Šperky, ozdoby, drobné doplňky

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Ano ano víla zuběnka v raném středověku! Když ti milý prkoši večer vypadne zub, najdeš rána pod kůžemi v posteli denár!!!
:twisted:
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Přesně tak :wink: Nic jiného snad z RS není.
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Kdepak. V katalogu Evropa kolem 1k jsou minimálně dva zubové amulety - mědvědí a žraločí.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Od nás?
Ratatosk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ratatosk »

Müscha píše:Obyčejných věcí je kůpa, ale ty nejsou tak interesantní :wink: bohužel spousta obyčejných věcí není publikována a zajímavostmi se každý chlubí...
Tak já se tedy zeptám...nějaké příklady těch obyčejných věcí? Jaké byly (z čeho a tak) nejčatěji nošené šperky na VM?
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Šperky z organických materiálů se bohužel nedochovaly, máme nálezy skleněných korálků (nějakou typologii uváděl pokud vím J.L.Píč, ale obrázků je dost), pak jsou tu jantarové korálky, ale jsou z opracovaného jantarua ne ty neopracované hnusy, co se dneska celkem často nosí, máme i stříbrné nóbl perly.
Ohledně náušnic je to jednodušší podunajský šperk (většinou z bronzu, občas i stříbra)nějaké repliky jsou na našem webu. Luxusní velkomoravský šperk představují nóbl náušnice ze zlata a stříbra (typologie je uvedena mj. ve velmi dobře sehnatelné Encyklopedii slovanské archeologie).
Občas se najdou v VM prostředí i lunicovité závěsky (v absolutní většině v dívčích hrobech).
V hrobech nobility jsou časté gombíky - jak tepané, tak granulované, někdy i nezdobené. Jsou ze zlata, stříbra, mědi, někdy pozlacené, nebo postříbřené.
Máme i nálezy honosných nákončí opasku.
Občas se najdou v hrobech prsteny tepané, z drátku i granulované s drahým kamenem, nebo sklem.
Naposledy upravil(a) Müscha dne pát 14. dub, 2006 20:54, celkem upraveno 1 x.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Běžnou ženskou ozdobou byly záušnice.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Obrázky z našeho webu:

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
náušnice podunajského typu ze stříbra

Obrázek
záušnice

Obrázek
výroba jantarových korálků (bez konečného produktu!)
Ratatosk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ratatosk »

Müscha: Hm, tak to jsem věděla, ale alespoň jsi mi to potvrdil :wink: Já jsem myslela něco fakt obyčejného. Škoda, že se něco nedochovalo z toho organického materiálu. Ale s tím jantarem jsi mě poučil, takže díky :wink:
A nedělaly se korálky třeba i keranické?
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Keramické korálky nejsou, ale občas se najdou i z kosti, které napodobují skleněné a jantarové.
Bohužel ty organické se nedochovali, jak kvůli materiálu, tak kvůli velikosti. Galuška píše, že nosili šípky atp. na krku jako korale a bere to jako holý fakt, což si myslím, že je pěkná kravina.