Po stopách Slovákov

Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

rabi
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by rabi »

Ta proboštova citace je psána nejspíš v latině. Bylo by možné zde uvést její původní verzi? Obracím se tímto na kluky ze Slovenska, jestli by ji sem nedodaly. Otázkou pak bude překlad z tehdejší latiny do současného jazyka v hledání významu. Z toho pramení už výše zmiňované slovenský nebo slovanský. Pro České království je výhodou středověká čeština a její překlady z tehdejší latiny.
Nechoďme již do 2.světové války, zbytečné emoce..
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Scar »

Ja som sa už snažil nájsť ten dokument, no zatiaľ márne. :oops: Ale je dosť možné že to bude v Cyrilike, čo by pre mňa bola lepšia varianta.
rabi
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by rabi »

Klášter pod Znievom. Že on má něco společného se slovanskou liturgii a cyrilicí? Pátrej dál, to je ono. :wink:
abaddon
Site Admin
Site Admin

Post by abaddon »

Rodoslav: velice pekne shrnuto, jsem si vedom toho odlisneho pohledu nas a vas... neminil sem s tou WWII. prudit.... ale uvedl jsem to jako priklad toho, kdy je autenticita informace trosku ochuzena na ukor toho, ze nekteri se tam proste snazi najit to co tam neni.....

z nekterych prispevku tady jsem mel ale pocit ze do podobneho "priohybani" faktu nekdy zklouzavate i tady v te debate o historii podstatne starsi nez WWII. (jen je to na prikladu te WWII. daleko lepe videt a taky je to daleko zivejsi historie, proto jsem sahl po tomto primeru) coz mi prisla trosku skoda...

ja osobne z nekterych prispevku nasich slovenskych citim primo obrovskou touhu tam neco najit a dokazat a dolozit tu vasi historii... a bohuzel nekdy az trosku na ukor autenticity.... ale muze to byt jen muj dojem, rad se necham opravit..
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Scar »

rabi wrote:Klášter pod Znievom. Že on má něco společného se slovanskou liturgii a cyrilicí? Pátrej dál, to je ono. :wink:
Aj tebe niečo také znie v hlave? Som sa bál že som sám. :wink: Pozriem sa na to.
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Scar »

Tak nič. Bolo tam jedno z troch prvých gymnázií na Slovensku, ale bolo rímskokatolícke. Napriek tomu som napísal jednému grékokatol. kňazovi s prosbou o pomoc. Myslím že odpíše, ale neviem kedy.. :biggrin:
rabi
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by rabi »

Perun s tebou Rodoslave a zlé pryč :biggrin: Dobře řečeno. Jezdívám pravidelně do rodných končin na své statky a někdy je to přesně tak jak říkáš. Jedno mi ale příjde na Slovensku nesmírně pozitvni, takový ten vztah k roudné hroudě, který se odráží ve folklóru. Pokud to výjde, tak jezdím i na folklórní fesťáky. Proto si myslím, že k této kultuře mají Slováci velmi blízko. A právě v ní se mnohdy odraží některé prastaré obyčeje.
Jinak mi velmi udělala radost kniha od Aleny Dvořákové Rytier a jeho kráľ . Vřele doporučuji, neboť se jedná o sondu života Ctibora ze Ctiboríc a pána na Beckove, předního velmože uherkého krále Zikmunda. A je velmi zajímavé sledovat Zikmunda z pohledu Uherského království. Kniha je i graficky skvěle vyvedená, aby doplňovala i texty týkající se každodenního života.
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Scar »

Rytier a jeho kráľ? Tak kniha Nitrianske kniežatstvo je jej "pokračovaním" a je vraj v ronakej kvalite. Info o nej som postol už v tejto diskusii. :wink:
Fachman
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Fachman »

Takže k tým VM veľmožom
citujem:,,v týchto dňoch prišiel aj Hont a Poznan, ktorí podľa nemeckého zvyku opásali sv. Štefana mečom v rieke Hron.Ich rod sa názvom od tamtých nelíši. Knieža Gejza a sv. štefan sa spoliehali na pomoc týchto županov......Knieža Gejza i jeho syn obdarovali županov za služby obrovskými a rozsiahlimi majetkami, čo je zrejmé aj v súčastnosti.Časom sa uzatváraním manželských zväzkov pomiešali s Maďarmi"

Július Sopko, Kroniky stredovekého Slovenska, str.32 odsek 41

Aj keď sa to priamo netýka Slovákov je to podľa mňa viac než zaujímavá informácia. :biggrin:
Pro fide!!!!
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melkel »

Rodoslav wrote:
rabi wrote:Jedno mi ale příjde na Slovensku nesmírně pozitvni, takový ten vztah k roudné hroudě, který se odráží ve folklóru.
Presne ako pises. Slovaci prehrali velakrat a mnoho, ale rodna hruda ich vzdy ochranila, vyzivila a nesklamala. Smutne, ze o nu mozno prideme...
To se chystá okupace Slovenska cizí mocností? To mi nějak uniklo.......
Jinak se obávám, že rodné hroudě je celkem jedno, kdo ji zrovna obdělává, a živí ty, kteří přežijí, a nebo ty, kteří přijdou na místo uprázdněné vyvražděním předchozích obyvatel.
Přesně tohle jsou řeči, které mi přijdou naprosto nepatřičné a zbytečné.