Řezbařina - výrobky ze dřeva, kostí, parohu, rohoviny aj.

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melkel »

Nemate nekdo nejake dobove obrazky dilny ci prace tesare, rezbare a vubec pracovniku se drevem?
Mrkvoslav

Post by Mrkvoslav »

Melkel,
doma mam knizku Homo Faber od nakladatelstvi Academia. Jsem ted sice za oceanem a nemuzu se k ni tudiz dostat, abych neco naskenoval a vystavil, ale urcite ji nekdo z tvyh okoli bude mit. Tesaru a rezbaru tam nekolik je a mam pocit, ze i z vaseho obdobi...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Dobové myslíš původní iluminace apod.? Do sekce "dřevo" jsme dal obrázek tesaře z Maciewské bible (zkuste uhodnout bez hledání kdo to je? :wink: ). Stejný obrázek jsme použil i pro ikonky na Hawkovi nové stránky. Jinak jestli najdete původní iluminaci, najděte mezi nimi rozdíly :-) :)

Image
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Je to sice už 13.st. ale všimněte si co používá za nástroje - načínací širočinu, širočinu pro hlazení a jednoduchý nebozez.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

No to není, Ježíš Kristus byl taky tesař, i když jej řemeslo zjevně moc nelákalo. Ale tohle není ani jeden z nich.
Bryennios
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bryennios »

ja vim. Ten chlapek vyrabi tohleto, zejo?

http://www.curiavitkov.cz/~pavel/obrazky/domek.jpg>

(je to z komentare k Apokalypse z turinske Biblioteca Nazionale z posledni ctvrtiny 11. stoleti )
Ondra
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Ondra »

az na to, ze lod bez kylu vypada jako barak :)
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

No jo, je to Noe. Vyobrazení Archy jsou obecně dost divná. SZ obsahuje poměrně přesný popis rozměrů - údajně to podle loďařů odpovídá a jeden z amerických křižníků je postavený ve stejném poměru jen o něco menší. Většina vyobrazení ale i mladších vypadá jako barák. Celkem věrně se drží toho deklu nahoře a dveří na boku. Nicméně na jednom křesťanském auditoriu nám nebyli místní biblisté schopni popsat jak by dokázal Noe postavit tak velkou loď ze dřeva, jen se svými syny, dostat na ni potřebné množství zásob v rozumném čase, dostatek pitné vody a potravy pro všechnu tu sběř a hlavně všechnu tu sběř. Když my ani nevíme kolik vůbec existuje živočišných druhů :-) Oni to vyřešili obligátním "s pomocí Boží", ale odkázali nás na stránku kde se nějací biblisté pokusili o "seriózní" výpočet - většinu druhů hodili přes palubu, fakt že se tučňák asi neplácal do Palestiny neřešili s tím že bylo konstantní klima a tedy všechny druhy žily poblíž (pak je ovšem tělesná konstituce tučňáka nebo ledního medvěda na Blízký Východ poněkud nepraktická) apod. Taky prostor počítali zvláštním objemem na tvora...skoro jako když se papoušci pašují v petlahvi :-)
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

Mám dotaz. Z čeho mám vyrobit ořech na ranou kuš cca 12.stol. Existuje někde nějaká kost o takovém masivu bez pórů? Zatím jsem se všude dočetl jen o kostěných ořechách, ale když si představím ten masív, tak mě opravdu nenapadá kde na těle např. krávy by mohl být. Paroh jsem měl, ale byl oprostřed silně pórovitý.
Honor supra Vitam! Image
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melkel »

Já bych zkusil stehenní kost, přičemž to sestavíš ze dvou kusů - první uřízlý kus, opracovaný dokulata a se zářezem, druhý vsazený dovnitř jako osa.