o tom tu nebyla řeč, já vás upozorňuji na to, že do pol. 19.st. se šlechta na území svatoštěpánské koruny považovala za Natio Hungarica a neměla tedy tendence ani potřeby obhajovat svá národní práva a podporovat historiky v bádání o historických kořenech národa (a bez šlechty to jde těžko). To není útok na Slováky, drtivá většina českých obrozenců mohla tvořit a pracovat jen díky podpoře šlechty, viz. Dobrovský, Palacký a v dřívějších dobách Balbín, atd. a byly to šlechtické archivy, odkud mohli obrozenci čerpat informace o naší historii. Následně své historické objevy zpřístupnili široké české veřejnosti formou edic (diplomatáře a katalogy královských listin, privilegií šlechty a měst, Zlaté buly, korespondence českých králů s Vatikánem, atd.).
Takže znovu na značky

, pokud bych chtěl hledat pramenné důkazy o národním uvědomění Slováků v době před připojením ke svatoštěpánské koruně a během existence soustátí svatoštěpánské koruny, hledal bych ho v edicích a historických pracech 2.pol. 19.st., kdy si slovenská šlechta hájila své zájmy proti počínající maďarizaci a iniciovala tedy historický výzkum vlastních dějin jako dějin slovenského národa.
Mene, tekel, fares - já tady přeci nezpochybňuji slovenský národ, ani nevyzdvihuji Maďary, o tom tu vůbec nebyla řeč, jen vás s Rabem upozorňuji, že pro diskuzy je zapotřebí určitá znalost a tu lze získat především studiem pramenů

To že národní uvědomění jednotlivých evropských národů přišlo zhruba v 19.st. je fakt, se kterým souvisí i tehdejší trend bádání vlastní historie. Bez něho bychom ji (s trochou nadsázky) neznali nejenom my, ale ani ostatní národy (to jsem to ale opravdu hodně zjednodušil, ale učinil jsem tak proto, abych vás odkázal na zmíněné období, kdy se intenzivně studovala historie vlastní země a kdy se hledaly odpovědi na vaše otázky).
Já sám rozhodně nejsem znalcem slovenské historie, na to mi byl semestr slovenských dějin doopravdy málo a obávám se, že můj příspěvek nepochopením rozbouřil vášně