Maršálek - 2 m jsou na ten kančák skoro moc.
Ty šípy na lov mají samozřejmě široké listové hroty, ted´mi Wothan posílal obrázek lovu na ptáky, kde jsem identifikoval šíp pouze se širokou dřevěnou hlavicí hříbkovitého tvaru.
Jinak mám doloženo, že luk a šípy byl vhodný dárek rytíře dámě - kdy jmenovaný daroval dámě luk a toulec šípů vázaných zlatou nití a ona se z dárku velice radovala, ač shledala luk "poněkud velkým" (rozuměj silným).
:D
Mám taky nějaké obrázky kde nadhaněči ženou zvěř a lukostřelci čekají na číhané, nebo hon na vysokou pomocí longbow z hřbetu koně. Samé zajímavosti!
Lovecké umění
Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
K tomu kančáku souhlas, délka je v podstatě závislá na výšce lovce, aby ho neomezovala při manipulaci. Já sám nejsem se svými 175 cm žádný habán, taže by mi stačila stejná výška, případně pár cm navíchawkwind wrote:Maršálek - 2 m jsou na ten kančák skoro moc.
Ty šípy na lov mají samozřejmě široké listové hroty, ted´mi Wothan posílal obrázek lovu na ptáky, kde jsem identifikoval šíp pouze se širokou dřevěnou hlavicí hříbkovitého tvaru.
Jinak mám doloženo, že luk a šípy byl vhodný dárek rytíře dámě - kdy jmenovaný daroval dámě luk a toulec šípů vázaných zlatou nití a ona se z dárku velice radovala, ač shledala luk "poněkud velkým" (rozuměj silným).
:D
Mám taky nějaké obrázky kde nadhaněči ženou zvěř a lukostřelci čekají na číhané, nebo hon na vysokou pomocí longbow z hřbetu koně. Samé zajímavosti!

Ten dárek dámě zní rozkošně, nemáte odkaz na pramen?
K lovu, Gastona Phéba máš? Tam pravda vládnou více kuše, ale je to skvost. Jednak je v podobě iluminací ke stažení na BNF (viz. výše) a jednak vyšel formou katalogu na loňské výstavě Paříž kolem roku 1400 a ten máme, takže se případně rádi podělíme.
K tomu šípu na ptáky je pěkná iluminace tuším v Luttrel psalter.
Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
V lutrell psalter nejsou šípy na ptáky, ale šípy na střílení do terče z našlapané hlíny, i když jsou ty hlavice podobné.
Ten lov na ptáky je jak koukám z Holkham bible. Jiná další pěkná lovecká scéna je z Novum digestum a v tom Phoebovi je lov "stabilní, neboli na čekanou" i s kušemi a luky ačkoli on sám píše že na to je třeba jít do anglie neb tam je to "způsob života".
Taky mám z pozdního 15. století "Champion des dames" obraz kde lukostřelci a vojáci s hákovnicemi dobývají hrad bráněný dámami (alegorie) od Martina le France.
Ten lov na ptáky je jak koukám z Holkham bible. Jiná další pěkná lovecká scéna je z Novum digestum a v tom Phoebovi je lov "stabilní, neboli na čekanou" i s kušemi a luky ačkoli on sám píše že na to je třeba jít do anglie neb tam je to "způsob života".
Taky mám z pozdního 15. století "Champion des dames" obraz kde lukostřelci a vojáci s hákovnicemi dobývají hrad bráněný dámami (alegorie) od Martina le France.
-
- Stálý přispěvatel
s Lutrell psalter se omlouvám, teď jsem se na to koukal a s hanbou přiznávám že střílejí do terče, byť tupými šípy. Ten tupý hrot na ptáky je tuším v Omersby psalter, dohledám konkrétní iluminaci a pokusím se ji vložit, nebo ji pošlu mailemhawkwind wrote:V lutrell psalter nejsou šípy na ptáky, ale šípy na střílení do terče z našlapané hlíny, i když jsou ty hlavice podobné.

