Je mi jasné, že definice oštěpu je nejistá, ale chtěl bych akce oživit házením oštěpů (tedy chci házecí zbraň). Konvergentní vývoj této zbraně dává oštěpu téměř identickou podobu pro různá období a různé kultury. Přesto bych rád (velikostně i typově) přiblížil nějakému podkladu z Velké Moravy.
Máte někdo obrázek či nálezové zprávy hrotů, které jsou definovány jako oštěp? 8-10. století, středoevropský prostor (ideálně Velká morava)
Pampaliny: Niečo také sa našlo v Komjaticiach. Mám aj nákres, no v knihe je to pomenované kopia. Ak mi tu niekto ozrejmí aký je medzi tým rozdiel, tak ho kľudne pošlem.
Díky. Je mi jasné že oštěp (lovecký?) byl spíše opálený klacek, ale na akci (pro děcka a lidi) to moc není. Je to příliš spotřební věc - oni to omláti a strouhat furt jasany se mi taky nechce.
Melkel: Jo, jo, Mamutík si želízko neukoval... ale o těch celodřevěných oštěpech se mluví i v souvislosti s raným středověkem, protože jednoznačné nálezy hrotů oštěpů skoro žádné nejsou.
Ale jinak, Pampalíny, myslím, že právě ty jednoduché oštěpy jen s opálenou špičkou by se mi líbily možná mnohem víc