Že Slováci sú predovšetkým dedina??? A čo sem prišli Maďari do vzduchoprázdna či čo??A čo Megale Moravia,čo sa Veľkomoravská šlachta po rozpade Velkej Moravy pod zem prepadla??Nechcem šíriť neovernené informácie(skúsim to doma nájsť(,ale aj myslím, že aj sv. Štefana pri nejakom potoku pasovali práve dvaja velkomoravský veľmoži.
Spíš mi šlo o to, že to co zbylo z VM zůstalo na venkově. Netvrdím, že se propadli pod zem. Najdi tu událost u potoka a hned to bude lepší. Já taky nevěřím, že se propadli, jen by chtěl vědět, kdo tvořil většinu šlechty.
Ne, nesouhlasím se slovem nacionalismus - jde jim o národní identitu a chápu, že s tím mají Slováci problém. Myslím, že znáte předem odpověď k čemu se hlásila šlechta (Maďar, případně Polák, Němec a možná i Čech, ale Slovák ). Podle mne bylo postavení Slováků stejné, jako postavení dnešních Kurdů. Národnostní příslušnost je věcí až 19. století. Rozumím ale tomu, proč se snaží cokoliv vypátrat, protože pro Slováky musí být nepříjemné, že vlastně od rozpadu Velké Moravy do doby obrození (19.st.) je u nich národnostní a i státní (Slovenský stát před vznikem ČSR prostě neekzistoval) vákuum. Mohli by sice navázat na Velkou Moravu, ale tím se trochu dostávají do problému, protože by se tím paradoxně hlásili (a občas i hlásí) k jejímu pohrobku, kterým je Marka Moravská, čili a v tom je ten paradox, opět k Čechům
Me prijde spis smutny ta snaha za kazdou cenu si nejak priohnout a ocistit to co bylo a o cem by bylo namiste spis pomlcet... viz. samostatne Slovensko v dobach protektoratu u nas...
Je mou osobni zkusenosti, ze jsem slysel od Slovaka hrde se hlasit k teto z meho pohledu silne rozporuplne casti dejin s hrdosti a slovy: "Zatimco vy jste byli v podruci Nemecka a byl u vas protektorat, my jsme meli SAMOSTATNY stat...." a daval tim notne najevo jak my sme byli v hajzlu zatimco oni meli konecne tu svou samostatnost...
To, ze Slovaci za tohoto "statu" delali za Nemce tu spinavou praci a ze tehdejsi Slovensko jako tusim jedina zeme za transporty zidu a cikanu do koncentraku Nemecke risi dokonce platila.... to uz jaksi nikdo nevidi a v zapalu hledani vlastni minulosti a identity jsou dokonce i tyto relativne nedavne dejiny prizpusobovany... nemate nahodou Tisa na bankovkach?
Pokial sa nemýlim na tejto diskusii ani slovo nepadlo o samostatnom Slovenskom štáte za vojny (ale ak sa mýlim oprav ma).Čo sa týka tých židov- vyvážalo sa rovnako od nás ako aj od vás. A vy ste za vojny mnohé veci tiež MUSELI rovnako ako sme aj my museli platiť. Síce neviem z akého dôvodu ste to tu teraz vytiahli, ale ja túto časť dejín beriem ako všetky ostatné a som hrdý na to,že v takom ťažkom čase, akým druhá svetová vojna nepochybne bola, sme mali relatívne samostatný štát.