Sedlo

Moderators: Knecht, Raiden

cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Tak jsem zapátral ve svém archivu a paměť mne nezklamala. Mám fotky dvou sedel polských husarů. Datované to není, ale podle pistolí co koukají z holstrů by to ta třicítka mohla být. To vojenský sedlo by se dalo použít i bez větších úprav. Záleží jaký to bude typ kostry, já už jich viděl nejmíň milión. Když se to očeše úplně do hola, posedlí se spustí co nejníž a znovu se to obšije , nahoru se může přidat ještě prošívaný polštář, tak je sedlo jedna báseň. Klidně bych to udělal, ale pokud nebydlíš někde poblíž, tak by to bylo zbytečně komplikované. Fotky sem dát neumím :oops: , ale mailem bych je poslat zvládl 8) .
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Pošli mi je a já to sem hodím :wink:
Erael@centrum.cz
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

Teda ale jedni věc nechápu: z vlastní zkušenosti vim, že nepadnoucí sedlo koně odře velice rychle; tenkrát se sice s těma koněma moc nepárali, brali je jako spotřební zboží, ale sedlo nebyla pokud vim nikdy zas tak levná záležitost, aby se nechávalo šít každou chvíli.
Když pod vojákem zastřelili koně, tak zrekvíroval kobylu sedlákovi, hodil na ní svoje sedlo a pokračoval dál - ale nějak si nedovedu ředstavit, že by na extra nepadnoucím sedle dokázal jet dýl než jeden dva dny.
Dokázal bych to pochopit, kdyby kostra nebyla a celý sedlo bylo něco na způsob deky s opěrkama a se třmenama.
Tak nevim... :?

Cossack - s těma Polákam jsi mi připomněl - celýho husara maj ve voj. muzeu ve Varšavě. Bohužel když jsem tam byl naposledy, měl jsem málo času a zajímaly mě trochu jiný věci:cry:
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Kůň rozhodně nebyl spotřební záležitost, byl to celkem drahý artikl.
abaddon
Site Admin
Site Admin

Post by abaddon »

jak kdy, jak kde... tahle veta sama o sobe je dost neurcitej blabol... bez casovyho a mistniho urceni...
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Rozhodně nikdy v historii nebyl kůň považovaný za spotřební zboží. Jeho dostupnost se hodně měnila v závislosti na době, ale nikdy nebylo pořízní koně srovnatelné třeba se slepicí.
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

Müscha wrote:Kůň rozhodně nebyl spotřební záležitost, byl to celkem drahý artikl.
Pro sedláka nepochybně. Pro žoldnéře těžko.

Nehledě na to, že kromě jízdy/tahu pro ně nebylo využití, dokonce ani jako proviantu. Tehdy (= za 30-tileté války) se koně - aspoň u vojska - běžně nejedli, armáda radši pochcípala hlady, než by se dotkla koňskýho masa (P. Englund - Nepokojná léta. Stranu nevim, nechce se mi to hledat)
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Do třicítky byl kůň běžně používaný k tahu a orbě, po ní bylo koní nedostatek a taky stoupli v ceně.
Ve středověku je to zase o něčem jiném.
abaddon
Site Admin
Site Admin

Post by abaddon »

Müscha wrote:Rozhodně nikdy v historii nebyl kůň považovaný za spotřební zboží. Jeho dostupnost se hodně měnila v závislosti na době, ale nikdy nebylo pořízní koně srovnatelné třeba se slepicí.
rikam, jak kde... rekneme treba v Mongolsku ma kun jeste mozna dneska formu spotrebniho zbozi, konema se "plati" a jmeno dostanou jen ti opravdu nejlepsi, vyjimecni... jinak je to pro ne tak vsedni vec, ze je ani nepojmenovavaji...

takze pokud mluvis v obecne rovine tveho predchoziho prispevku, nema to valnou vypovidaci hodnotu...
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Měl jsem namysli oblast Čech.