Štíty

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Archimedes »

Hm, tak asi prece jen "osklivy" mandlak :wink: Jeste neco - ma nejake pricne prohnuti? At koukam, jak koukam, nic jednoznacneho z tech fotek nevidim a v textu to neni. Nebo se to po tom rozklizeni casem samo narovna?
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Begbie »

proč by měl být mandlák nutně prohnutý ? podívej se třeba na tapiserii z bayaux - tam mají z mandláků udělaný stůl z kterého jedí.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Nemusí mít nutně prohnutí i když drtivá většina vyobrazených mandláků skutečně prohnutá je - některé méně, některé skoro do půlkruhu (nutno ovšem brát zase ohled na stylizaci a přístup autora). Tady mohlo dojít jednak k dodatečnému vyrovnání po rozklížení (zvláště pokud nebyl původně prohnutý moc) a nebo prostě byl plochý.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Vypadá to dost zajímavě =D>
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Perfektní, velká pochvala.

Podle stejnoměrného zaoblení horního i dolního okraje bych tipoval spíš na ovál než na mandĺi, byť "škaredou".
Byl by to druhej důkaz používání oválných štítů v evropském ranném středověku. Alespoň o kterým vím. Ten první je v Bayeux Tapestry, kde je zachycen jeden oválnej štít podobných rozměrů i proporcí, ale s umbem.
Sám jsem jeden oválnej štít, spíše tedy z praktických důvodů, vyrobil, takže mě to potěšilo.

Škoda, že z těch fotek není vidět, zda ty dírky po okraji štítu jsou i na těch užších koncích. Koukal jsem na to, ale bylo by to věštění.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Wothan píše:No ta surovka jednak celkově stáhne a zesílí pevnost štítu, ale hlavně zvyšuje odolnost povrchu. Čisté dřevo se po zásahu štípe, vytrhávají se z něj třísky, prkýnka praskají apod. Surovka samozřejmě nemůže zabránit tomu aby štít po velkém úderu praskl, nebo zbraň či hrot šípu neprošly zkrz, ale tuhle hrozbu o něco sníží (pochopitelně vždycky záleží i na tom jak štít člověk ovládá).
O tom mluví pěkně ve Waltariovi. V popisu bojů Waltharia s jednotlivými franky kterýsi frank rozštípnul Walthariův štít, ale kůže na povrchu štítu nedovolila štítu se rozpadnout, což se stalo útočníkovi osudným. Není to ve verších, neb mám knihu doma, ale ta zmínka mě natolik zaujala, že jsem si ji zapamatoval.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Jednou jsem na foru ceskyserm.cz tvrdil, že existuje severský nález překližkového štítu. Protože jsem to však nemohl najít a doložit, nejmenovaný OHař mě (byť zdvořile a korektně) umravnil. Dneska mám dobrý pocit, to je ono:-))

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Fakt je že mně ten nález dost překvapuje, na druhou stranu pořád to působí spíš jako výjimka potvrzující obvyklé pravidlo. Škoda že jich není víc, jako v Antice.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Nadruhou stranu to není překližlka jako dnešní a taky mi to spíš přijde jako vyjímka potvrzující pravidlo.
Celkem by mě zajímalo jak je na tom štítu řešený úchop...
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

No hlavne ze se tech stitu naslo tolik abyste si takhle mohli rict ze je to vyjimka. Pokud je ta rubova vrstva ze svislych pasu, bude vypadat stejne i v ikonografii jako prkennej stit