Já jsem s ní jen experimentovala, protože silnějších přírodních barvidel moc neznám.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Tak jsem zkusil tu třezalku. Odvar vypadal celkem slibně, opravdu sytě vínový. Bílé lněné plátno to i přes mou snahu obarvilo lehce na béžovo. Nemá se do toho dát ještě něco?