Přilby raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Co se týče Svatováclavky - viděl jsem rozsah datace od 9.st. (nánosek) přes 10.st. (zvon) po počátek 11.st. (viz. třeba článek na našem webu vycházející ze zmíněného Bendy).
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Co si myslíte o lícnicích, případně jiných nekroužkových závěsech na přilbě v RS? Pořídil jsem si přilbu podle nálezu z Pécse a originál má po obou stranách při okraji taková vystouplá očka - připadá mi, že by se tam něco jako lícnice nabízelo...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Knechte, široká otázka:) Ty děláš slavníkovce, že...tak na lícnice asi rezignuj. Neznám jediný nález lícnic ani z okolí, ani ze severu, ani z Polska, ani od Franků...prostě nic z 10. stol. Slyšel jsem jen jednu spekulaci o Jaktaři, ale důvody neznám a přijde to jako trochu účelovost.

Jo avarsko-slovanské období, předvikingské, nebo středomoří, tam jo, to je RS, ale jiná vesnice:).

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Kain: No, Slavníkovce...dělám všeobecně 10.století a když si chci pořídit nějaký kousek výstroje a dokážu ho dohledat ze slavníkovské oblasti, udělám to, jinak se inspiruju jinde. Konkrétně tahle přilba je nalezená v Maďarsku a označují ji za import z Kyjevské Rusi. Nemám ji udělanou úplně do detailu, ale hodně podobně. Líbilo by se mi něco jiného než věčné kroužkové závěsy, navíc momentálně není čas a peníze na nýtovaný a nenýtovaný nechci... částečně i proto jsem si vybral tuhle přilbu kvůli těm očkům. Líbil by se mi kromě lícnic třeba i několikadílný závěs z tvrzených kožených lamel, ale nechci aby to vypadalo moc fantaskně, doklady jsou z orientu a navíc pozdější... možná tam nakonec dám nějakou koženou kapuci...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Když oni na ochranu lící a krku v té době nepoužívali nejspíše nic kovového. I ty závěsníky byly zjevně dost ojedinělá záležitost. Proč taky, většinu ran dostáváš shora.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Knecht píše:Kain: No, Slavníkovce...dělám všeobecně 10.století a když si chci pořídit nějaký kousek výstroje a dokážu ho dohledat ze slavníkovské oblasti, udělám to, jinak se inspiruju jinde. Konkrétně tahle přilba je nalezená v Maďarsku a označují ji za import z Kyjevské Rusi. Nemám ji udělanou úplně do detailu, ale hodně podobně. Líbilo by se mi něco jiného než věčné kroužkové závěsy, navíc momentálně není čas a peníze na nýtovaný a nenýtovaný nechci... částečně i proto jsem si vybral tuhle přilbu kvůli těm očkům. Líbil by se mi kromě lícnic třeba i několikadílný závěs z tvrzených kožených lamel, ale nechci aby to vypadalo moc fantaskně, doklady jsou z orientu a navíc pozdější... možná tam nakonec dám nějakou koženou kapuci...
Máš nějaké další prameny k té přilbě z Pecse? Nejsme schopen nic k ní najít. Možná je to tím, že umím strašně špatně maďarsky :) . Jestli něco máš, poraď.

Co se týče těch oček, je to jednoznačně závěs na barmici. nechci rovnou říkat kroužkovou, ale z přileb tohoto typu jich byla archeologicky zachycena /myslím tím tu kroužkovou barmici/ min. u poloviny. Dle mého názoru nechcešli kroužky, dej tam úplně obyčejnej závěs z kůže, vypadá to efektně a není to nic proti ničemu. Navic stejne vetsina ran jde shora, jak uy rikal Kain.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Sidney: Tu přilbu najdeš v katalogu výstavy Střed Evropy okolo r. 1000(Europas Mitte um 1000), stránku zpaměti nevím, je to v kapitole o Maďarsku.
To že jdou rány shora je fajn, ale jelikož přilba nemá dole žádný rant, hádejte kam ty rány sjedou? Asi to zatím vyřeším koženým závěsem, podšitým plstí, až budu pošívat kabát kroužky, dám je tam taky.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Když je to "kurzhau", nesjedou nikam. Když je to "freihau", sjedou do rantlu štítu a nebo do ramene, ale zpomalené. Do líce obvykle nesjedou, do krku taky ne.

Pravoslav, Orcae Ita
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Narazil jsem na pěkný obrázek přilby prince Jaroslava. Přidávám taky detail výzdoby dolního okraje přilby. Z těch malých obrázků to nádherné provedení tak nevynikne

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil(a) Sidney dne úte 27. čer, 2006 22:12, celkem upraveno 3 x.
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Podél nánosníku jsou dirky. Nedokážu si představit co na nich viselo krom přišitého vyložení nánosníku. Jsou nějaké teorie?
Honor supra Vitam! Obrázek