Luk (šípy, tětivy...)

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Ritsi

Post by Ritsi »

Můžeš je zkusit obléhat a vyhladovět :biggrin:
...ale zase by se mělo zvážit...no v pondělí stejně musíte všichni do práce :lol:
Ritsi

Post by Ritsi »

Možná to někomu přijde jako trochu trapná otázka... jaké jsou vhodne rozměry opeření... délka a výška. Z vašich zkušeností... Díky
Ritsi

Post by Ritsi »

V jeden knize (Válečníci a války ve starověku a středověku, Donald Featherstone) jsem četl že angličtí lukostřelci prý své luky mmj také zašívali do kůže, mladší prý také barvili veselými barvami a zdobili řezbou. Víte o tom někdo něco z jiných zdrojů?
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melkel »

O kůži a veselých barvách nevím, ale ozudobit si luk řezbou je jedna z posledních věcí, kterou bys s ním udělal. :mrgreen:
PeZ
Nováček
Nováček

Post by PeZ »

Taky bych si nikdy luk neozub-ďobal řezbou. :lol:
Ritsi

Post by Ritsi »

Ritsi wrote:zdobili řezbou
FATAL ERROR - Chyba v zápisu :lol: :roll:

"...a na koncích zdobili řezbou..." O:)

To už lehce mění situaci :wink:

No mě hlavně zaujalo to barvení... o tom jsem ještě neslyšel. U kůži už kdesi ano. Ale prostě pátrám po nějakém dalším zdroji :( kdybyste nějaký potkali, tak se ozvěte :wink:
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melkel »

Ritsi wrote:

Sorry, ale nemění. Udělat na luku jiné zářezy než končíky na tětivu je cesta k sebevraždě, nebo minimálně zničení luku.
Jinak namalovat luk vyloučeno není, potáhnout kůží taky ne, ale uzrovna u anglických luků o tom pochybuji, odborník ale nejsem.
Ritsi

Post by Ritsi »

melkel wrote:
Ritsi wrote:

Sorry, ale nemění. Udělat na luku jiné zářezy než končíky na tětivu je cesta k sebevraždě, nebo minimálně zničení luku.
Jinak namalovat luk vyloučeno není, potáhnout kůží taky ne, ale uzrovna u anglických luků o tom pochybuji, odborník ale nejsem.
Mění - ne takhle - ty to myslíš dobře, ale nerozumíme si:
Některé dlouhé luky pokud vím mají nákončí (shit window :oops: sorry, to není ten správný termín... :?) za které se luk napíná. Je to takový ten růžek se zářezen (mmj z rohoviny apod.). Ale pokračuje až za zářez - a tato část ti slouží při napínání luku... a ta by podle mě mohla být klidně vyřezávaná (pokud ji tedy neoslabíš natolik, že ti při napínání praskne).

Tak to bylo podle mne v oné knize míněno.

Ale jinak souhlasím. Řezat do luku kdekoliv jinde by bylo, jak pravíš, pravděpodobně značné riziko...
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by hawkwind »

Je to vůl, ne plnokrevník. Nemá cenu na něj dávat vyšívanou čabraku.........
lubossek
Nováček
Nováček

Post by lubossek »

hawkwind wrote:Konopí sem muselo dorazit už kolem r. 600 ???
kolem r. 600 určitě, ale před Kristem.. a to spíš mnohem dřív... podívej se na Hérodotovu zprávu o Skythech
Hama sar ba sar tan ba kuštan dihém, | Az án bih ki kišwar ba dušman dihém.
(Vydám vše, celé tělo k usmrcení, | je to lepší než vydat zemi nepříteli)
Hakím Abú-l-Qásim Firdausí Túsí