Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mokohtavenotaxe »

Brum píše:Jestli neměli spíš problémy s municí... S tou je asi moc nezásobili. Nebo alespoň hůř než armádu.
Vzhledem k tomu, že bizony vybíjeli minimálně ve stejném rozsahu jak bílí lovci, tak se k té munici dostali přes své obchodníky. Třeba Benta etc.
cossack píše:Třeba by stálo za to, udělat nějaký rozbor pikťáků z té doby. Jaký je poměr pušky versus tradiční zbraně. Co ty na to Mokohtavenotaxe? Tohle je výzva :wink:
Ty si dobrý provokatér. :wink: :biggrin: :biggrin: :biggrin:

V současnosti to nevidím reálně, bo tu mám jiné zajímavé téma (respektive témata), na kterém pracuji.
a) dokončuje se Indiánok
b) pracuji na Kurtzově deníku
c) chystám článek o jménech (taky na základě tohoto fóra)

Jinak jsem četl nějaký článek, který se těmi zbraněmi zabýval. Poohlédnu se po něm, ale nebude to hned.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Jde o tzv, éru "Divokého západu". Situace tehy byla taková, že hodně firem díky občanské válce se vyrhlo na výrobu zbraní, a když válka skončila, byli USA doslova přecpané zbraněmi, což se logickly promítlo i do jejich cen a dostupnosti. Navíc díky rozvíjejícímu průmyslu a důmyslné reklamě, která tvrdila, že řemenice na převody strojů jsou nejlepší právě z kůže Amerického bizona byl i hlad po bizoních kůžích. Z toho plyne, že obchodníci s bizoními kůžemi měli přímo zájem na tom, aby jejich dodavatelé měli čím střílet, a jejich dodavatelé byli i Indiáni. Z těchto suchých faktů si každý sám může dosadit, jak to asi s výzbrojí Indošů mohlo vypadat. Na jedné straně tu sice byl zájem je odzbrojit a nahnat do rezervací, ale na druhé tu byli i zájmy zcela opačné. Je i doloženo, že na armádě se šetřilo a tak paradoxně Indáni bývali často lépe vyzbrojeni a i moderněji, než armáda. Na to si také armáda dost často stěžovala :badgrin:
Čili cokoliv v té době mělo kombojsko, mělo i indiánstvo :badgrin:
Joe M.
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Přišel za mnou kamarád s dotazem, zda je možné k lití kulí pro nedrážkované hlavně použít projektily posbírané na střelnici. Jelikož vím, že se tyto střely nadstavují ještě jinými prvky, nejsem s to, dát mu dostatečně fundovanou odpověď. Osobně si myslím, že je to šuma fuk, když se používá flastr, ale co kdyby...?
Proto se obracím na vás ,chytré hlavy, jak to vidíte vy?
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Spící Medvěd »

Já osobně používám olovo v kombinaci s ložiskovým kovem ( netuším ale jeho složení ). Je to určitě tvrdší než čisté olovo. Důležité je dobře flastrovat.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Ideální pro předovky je čisté olovo. Používají ho i absolutní špičky. Pokud se ale nabíjí přes flastr a je vhodný rozměr kule, nebude to pro běžné použití vadit. Nelze použít při nabíjení do drážek (na zátku).
Peggy, Trappers´Corral
Doktor

Příspěvek od Doktor »

Obecně to platí, ale malá příměs cínu-asi tak do 2,5% nevadí. Někteří černoprachý revolveráři přitvrzují olovo úmyslně. Vadí antimon-ale to už jsme někde jednou rozebírali ne ? Při použití čistého olova a sférické střely je třeba nechovat se jako idiot a nepokoušet se ji rozmlátit nabijákem na placku, dvojnásob to platí u hladkých hlavní. DOK
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Pravdu díš, problém bude, že třeba v té ložiskovině, stejně jako v liteřině ten antimon nejspíš je...
Peggy, Trappers´Corral
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Přátelé, vím , že tohle téma se tu už jednou mihlo. Ale nedaří se mi to najít :cry: Tak ještě jednou, Má někdo zkušenosti s dodáním křesadlového zámku ze států ?
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Jo, nechával jsem si ho posílat poštou od "trackwolfů". Copak, budeš stavět novou flintu? :twisted:
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

cossack píše:Jo, nechával jsem si ho posílat poštou od "trackwolfů". Copak, budeš stavět novou flintu? :twisted:
No, výhledově bych chtěl ještě jednu. Hezky štíhlounkou a dloouhou obchodní mušketu. Jeden se nemá pořádně o co opírat :badgrin: Nežehrám na tu svojí současnou, přeci jen mi vystřílela první místo v kategorii civilních mušket, ale ještě jedna se šikne. Jo na co vyjdou ty zámky i s poštovným a jak je to s celníky u nás ?