Chirurgie a léčba v RS

Duchovno, víra, věda, umění

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Malý půlměsícovitý nožík, interpretovaný jako chirurgický, je i z Budče(Z.Váňa:Přemyslovská Budeč)
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Scar »

Možno budem trochu offtopic, ale potrebujem túto info do školy. Z akých dôb máme najstaršie pramene o umelých potratoch? Najstaršie o ktorých viem ja sú zachytené v gnostických evanjeliách - čiže roky cca 200 - 300 nášho letopočtu.
Ratatosk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ratatosk »

Wow, tak jestli je to fakt pravda, tak je to hobně zajímavé. Uvadí tam z čeho ty informace čerpali? Asi ne, co? To bych bych si fakt ověřila, zda je to pravda. Já zrovna odborné články,co se tohodle týkají sleduju, ale na vrtání zubů v pravěku jsem ještě nenarazila. Na druhou stranu zuby se různě upravovaly a vrtaly z estetiských a sekulárních důvodů, tak proč nevrtat kvůli kazu...
Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Archimedes »

Vic je v cestine tady:

http://www.osel.cz/index.php?clanek=1822

Jinak to vychazi z originalu publikovaneho v Nature, coz je rozhodne solidni zdroj.
Ratatosk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ratatosk »

Archimedes: Díky moc. Nature je určitě solidní zdroj, i podle těch obrázků je už jasné, že je to opravdu vrtané. Fakt paráda :wink:
Ratatosk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ratatosk »

had wrote:Jsem trocha pomalejší, ale zajímalo by mě, jak určili, že ten či onen pazourek sloužil jako vrták "zubaři". #-o
Ale oni snad neurčovali, který přesně pazourek se použil jako vrták, alespoň to z toho článku nevyplývá. Asi se tam našly nějaké malé pazourky, které tvarově odpovídají k těm vyvrtaným děrám v zubech. Prostě podle tvaru.
Mně spíš vrtá hlavou :) , jak mohli vyvrtat tak precizní malé dírky třeba až na osmičce. To muselo být zajímavé...hlavně pro pacienta :twisted:
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Docela jednoduše, ničím jiným to dělat nemohli a ty pazourky jsou na to ideální, navíc když se tam našli pazourky, které do těch děr pasují, tak není co řešit.
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Scar »

Aké prírodné látky sa mohli používať ako anestézia? V sekcii "Fyziognomie a spusob života Starých Slovanu" Rab prispel výrokom o operáciách lebiek. Takáto operácia si vyžaduje úplnú anestéziu.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

Trepanace lebky není nic složitého. Zvládl bys to taky :-) V podstatě řízneš křížek, odchlípíš kůži, odhalíš kost a vydrbeš ďuru. Nejvěčí nebezpečí je infekce.

Jediné co potřebuješ jsou látky pro zmírnění krvácení (pavučina, výtrusy Bovisty apod.) A pokud ho trochu ubiješ nějakou drogou proč ne, ale ono to moc ani není bolestivé (viz. kreténi co si to sami dloubou jako 3 oko). No a pokud to bolí, tak borec omdlí a nepotřebuješ anastezii. :badgrin:
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Scar »

Uff.. osobne sa bojím anestézie viac ako operácie pri plnom vedomí.. takže som "livinghistorik" ako nikto.. :biggrin: