Chirurgie a léčba v RS
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Wow, tak jestli je to fakt pravda, tak je to hobně zajímavé. Uvadí tam z čeho ty informace čerpali? Asi ne, co? To bych bych si fakt ověřila, zda je to pravda. Já zrovna odborné články,co se tohodle týkají sleduju, ale na vrtání zubů v pravěku jsem ještě nenarazila. Na druhou stranu zuby se různě upravovaly a vrtaly z estetiských a sekulárních důvodů, tak proč nevrtat kvůli kazu...
-
- Stálý přispěvatel
Vic je v cestine tady:
http://www.osel.cz/index.php?clanek=1822
Jinak to vychazi z originalu publikovaneho v Nature, coz je rozhodne solidni zdroj.
http://www.osel.cz/index.php?clanek=1822
Jinak to vychazi z originalu publikovaneho v Nature, coz je rozhodne solidni zdroj.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Ale oni snad neurčovali, který přesně pazourek se použil jako vrták, alespoň to z toho článku nevyplývá. Asi se tam našly nějaké malé pazourky, které tvarově odpovídají k těm vyvrtaným děrám v zubech. Prostě podle tvaru.had wrote:Jsem trocha pomalejší, ale zajímalo by mě, jak určili, že ten či onen pazourek sloužil jako vrták "zubaři".
Mně spíš vrtá hlavou

-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Trepanace lebky není nic složitého. Zvládl bys to taky
V podstatě řízneš křížek, odchlípíš kůži, odhalíš kost a vydrbeš ďuru. Nejvěčí nebezpečí je infekce.
Jediné co potřebuješ jsou látky pro zmírnění krvácení (pavučina, výtrusy Bovisty apod.) A pokud ho trochu ubiješ nějakou drogou proč ne, ale ono to moc ani není bolestivé (viz. kreténi co si to sami dloubou jako 3 oko). No a pokud to bolí, tak borec omdlí a nepotřebuješ anastezii.

Jediné co potřebuješ jsou látky pro zmírnění krvácení (pavučina, výtrusy Bovisty apod.) A pokud ho trochu ubiješ nějakou drogou proč ne, ale ono to moc ani není bolestivé (viz. kreténi co si to sami dloubou jako 3 oko). No a pokud to bolí, tak borec omdlí a nepotřebuješ anastezii.

-
- Stálý přispěvatel