Přilby raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Pokud má někdo zájem, můžu tu svoji provazovku vzít na WB, ale předem upozorňuju že to byl experimentální model a má to všelijaké mouchy. Můžeme vyzkoušet i její odolnost proti ostrým zbraním, ale ne na mojí hlavě.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Už jsem to sem linkoval, hledej, šmudlo :wink:
rabi
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od rabi »

Já vím, na straně 8 :) , spíš mi šlo ještě o nějaké foto, ať mám jistotu. S Gnezdovem to souvisí kvůli opasku, který budu mít v brzkém čase, když klapne obchod. Zajímá mě, jestli by tam byl možný závěsník i nad čelem. Jedna taková je z Tomské oblasti ze západní Sibiře.( poslal ji sem Sidney tuším na straně 10) Jinak dík Sidney za foto, jak uchytit závěsník.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Závěsník na čelo připevnit lze, což o to. Ale z hlediska nálezů a zobrazení je to vysoce nepravděpodobné. Už závěsník sám o sobě je trochu spekulací, závěsník na čele je už hodně východní záležitost. Já bych to raději nedělal...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Taky bych se do závěsů na čele nepouštěl, ta přilba z Omska je zajímavost, nemající analogii ani na Sibiři, natož v Evropě
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Napadají mě leda analogie spíše pozdější nebo výrazně východní, třeba Írán...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Našel jsem dva obrázky přilby z Gnězdova, 9. st.

Jednak nepříliš kvalitní nákres

[img]http://mujweb.cz/www/sidney/Ranně%20stř ... nakres.jpg[/img]

jednak kresebnou rekonstrukci této přilby

[img]http://mujweb.cz/www/sidney/Ranně%20stř ... by/Gk2.jpg[/img] byť taky nevalné kvality
rabi
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od rabi »

Pánové moc díky lespoň za tyto obrázky. Už jsem psal i Rusům do Moskevského muzea, ale zatím žádná odpověď. Zakončení nahoře na přilbě bude nejspíš tulejka na chochol. Působí spíš jako normanka s tulejkou než šišák. Ta žebra s nánosníkem lze vyrobit z mědi? Napadá mě i bronz , ale to už by byla hodně lukrativní záležitost.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Tohle vypadá jako podobná přilba bez nánosníku. Jde o rekonstrukci výzbroje kijevského ozbrojence

[img]http://mujweb.cz/www/sidney/Ranně%20stř ... by/GK3.jpg[/img]
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Každý druhý šišak vypadá jako normanka s tulejkou. Navíc my říkáme šišak jako terminus technicus pro vysokou kónickou vícedílnou helmu s tulejkou, ale ono to znamená v podstatě helma. Takže máme šišaky z třicítky stejně jako z RS.

Pravoslav, Orcae Ita