Přilby raného středověku
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
Kopyto vysochas ze dreva samozrejme na celou prilbu.Nedokazu si prilis predstavit ze bys prilbu udelal z jednoho kusu bez siti to by asi neslo...
Ta surovka neni ani za mokra natolik elasticka aby se nechala natahnout na kopyto v jednom kuse,takze bych to urcite sil bud ze dvou kusu nebo jen z jednoho se svem na zatylku.Technologie vyroby prilby ze surove kuze je teoreticky velmi jednoducha-vyrobis priblizny strih namocis surovku aby byla hezky meka a vlacna sesijes a pote narazis na to kopyto zajistis hrebickama nebo to vyvazes aby to na tom kopytu fest sedelo a pak uz jen cekac nez kuze dokonale proschne cca tyden pak to sundas oriznes olemujes a je hotovo.
Ten drat po obvode samozrejme vubec neni nutny a da se take nahradit jinym prirodnim materialem,ale nevidim prilis duvod proc nebot dle meho nazoru neodporuje LH.
5mm za sucha je na prilbu takove nutne minimum
Ta surovka neni ani za mokra natolik elasticka aby se nechala natahnout na kopyto v jednom kuse,takze bych to urcite sil bud ze dvou kusu nebo jen z jednoho se svem na zatylku.Technologie vyroby prilby ze surove kuze je teoreticky velmi jednoducha-vyrobis priblizny strih namocis surovku aby byla hezky meka a vlacna sesijes a pote narazis na to kopyto zajistis hrebickama nebo to vyvazes aby to na tom kopytu fest sedelo a pak uz jen cekac nez kuze dokonale proschne cca tyden pak to sundas oriznes olemujes a je hotovo.
Ten drat po obvode samozrejme vubec neni nutny a da se take nahradit jinym prirodnim materialem,ale nevidim prilis duvod proc nebot dle meho nazoru neodporuje LH.
5mm za sucha je na prilbu takove nutne minimum
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
No proč...vyrobit drát sice bylo možné ale nebylo to tak docela snadné a silně pochybuji že to dělal každý venkovský kovář, čili je to prvek který je relativně obtížný a drahý, je to další materiál který si ten kdo pracuje s kůží už nemůže udělat sám a musí si jej opatřit jinde a celkově mi to přijde zbytečné.
-
- Stálý přispěvatel
http://www.hastings1066.de/front_content.php?idcat=91 tady najdete i mene zname prilby a zbroje
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Provazovou přilbu jsem jednou zkoušel na gotiku. Padlo na to 11,5m půlpalcového konopného lana a vyráběl jsem ji tak, že jsem začal od vrcholu přilby a postupně spirálovitě stáčel a sešíval lano tak, aby vytvořilo jako když hlubokou ošatku. Možná bych doporučil trochu silnější lano, sice buděš vypadat jako Turek s turbanem, ale mě se ta moje zdála nakonec trochu tenká. Možná by stálo za úvahu to pak celé nasmolit kvůli větší tvrdosti, ale nezkoušel jsem to. Chrání to asi tak, že ostří to moc neprosekne, ale samotný náraz úderu stejně nakoupíš. Možná by to chtělo udělat do ní vystýlku, ale mě to připadalo na takhle primitivní věc jako zbytečný luxus.
-
- Stálý přispěvatel
Měli jsme v úmyslu jednu pokusnou vyrobit, ale byly důležitější věci na práci. Ale z testů se samotným provazem vychází celkem jasně, že jako ochrana před proseknutím je to hodně účinné, ostrý kuchyňský nůž na tom neudělal skoro žádnou škodu, i když jsme se celkem snažili. Tloušťku toho lana z hlavy nevím, doma to můžu přeměřit. Každopádně před otřesem mozku a podobně nebude sama o sobě chránit prakticky vůbec.
Jednu celkem povedenou jsem viděla na fotkách z letošních zimních Dohalic.
Jednu celkem povedenou jsem viděla na fotkách z letošních zimních Dohalic.
-
- Stálý přispěvatel
Za prvé - dobrý návod najdete na ceskemsermu, navíc od lidí, kteří tu čapku vyrobili a otestovali.
Za druhé - jestli chrání nebo nechrání - no je to provazová čapka, no
V bitvě vás do hlavy neřežou nožíkem na ovoce (pokud nejste Turci), ale sekají sekerou či mečem (a ty, co nosí tuhle čapku, spíše sekerou). Takže je na stupnici mezi "nic" a "helma" někde mezi. Prostě není k zahození.
Za třetí - v nálezech, písemných pramenech ani v iluminacích 6-10. století co mám k dispozici jsem nenašel nic, co by vypadalo jako provazová čapka. Čapky z organických materiálů, to ano, ale nic, co by vypadalo jako stočený provaz.
Za čtvrté - domnívám se, že surová kůže byla levnější a lepší než provaz (jen si vemte ten poměr pracnosti výroby suroviny)
A za páté - lehce nevážně - kdybyste nechali vrchní konec provazu trčet nahoru asi 4cm, byla by to avantgarga, symbol rádiového věku
Za druhé - jestli chrání nebo nechrání - no je to provazová čapka, no

Za třetí - v nálezech, písemných pramenech ani v iluminacích 6-10. století co mám k dispozici jsem nenašel nic, co by vypadalo jako provazová čapka. Čapky z organických materiálů, to ano, ale nic, co by vypadalo jako stočený provaz.
Za čtvrté - domnívám se, že surová kůže byla levnější a lepší než provaz (jen si vemte ten poměr pracnosti výroby suroviny)
A za páté - lehce nevážně - kdybyste nechali vrchní konec provazu trčet nahoru asi 4cm, byla by to avantgarga, symbol rádiového věku

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
Však jsem psala o pokusném provazu, ne? Ostrý damaskový meč není zrovna běžná záležitost. Kuchyňák je pro mě nejdostupnější náhrada. A cílem tohohle pokusu taky nebylo udělat historicky věrnou repliku, ale zjistit, jak vlastně kus lana reaguje na bodání, sekání a řezání (ne jen takové běžné krájení) Reagoval překvapivě dobře. Tím snad nikde netvrdím, že provazové přilby existovaly ani že je hodláme nosit...