
Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 203
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha/Brno
-
- Site Admin
- Posts: 2015
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 203
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha/Brno
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 218
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Zmražením si vůbec nepomůžeš, v mase jsou zárodky, které jsou téměř obdobné se zárodky savců, např. skotu, prasat atd. A konkrétně hovězí spermie mají při inseminaci -180C a po rozmražení a zavedení do dělohy normálně fungujou. Mimochodem na stejnym principu funguje i lidská spermabankaPampalíny wrote:Zmražení by snad nebyl problém, moh bych to hodit do -200C, ale nevím zda to pomůže. Respektive nevěřím.

-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 203
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 587
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Modra/Olomouc/Prostějov
No jo, ale tam se používají kryoprotektiva... Jinak u kvasinkové suspenze(pěkně odolné mrchy) mají mortalitu při -190C asi 95%...HynekzDube wrote:Zmražením si vůbec nepomůžeš, v mase jsou zárodky, které jsou téměř obdobné se zárodky savců, např. skotu, prasat atd. A konkrétně hovězí spermie mají při inseminaci -180C a po rozmražení a zavedení do dělohy normálně fungujou. Mimochodem na stejnym principu funguje i lidská spermabankaPampalíny wrote:Zmražení by snad nebyl problém, moh bych to hodit do -200C, ale nevím zda to pomůže. Respektive nevěřím.Takže muj typ je, že po zmaražení přežije takovejch 89% zárodků.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
Nevím jak je známo použití březové mízy v RS a středoevropském prostoru (info jsem našel jen na Vikingy, baltské národy a jim sousední Slovany), ale předpokládám, že by se mohla tato snadno dostupná surovina vyskytovat i u nás.
Produkty: šťáva, sekt a napadá mě ještě sirup (ale o tom jsem žádné zmínky nenašel/neslyšel).
Každopádně je nejvyšší čas :c) vyrazit do březového háje.

velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza1.jpeg

velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza2.jpeg
Produkty: šťáva, sekt a napadá mě ještě sirup (ale o tom jsem žádné zmínky nenašel/neslyšel).
Každopádně je nejvyšší čas :c) vyrazit do březového háje.

velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza1.jpeg

velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza2.jpeg
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 5440
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Liberec
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
Díky. Už mám tak litr tak zkusím svařit na kolik toho sirupu to vyjde, U javoru je to 40:1
Jinak zajímavý odkaz k tomu javoru a míze obecně - http://www.narod-sobe.cz/clovek/kultura ... stromu.htm

Jinak zajímavý odkaz k tomu javoru a míze obecně - http://www.narod-sobe.cz/clovek/kultura ... stromu.htm
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1243
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice