Zbraně raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

To je Rabe právě step-in.

:wink:
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Byla to nějaká brutálně reflexní potvora, kterou si někdo objednal u poláka... Kamarád mu to vezl a tak jsme ji testovali. Je to tak dva tři roky spět, ale od oka ten luk v nataženém astavu měl 70 čísel, což je srašně prťavé... Sám nevím co to bylo, ale tvarově mi připomínal ten natažený co má na zádech na obrázku a poměrně délkově taky.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

70 cm je i mimo historickou věrnost.
Ty nejkratší korejský mají tak 92, turecký metr...
U těch hunů, nebo madarskejch spíš metr a půl.
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

OK

Mám drobný dotaz... V jiné nejmenované diskusi mě napadlo jestli se ví co se používalo na výrobu zápalných šípů??? Moje pokusy dopadly povětšinou nezdarem... Prakticky nic co jsem testoval nevydrželo zapálené (či doutnající a následně vzplanoucí) výstřel z 45librového luku.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

V posledních 4 číslech "THe Glade" je článek Marka Strettona o zápalných šípech.
Podařilo se mu zapálit mmj.
Dubová stará vrata
Kupku sena do které už týden pršelo
Hadry promočené hadicí turch atd....

Dělal je podle středověkých receptů.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

V Kosmovi je nejasná zmínka o tom, že se na výpravě sešli Sasové s dlouhými kopí a protože délka kopí jezdců asi byla v té době víceméně jednotná, zřejmě se mohlo jednat o kopí pěchoty, delší než bývalo obvyklé. Jinak soudě dle ikonografie (upozorňuji že vyobrazení vysloveně lehké pěchoty je dost vzácné) se kopí mohla pohybovat tak kolem 2-2,5m ale 3m bych si dokázal představit taky i když to pak už pro boj po srážce není moc praktické a je potřeba mít nějakou poboční zbraň, nebo rychlé nohy.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

myslím, že s tou univerzálností to zas neplatí tak úplně. Řekl bych, že sekery západní a severní evropy jsou spíše masivnější "bradatice", směrem na východ pak lehčí menší sekery s úzkým ostřím a různě moc vystupujícím týlem, což zřejmě souvisí s ovlivněním východní evropy kočovníky ze stepí euroasie. Jejich sekery jsou vyloženě úzké s dlouhým protihrotem nebo i druhým ostřím. Z obojího jsou samozřejmě výjimky. Takže do jisté míry je důležité, jaký region chceš dělat.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Z tohoto období už moc nálezů není, protože se běžně neukládají do hrobů. Takže sekery z 11-12.st. (nálezy pro inspiraci) často bereme z Polska.
Opoč
Nováček
Nováček

Příspěvek od Opoč »

Ahoj nemáte někdo tušení kde bych sehnal radu(návod,střih) ohledně výroby praku ?
melian
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melian »

Ciste nedobove (i prak je v jistem smyslu nadcasova zalezitost, ze ano) se jim zabyvaji na
www.slinging.org