Pokud jde o to dobývání hradu, kdyby se tam nestřílelo, tipoval bych to na dívčí kastel

Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
jak vypadaly lovecké toulce pro přelom 13. a 14.st., jaký měly tvar, přibližnou velikost a jakým způsobem byly nošeny?
Mám fotky krásných loveckých a válečných toulců z 16.st. z moskevského Kremlu, takže jakmile mi Müscha vrátí katlogy (které má už poměrně dlouho a činí mu potíže je přes opakované urgence vrátit), naskenuji je a hodím je sem pro inspiraci. Byť je to mladší období než to naše, ale ty lovecké jsou z carské výbavy a jsou potahované sametem, bohatě zdobené zlatými a stříbrnými výšivkami (doplněnými textem). U těch je pak vidět i řemení na zavěšení k pasu a sedlu, opět bohatě zdobené destičkami z drahého kovu, vykládnými kameny.
Mám fotky krásných loveckých a válečných toulců z 16.st. z moskevského Kremlu, takže jakmile mi Müscha vrátí katlogy (které má už poměrně dlouho a činí mu potíže je přes opakované urgence vrátit), naskenuji je a hodím je sem pro inspiraci. Byť je to mladší období než to naše, ale ty lovecké jsou z carské výbavy a jsou potahované sametem, bohatě zdobené zlatými a stříbrnými výšivkami (doplněnými textem). U těch je pak vidět i řemení na zavěšení k pasu a sedlu, opět bohatě zdobené destičkami z drahého kovu, vykládnými kameny.
Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
Tak jsme v červenci absolvovali loveckou kratochvíli na Babí. Mimo jiné se urozená společnost bavila tím, že procházela vyznačenou trasu lesem a střílela na terče, umístěné mezi stromy. Střílelo se z dlouhých luků (nedobových) a z kuše. Ačkoli nebyla zvolená trasa lesem nijak zvlášť obtížná, nebyla primárně vedena po cestičkách a několikrát bylo zapotřebí překonat mírné terénní překážky (hluboký příkop kterým tekl potůček, mokřina, svahy, houští). Ačkoli tedy nebyl terén nijak náročný a celá procházka trvala cca 1-1,5 hod, vyzkoušeli jsme si jak je nepohodlné nosit dlouhé šípy volně ložené vzadu za opaskem. Nebyli jsme zvyklí na to, že jsme při procházení širší. Svazek cca 5-10 šípů zastrčených za opaskem překážel i při otáčení se a nezřídka jsme o něj nevhodně zavadili rukama. Šípy nám občas vyjížděly, atd.
Proč to píšu? Hledali jsme s Hawkwindem lovecké toulce k období 13.-14.st. a nepodařilo se nám je nalézt. Na většině dobových vyobrazení lukostřelců jsou prostě šípy volně zasunuté vzadu za opasek, odkud si je střelec odebírá. Zkusili jsme si to nejenom v lese, většina pánů tak nosila šípy po většinu dne a nenabyli jsme dojmu, že je to ono... Rozhodli jsme se tak podělit o svou zkušenost a budeme dál hledat v pramenech.
Fotky z kratochvíle: http://www.akce.radekpl.net/lovecka_2006/index.html
Proč to píšu? Hledali jsme s Hawkwindem lovecké toulce k období 13.-14.st. a nepodařilo se nám je nalézt. Na většině dobových vyobrazení lukostřelců jsou prostě šípy volně zasunuté vzadu za opasek, odkud si je střelec odebírá. Zkusili jsme si to nejenom v lese, většina pánů tak nosila šípy po většinu dne a nenabyli jsme dojmu, že je to ono... Rozhodli jsme se tak podělit o svou zkušenost a budeme dál hledat v pramenech.
Fotky z kratochvíle: http://www.akce.radekpl.net/lovecka_2006/index.html
Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
tady má někdo počíháno na ptáčka---- http://www.english.cam.ac.uk/mi-sampler ... applet.htm
-
- Stálý přispěvatel
a nalevo těsně pod iniciálou jsou dva bojovníci, z nichž jeden má pěsťák a vymalovanou helmiciKOHO z Hrabišína wrote:tady má někdo počíháno na ptáčka---- http://www.english.cam.ac.uk/mi-sampler ... applet.htm
Ich dien!