Zbroje vrcholného středověku.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

melandr píše:jo jo :) tak krouzkovka bude jen penize nejsou zatim musim zustat lehce oden.
P.s.: trosku ot ale videl jsem fotky z vaseho srazu musim priznat ze jsem si velmi pectlive fotky prohlizel a obzvlastne nektere kostymy jsou uzasne . Stve me ze bude trvat dlouho nez podobneho stavu dosahnu alespon u Johanity a to tam je kladen vyraz na chudobu nastesti pro me
pokud jde o zbrojné odění, stejně ho musíš stavět od spalnieře, takže to není žádná bolest když nebudeš mít komplet hned a budeš zpočátku používat zbroj bez kroužků. Když na spalnieř oblékneš místo železa svrchní silnější (a volnější) prošívanici, kterou budeš v budoucnu nosit primárně na kroužky. Stejně se dá postupovat s plátovým kabátcem, ale tam bych volil co nejjednodušší, aby jsi si nezkomplikoval život až pod něj budeš dopdatečně oblékat kroužkovku (ve smyslu aby ti pak nebyl malý). Ostatně i pro urozeného bych viděl solidní prošívanou zbroj jako velmi vhodnou pro pěší boj - bude-li doplněna odpovídajícímy železnými doplňky, jako helmice, kroužkové rukavice, atd.

Pokud jde o oděvy Hradeckých, už jsou leckdy vidět pěkné kousky, ale pokud jde o celek, jsme teprve na začátku :wink:
Ich dien!
melandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melandr »

tak obrazky mam na svem webu kde zustanou . i na disku kde je mozna stratim uz nevim kde jsem je sehnal bohuzel ... ale na tech strankach nebylo nic jineho nez tyto obrazky ;) .

no nepotesily jste me co se da delat . Holt bez auta to nejde jsem nyni rad ze taham zbroj lehkoodence na zadech a uz i to je nad mirou prijemneho cestovani a to musim priznat ze spousta veci mi schazi. I limec je zajimava vec. Kdyz to clovek sikovne posklada (veskere doplnky a kostym ) nakonec zbyde viditelne snad jen krouzky na rukach a sukne . Myslim ze se vrhnu tou variantou privazanych krouzku (chvily jsem uvazoval i o jinych materialech ,ale myslim ze to nebude pripustne) .
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

K té pravděpodobné šupinovce. Tomu bych se nebránil. Existuje německý náhrobek Albrechta von Hohenlohe datovaný k roku 1325. Tam pod varkočem zřetelně vystupuje šupinová vesta tvořená malými pravděpodobně na kůži nanýtovanými plíšky zastřiženými do ostrého hrotu. Soudím že to byla méně užívaná, zato alternativní zesilovací ochrana používaná souběžně s plátovým kabátcem. Evidentně však nešlo o tak dokonalou ochranu, jakou představoval kabátec, protože byla nakonec vytlačena.
Ještě k těm zbrojím vůbec. Je třeba také dbát na to, kterou postavu představuji a jak dobrou zbroj bych byl schopen financovat. :)
Honor supra Vitam! Obrázek
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

k těm šupinovým kabátcům a brigantinám dodám, že Prcek pálí na laseru destičky dle šablony za úsměvné ceny. Kontakt zprostředkuji :wink:
Pokud jde o to krzno s našívanými kroužky, pak vypadá následovně:
http://www.slstrutnov.cz/serm/upravene/5/PICT0018.JPG
http://www.slstrutnov.cz/serm/upravene/5/PICT0019.JPG
http://www.slstrutnov.cz/serm/upravene/5/PICT0016.JPG

Zbroj je samozřejmě stylizována k přelomu 14. a 15.st.
Ich dien!
Průser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Průser »

Obrázek
Krása :shock: z jaký látky je to šitý?
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

látka je obyč tužší plátno, jenom má pěkný potisk. Po cca 3 letech je ovšem krzno na mnoha místech odřené od kroužků, je to holt spotřební zboží :wink:
Ich dien!
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Zrovna mám to cedo s překresem toho náhrobku doma, ale pokud nezapomenu tak si jej přinesu a pošlu to tobě a Müschovi, aby ji dal sem.
melandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melandr »

radar píše:
Ronšperk píše:Zrovna mám to cedo s překresem toho náhrobku doma, ale pokud nezapomenu tak si jej přinesu a pošlu to tobě a Müschovi, aby ji dal sem.
to jsiou ty nahrobky, co, co jsi mi slibil. Snaz se snaz, neb ja ted mam takove veci, ze jeste rad budes prispivat, i kdyz nejsme Tvuj panos!!! :twisted:
nemuzes to dat na internet ? misto bych poskytl ... kdyztak mi posli PM ...
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Pokud na to nezapomenu zítra vezmu ty CD sebou a případně to pošlu, nebo dle někoho instrukcí dám někam na web. :)
Kunášku, velmi mne zajímá co jest tou věcí, kterou považuješ za tak cenou, že bych i já byl ochoten za to zaplatit. Možná mne přeci jen přesvědčíš :badgrin:
melandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melandr »

tak jsem nauploadoval obrazky od ronsperka jsou na www.melandr.info/img a kliknete si na ronsperk nahrobky