nespolehlivější je japonský spůsob kalení ???
toto je příprava pasty .Pastování
Příprava pasty je záležitostí každého jednotlivého mečíře. Základ je obvykle stejný, hlína. Kolem informací, jaký typ hlíny použít, je spousta tajnůstkaření. Je ale v podstatě jedno, jakou hlínu po-užijeme, důležité je jen, aby po vyschnutí na čepeli držela. Já osobně používám běžnou hrnčířskou hlínu. Do pasty někteří mečíři přidávají rozemleté dřevěné uhlí nebo popel z něj či jiné příměsi. Hlavním úkolem hlíny je zabránit přístupu vody k oceli s výjimkou ostří, Na ostří je jen velice tenká vrstva pasty nebo se nepokrývá vůbec. Tenká vrstvička, spíše jen povlak, zabraňuje při ohřevu čepele v oxidaci oce- li a při ponoření do vody zvětšuje plochu, která je s vodou v kontaktu. Vrstva pasty mimo ostří je silnější, v mém případě mezi 1 - 2 milimetry. Jak jsem se již zmínil, tato hlína brání přístupu vody k čepeli při zakalení. Další možností je pokrýt pastou čepel jen nad úrovní šinogi - žebra, popřípadě nepoužít hlínu vůbec. Pak vzniká linie hamon velmi pečlivým odstupňováním teplot při prohřívání čepele před samotným zakalením. Já považuji tento způsob rozhodně za jeden z nejobtížnějších, zároveň však při něm v případě úspěchu vznikají ty nejlepší výsledky. Vraťme se však ke kalení s použitím pasty. Linie hamon, která je po vyleštění čepele jasně viditelná, může vytvářet různé vzory. Představuje ji například rovná linie - suguha, pravidelné vlnovky - gunome, nepravidelné vlny - midare a spousta dalších jednodušších nebo složitějších vzorů. A právě typ linie hamon můžeme výrazně ovlivnit vzorem, který do hlíny v oblasti ostří nakreslíme. Po nanesení vrstvy a případném vykreslení vzoru (není to nutné) necháme hlínu na čepeli zaschnout.
a na odhdnutí barvy a teploty právě potřebuju budto tabulky nebo ty listy ???
používá se i na damaskové čepele . tada alespoň co vím já ???
Zpracování kovů, jejich výroba, lití a kování
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Nevíte o někom kdo odlévá z bronzu? Dodal bych formu, případně i surovinu a potřeboval bych odlít asi 4-5000 kroužků. Samozřejmě bych udělal formu na víc kusů naráz. Upřednostnil bych výrobce nežidovského původu, ne kvůli rasismu, ale ceně. Jeden slévač mi na to udělal cenu okolo 17Kč za kroužek, což bych si asi nemohl dovolit. Nejsem milionář, jenom tak vypadám.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Asi tak 12-15mm v průměru, na průřezu půlkulaté (jednostranná forma)
bronz asi klasický, žádný arzenový a podobně, jestli máš na mysli tohle.
nezkoušel jsem to, ale nedávno jsem pořídil větší výheň a na té by to mohlo jít. Formu bych zvládl, ale asi by bylo potřeba sehnat nějaký tyglík - buď z hlíny, nebo takovou tu slévačskou licí misku na tyči (netuším, jak se tomu říká)
A sám jsem to zatím nezkusil hlavně z nedostatku času - dělám dodavetele výrobků všeho druhu celé jednotce a jelikož řada lidí s tímhle obdobím začíná, bylo toho letos hafo.
bronz asi klasický, žádný arzenový a podobně, jestli máš na mysli tohle.
nezkoušel jsem to, ale nedávno jsem pořídil větší výheň a na té by to mohlo jít. Formu bych zvládl, ale asi by bylo potřeba sehnat nějaký tyglík - buď z hlíny, nebo takovou tu slévačskou licí misku na tyči (netuším, jak se tomu říká)
A sám jsem to zatím nezkusil hlavně z nedostatku času - dělám dodavetele výrobků všeho druhu celé jednotce a jelikož řada lidí s tímhle obdobím začíná, bylo toho letos hafo.