co náznak-je to krásně vidět-ke spodní části s "výkrojem" je přinýtovaný plech se zbytky kroužkového závěsu. samotný spečený závěs je pravděpodobně v samotné přílbě (viz foto wothan),chtělo by to rentgen nebo ct a změřit objem. zajímavé jsou také ty nýtky, konstrukční nýty jsou asi po cca 1 cm, ostatní jsou falešné a mají jen ozdobný charakter.falešné dekorativní nýty jsou mj. taky na garniturách z VM nalezišť.
co se týče příběhu-ma to fakt grády-vidím velkomoravdké družiníky v práglu
Přilby raného středověku
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Frenk: jeden neúplný kroužek z té hroudy jsem si vzal, jelikož samovolně odpadl, ale nedostal jsem se bohužel nikdy k jeho analýze - byl mi spolu s jinými vzorky a taškou ukraden z auta a nedělám si iluze o tom, že tupý debil který otevírá auto cihlou ocenil kousek rezavého pletiva v sáčku uvnitř tašky, kde nebyly ani peníze ani doklady
Čili to někde zahodil. Měl jsem tam i výsledky spektrální analýzy jiného kroužkového pletiva zbroje z NM, které vykazovaly taky solidní anomálie - např. 1,44% C, 1,46% Ni a 8% Co(!) - dělalo se to pro jistotu 12x
Díky za ten článek, je to výborné. Ten nánosek jsem třeba vůbec v reálu neviděl.
Ta teorie o tuzemském původu svatováclavky je pokud se nepletu Třeštíkova. Já si stále myslím že je to výrobek orientální, ale fakt je že jsem testoval ve své brnířské dílně různé technologické postupy a dá se říct že k výrobě zbroje je toho potřeba překvapivě málo, je-li cvik. Většina mých přípravků práci spíš jen urychluje a zjednodušuje, ale přímo sama o sobě neumožňuje. Čili hypoteticky by to měli být schopni vyrobit i u nás, pokud dokázali vytáhnout drát což zřejmě dokázali. Jenže kdo tu zbroj viděl asi potvrdí že je to excelentní práce a tak s ohledem na dataci se přece jen kloním spíš k tomu importu.

Díky za ten článek, je to výborné. Ten nánosek jsem třeba vůbec v reálu neviděl.
Ta teorie o tuzemském původu svatováclavky je pokud se nepletu Třeštíkova. Já si stále myslím že je to výrobek orientální, ale fakt je že jsem testoval ve své brnířské dílně různé technologické postupy a dá se říct že k výrobě zbroje je toho potřeba překvapivě málo, je-li cvik. Většina mých přípravků práci spíš jen urychluje a zjednodušuje, ale přímo sama o sobě neumožňuje. Čili hypoteticky by to měli být schopni vyrobit i u nás, pokud dokázali vytáhnout drát což zřejmě dokázali. Jenže kdo tu zbroj viděl asi potvrdí že je to excelentní práce a tak s ohledem na dataci se přece jen kloním spíš k tomu importu.
-
- Stálý přispěvatel
Hejdová, D., 1964: Přilba zvaná "Svatováclavská", Sborník Národního muzea v Praze, řada A - historie, Svazek XVIII, č.1/2
Je to asi stostránková studie a o přilbách tam jsou docela zajímavé věci, i když ne vždy již dnes platné.
Ad wothan-ten kroužek cos dal k analýze je "určitě"z ocele Wothan I(Bismarck) Dost zajimavý. Publikované kroužky z Pohanska jsou z docela shitového materiálu. Mám taky pár vzorků kroužkového pletiva-bylo by možné se domluvit na té spektrální analýze?
Je to asi stostránková studie a o přilbách tam jsou docela zajímavé věci, i když ne vždy již dnes platné.
Ad wothan-ten kroužek cos dal k analýze je "určitě"z ocele Wothan I(Bismarck) Dost zajimavý. Publikované kroužky z Pohanska jsou z docela shitového materiálu. Mám taky pár vzorků kroužkového pletiva-bylo by možné se domluvit na té spektrální analýze?
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Myslím, že velkomoravany podceňujete. Je to asi způsobeno obrozeneckými představami našich předků, kteří je chápali jako lidi jednoduché, přírodní, prosté a skromné.
Proto se ti, co dělají Vikingy, Rusy, Madary a Franky předhánějí ve vší zdobnosti, avšak o Velkomoravanech smýšlejí jako o trhanech ve lněné košili a kožichu. Jak se s tímhle pohledem slučují zlaté šperky, zbraně, nálezy hedvábí, s tím si hlavu nelámou.
Je to jen takový můj povzdech. Nikdo si neláme hlavu s přilbami Vikingů, ačkoliv se našla 1 a asi 2 fragmenty.
Z území čech a slovenska máme takovou spoustu přileb na RS (když počítáme 6.-11. stol.), že by nám mohli závidět
Proto se ti, co dělají Vikingy, Rusy, Madary a Franky předhánějí ve vší zdobnosti, avšak o Velkomoravanech smýšlejí jako o trhanech ve lněné košili a kožichu. Jak se s tímhle pohledem slučují zlaté šperky, zbraně, nálezy hedvábí, s tím si hlavu nelámou.
Je to jen takový můj povzdech. Nikdo si neláme hlavu s přilbami Vikingů, ačkoliv se našla 1 a asi 2 fragmenty.
Z území čech a slovenska máme takovou spoustu přileb na RS (když počítáme 6.-11. stol.), že by nám mohli závidět

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel