Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 203
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha/Brno

Post by Archimedes »

Hm, to bych mohl zkusit zavrit maso do vakuove komory, to by ten svalovec taky asi nerozchodil :twisted:
User avatar
abaddon
Site Admin
Site Admin
Posts: 2015
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by abaddon »

to maso asi taky ne ;-)

alespon co se pozivatelnosti tyce... ;-)
Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 203
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha/Brno

Post by Archimedes »

A jeste ke vsemu by to asi nebylo tak uplne LH :biggrin:
Průser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 218
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by Průser »

Pampalíny wrote:Zmražení by snad nebyl problém, moh bych to hodit do -200C, ale nevím zda to pomůže. Respektive nevěřím.
Zmražením si vůbec nepomůžeš, v mase jsou zárodky, které jsou téměř obdobné se zárodky savců, např. skotu, prasat atd. A konkrétně hovězí spermie mají při inseminaci -180C a po rozmražení a zavedení do dělohy normálně fungujou. Mimochodem na stejnym principu funguje i lidská spermabanka :mrgreen: Takže muj typ je, že po zmaražení přežije takovejch 89% zárodků.
User avatar
woden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 203
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by woden »

No ale aspon budes mat zdrave zarodky..... :mrgreen:
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 587
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Modra/Olomouc/Prostějov

Post by zoone »

HynekzDube wrote:
Pampalíny wrote:Zmražení by snad nebyl problém, moh bych to hodit do -200C, ale nevím zda to pomůže. Respektive nevěřím.
Zmražením si vůbec nepomůžeš, v mase jsou zárodky, které jsou téměř obdobné se zárodky savců, např. skotu, prasat atd. A konkrétně hovězí spermie mají při inseminaci -180C a po rozmražení a zavedení do dělohy normálně fungujou. Mimochodem na stejnym principu funguje i lidská spermabanka :mrgreen: Takže muj typ je, že po zmaražení přežije takovejch 89% zárodků.
No jo, ale tam se používají kryoprotektiva... Jinak u kvasinkové suspenze(pěkně odolné mrchy) mají mortalitu při -190C asi 95%...
User avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1814
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: svobodné území Beskyd

Post by Pampalíny »

Nevím jak je známo použití březové mízy v RS a středoevropském prostoru (info jsem našel jen na Vikingy, baltské národy a jim sousední Slovany), ale předpokládám, že by se mohla tato snadno dostupná surovina vyskytovat i u nás.

Produkty: šťáva, sekt a napadá mě ještě sirup (ale o tom jsem žádné zmínky nenašel/neslyšel).

Každopádně je nejvyšší čas :c) vyrazit do březového háje.


Image
velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza1.jpeg

Image
velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza2.jpeg
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 5440
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Liberec

Post by Wothan »

Našel jsem o tom zmínky coby alternativním sladidle k medu, ale ne přímo v pramenech, jen v literatuře.
User avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1814
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: svobodné území Beskyd

Post by Pampalíny »

Díky. Už mám tak litr tak zkusím svařit na kolik toho sirupu to vyjde, U javoru je to 40:1 :-X
Jinak zajímavý odkaz k tomu javoru a míze obecně - http://www.narod-sobe.cz/clovek/kultura ... stromu.htm
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1243
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice

Post by Müscha »

Velice zajímavé,a si půjdu narazit strom :wink: