Přilby raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

mam dojem, že čechy koncem 9.století patřily k VM, sice asi 10 let, ale přece...(ergo hypoteticky lze přilby ze Stromovky vztáhnout k VM)ale jinak souhlasím, počet nálezů nám nedovoluje určit provenienci předmětů.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Není to žádná demagogie. Nicméně máš pravdu v tom rozsahu. Je to těžké porovnat za takhle dlouhou dobu. Když si dám referenční rámec pouze 9-11. století, nálezy pouze na území dnešních čech a moravy, dojdu k číslu 7.
2 x Hradsko
2x Stromovka
1x václavka
1x Olomoucká
1 x Jaktař - fragment

Když si dám rámec stejné doby, nálezy Švédsko a Norsko dohromady, k jakému číslu dojdu?

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

No ta vaclavka se asi moc pocitat neda, kdyz ji dovezli ze skandinavie a Olomouc jsem videl datovat do 12.stol. Jsme sice prilbova velmoc, ale zachranujou to ty doubly...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Off topic: nikdy jsem nepochopil, na základě čeho usoudili, že václavka je ze skandinávie :-)

Ale ano, ty dubly navíc dokazují výrobu ve více podobných kusech, tedy relativní početnost přileb. Což musí nasvědčovat jisté tradici výroby, její rozšířenosti, zjednodušeně faktu, že lidé v této oblasti nosili přilby. Spolu s nálezy mečů, seker, hrotů, hedvábí, fragmentů kroužků, jezdeckého vybavení a šperků dlužno usoudit, že ani v 9. století tady nežily jen otrhané socky a právě naopak, že bojovnická elita je zcela srovnatelná s jakoukoliv jinou.

Na tohle směřovalo to povzdechnutí. Pořád mám pocit, že viking v očích šermířů je urostlý blondák v helmě s očnicema, kroužkovce a s mečem, zatímco velkomoravan je sekerník ve lněné košili (s kožichem a opaskem). Jenže v obou kulturách byli tací i tací, elita i prostí bojovníci...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

k přilbám, provenienci a datování:

2xstromovka-střední evropa-konec 9.-10.stol
2xhradsko-?-2.pol.10.stol.
1xváclavka-skandinávie-1.pol.11.stol(rozsáhlá studie K.Bendy)
1xOlomouc-probošství- ?-zač.11.stol?
1xles u Olomouce-?-11.stol
1XMorava(ztracená přilba ze sbírek Wilczka)-?-1.pol.11.stol
1X Hainburg-do r.1042 patřil k Moravě-?-1.pol.11.stol
1xJaktař(fragment)-skandinávie(SIgtuna?)-1.pol.11.stol

případné dotazy rád zodpovím...
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Kaine, srovnávat Moravu se Skandinávií lze těžko...V Čechách a na Moravě máme v současné době k dispozici z RS cca 80 mečů, Petersen v r.1919 znal jen z Norska asi 1770 mečů! Nechcu tvrdit, že tady žily socky, ale družiníky pravděpodobně vyzbrojoval vládce-koně, zbroj a asi taky meče byly majetkem knížete nebo krále, kdežto na severu byly osobním vlastnictvím bojovníka-navíc musíme akceptovat rozdílné pohřební zvyklosti atd. Rozhodně s tebou souhlasím v tom, že vojsko Moravanů koncem 9.století bylo vyzbrojeno srovnatelně s ostatními" vyspělými"zeměmi.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

No vždyť já tvrdím, že to jde těžko. A vím, že se mnou souhlasíš ty, ale co ostatní?:-)

Pravoslav, Orcae Ita
Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Archimedes »

Dle meho skromneho mineni je to, ze "Vikingove" jsou na akcich vetsinou vysnorenejsi nez "Slovane", dane spis tim, ze (alespon co jsem si stacil vsimnout) "vikingske" skupiny jsou povetsinou starsi nez "slovanske" a tudiz uz nashromazdili vice honosnejsiho vybaveni.
Myslim, ze s urovni vybaveni elit v danych historickych casech a mistech to nema moc co delat a casem se to srovna.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Před pár dny jsem konečně zakoupil Kodex vyšehradský a zahloubal se do něho. Na těchto stránkácgh již byly zmiňovány přilby spících strážců hrobu, pro osvěžení přikládám detail jedné z nich

Obrázek

Kupodivu nikdo nezmínil ostatní přilby, resp. pokrývky hlavy, které se za přilby dají velmi pravděpodobně pokládat.

Většinou jsou těmito přilbami vystrojeni evidentně ozbrojenci, beze zbrojí, ale většinou s meči, kopími a často i mandlovitými štítty. Vyjímečně pak lidé sedící na faldistóriích. Dá se vyčlenit několik typů.

Polokulovitá přilba s prostým lemem z jednoho kusu

Obrázek

Polokulovitá přilba se zdobeným lemem v.s. z barevného kovu

Obrázek

Polokulovitá přilba bez lemu

Obrázek

Polokulovitá přilba ze dvou nebo čyř částí /"žebrovka"?/ s lemem

Obrázek

Hrotitá přilba se zdobeným lemem v.s. z barevného kovu ze dvou nebo řtyř částí

Obrázek

Rozhodně převažují polokulovité přilby. Na některých obrázcích je otázkou, zda zpod přileb koukají vlasy, nebo nějaký typ batvatu. To jen tak, co mě v rychlosti napadlo
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Olomouc jsem viděl sice taky jednou datovat do 12.st. respektive 11-12.st. ale mnohem častěji do 11.st. Podobnou dataci má ostatně ta oblejší přilba z Ostrowa Lednicki.

Frenk: já se pokusím to zase domluvit, ale nevím jeslti tam ještě budu mít ty známé, už jsem tam dlouho nic nedával a chvilku to asi potrvá, takže jen pokud na to nespěcháš. Je to průmyslová laboratoř a normálně tyhle věci nedělaj, čili pokud to udělají, udělají to pro mne za flašku, jen se pak nedá ohánět tím že v Laboratoři firmy XX byla provedena analýza :-) Naše firemní laboratoř sice má solidní vybavení, ale nemáme spektrograf ani mikroskop s foťákem.