Přilby raného středověku
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
Zatím je na cestě ke mně
Místo ikonky, je tam lept z podle rohu z Černé mohyly. její podobná variace by měla být v Klučinovi.
Jedna věc ale u těch žebrovek je k zamyšlení. Vliv sasánovských Peršanů a popřípadě Číňanů na všechny nomády od Mongolska až po Černomoři a ti zase na Góty a další v Evropě Našla se i v Iránu a v Egyptě. Když Římané svými přilbami přece určitě ovlivnili své germánské sousedy.
Bylo by zajímavé vidět nějakou přilbu z dynastie Chan.
Hmm, pokud se najde pohřebiště v Chotěbuzi, tak bych se vůbec nedivil, kdyby tam ležela žebrovka.

Jedna věc ale u těch žebrovek je k zamyšlení. Vliv sasánovských Peršanů a popřípadě Číňanů na všechny nomády od Mongolska až po Černomoři a ti zase na Góty a další v Evropě Našla se i v Iránu a v Egyptě. Když Římané svými přilbami přece určitě ovlivnili své germánské sousedy.
Bylo by zajímavé vidět nějakou přilbu z dynastie Chan.

Hmm, pokud se najde pohřebiště v Chotěbuzi, tak bych se vůbec nedivil, kdyby tam ležela žebrovka.

-
- Stálý přispěvatel
No to jsi trochu přestřelil
Přilba z více kusů není záležitost vlivu, ale nutnosti a technologie. Když nedokážeš udělat věc z jednoho kusu, uděláš ji z více menších kousků. Platí pro helmy, kyrysy...takže žebrovka je konstrukcí ryze účelovou. Není to ani ovlivnění stylem, ani dovoz technologie. Technologie je snadná.
Je to jen o umění vyrobit helmu z jednoho kusu. Proto po rozpadu římské říše technologie upadla a po celé evropě se vyrábí jednodušší žebrovky. Ne proto, že by je dovezli nomádi ze sasánovské persie a všem se líbily, ale proto, že jiné neuměli.

Je to jen o umění vyrobit helmu z jednoho kusu. Proto po rozpadu římské říše technologie upadla a po celé evropě se vyrábí jednodušší žebrovky. Ne proto, že by je dovezli nomádi ze sasánovské persie a všem se líbily, ale proto, že jiné neuměli.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
jasně že přilba prince Jaroslava je mladší, ale ten tvar a ikona jsou poměrně sugestivní. Koneckonců dle Red Kaganate je ta tulejka mladšího data a je přinýtována dodatečně některým z majitelů /kterých bylo více a přilbu několikrát upravovali/ a přilba tudíž měla zaoblený vrchol zvonu.Kain píše:JJ, stejný dotaz jsem Bobrovi adresoval SZ. Ale přilba Jaroslava Vsevolodiče je z druhé poloviny 13.století, tam lícnice nemají co dělat. Mi přijde podobná spoíše polským šišakům nebo nálezu z normandie z 11.století...každopádně ty lícnice tam nesedí. Ale třeba je motivovalo hledisko bezpečnosti, což je sice neomlouvá, ale vysvětluje...
Tvarem a provedením ze čtyř plechů s vykrajovanými okraji se naše diskutovaná přilba zas blíží přilbě z Manvelovki, ta ale má místo ikony trojzubec, nemá nánosník a blíží se přilbám typu černá mohyla
Myslím, že tato debata nemá moc smysl, mohli bychom vyjmenovávat analogie jak na běžícm páse a nikdy nezjistíme, co měl autor na mysli. Mě by hlavně zajímaly ty ikony na čele. Resp. destičky s nějakým vyobrazením na čelní straně přilby, zda se to častěji používalo, nebo je to výjimka.
ad Begbie - krásný obrázky, já jsem stáhnul mnohem méně kvalitní, hned si ty tvoje uložím. Cos nám chtěl sdělit? Jsou to většinou přilby ze stěhování národů, tarasovský mohilník je mám dojem připisován Hunům, Turaevský je 6. st. snad střední Asie, ten Suvorovský je něco podobného Nebo jen potěšit exotickými konstrukcemi?
-
- Stálý přispěvatel
To vím, spíš mi jde o to, že pokud upadla technologie výroby z jednoho kusu, tak jestli nepřežívala u Byzantinců popřípadě na území ovládané Umajjovci a Abbasovci.
Lze říci, že vyrábět z jednoho kusu v RS jako první uměli Frankové?
P.S. malá odbočka. Připadám si v těžké schizofrenii
Před půlhodinou carské Rusko Petra Velikého, předtím Vietnamský konflikt , před ním zase Ježíš a židovská válka a ráno a teď diskuse o žebrovkách
Jednou mě odvezou s pocitem, že stojím v ruském carre u Borodina a odolávám útoku saského pluku Garde de Corps.
Lze říci, že vyrábět z jednoho kusu v RS jako první uměli Frankové?
P.S. malá odbočka. Připadám si v těžké schizofrenii

Jednou mě odvezou s pocitem, že stojím v ruském carre u Borodina a odolávám útoku saského pluku Garde de Corps.

-
- Stálý přispěvatel
Sidny: Na prvním obrázku vpravo dole a na tom druhém taky je konstrukcí stejná přilba jako ty ze stromovky, bohužel neumim rusky, takže ani nevim co tam pišou v popiskách
Je to samozřejmě pouze domněnka, ale neřeší to tak trochu problém s datováním něch přileb ze stromovky ? Ty ruský přilby jsou podobné nejen konstrukcí ale i tvarem. To je asi všechno. Ty o těch ruskejch víš víc ?

-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Miloši, to není pravda. Jednak se běžně ve smyslu nejčastěji nedělaly ani v 11. století (tam je to nová technologie), v 9. není pokud vím žádná (kromě tvého tvrdošíjného a mylného J lpění na Hradsku) a z 10. století…je to diskutabilní.
Byzantinci samozřejmě uměli přilby z jednoho kusu, ale já se v nich moc neorientuju, zkus Pacholíka. Sám má jednu moc hezkou…
Ad ikonky na čele – z naší rané doby neznám. A neznám ani jediný nález leptané přilby z Evropy 8-10. století. Fakt je, že lept asi vezme korozí za své, tomu nerozumím. Ale jakékoliv zdobení,co znám, je vyrobeno mechanicky, ne chemicky.
Byzantinci samozřejmě uměli přilby z jednoho kusu, ale já se v nich moc neorientuju, zkus Pacholíka. Sám má jednu moc hezkou…
Ad ikonky na čele – z naší rané doby neznám. A neznám ani jediný nález leptané přilby z Evropy 8-10. století. Fakt je, že lept asi vezme korozí za své, tomu nerozumím. Ale jakékoliv zdobení,co znám, je vyrobeno mechanicky, ne chemicky.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita