Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

HEDVÁBNÁ PŘÍZE

Obrázek

Tak todle jsem přesně a docela dlouho hledal. Ufff. Sice je to PŘÍZE NA PLETENÍ, ALE NA "HRUBŠÍ VYŠÍVÁNÍ" SE TO URČITĚ HODÍ.
První příze v naší zemi vyrobená ze 100% přírodního hedvábí. Buretové hedvábí je vyrobeno z části tzv. "šapetového hedvábí", což jsou vnější oviny kokonu, který vytváří bourec morušový. Přízi pro lehčí letní úplety dodáváme pouze v přírodním stavu a při požadavku na barevný úplet doporučujeme klubíčka či hotový úplet obarvit v běžně dostupných barvách na textil IBERIA. Věříme, že oceníte nádherné užitné vlastnosti úpletu, který Vám může neopakovatelně poskytnout pouze hedvábí.
# Cena (včetně DPH): Klubíčko 50 gramů - 27 Kč
# Balení 1 kg (20x50gr) - 530 Kč
(CENA JE TU LEPŠÍ NEŽ U VÝROBCE!)

http://shop.ddjd.cz/shop/zbozi.asp?id=251

Kdyby byl větší zájem, tak to toho objednám rovnou kilo, ale sám bych chtěl tak 5 klubek - najde se i někdo další. + budu teď objednávat tu hedvábnou niť - chce-li někdo?

----------------------------------
Jak se začne dařit a ví se kde se má hledat, tak to jde snáze :evil: - ale tady je hedvábná příze dražší a už barvená :c( http://www.fashionmartina.cz/modely.php?lng=1&pr=HK
Triss
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Triss »

Zdravím všechny,

chtěla jsem se zeptat jestli se v raném středověku používalo při vyšívání taky malování jehlou (při vyplňování větších ploch jeden odstín přechází plynule v jiný).

třeba na tomto obrázku se mi zdá, že malování jehlou je, ale jistá si nejsem...

http://www.silverwolf.ru/trade/imgert/pl_004.jpg
Triss
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Triss »

vlamik píše:zda sa mi ze na tom obrazklu je to stale ten isty odtien to robi asi iba svetlo ale mozno sa mylim-

Inak velmi pekna vysivka
Taky se mi moc líbí :-)

to světlo nebo nestejnoměrně obarvená vlna mě taky napadla, jen by mě stejně zajímalo, odkdy se tedy to malování jehlou vlastně používalo...
Jiskra

Příspěvek od Jiskra »

Obrázek

a nejen na papire
Obrázek
Obrázek
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Jiskro: pěkné a díky =D>
Možná mi ještě poradíš: Já jsem jen přemýšlel k čemu takový kousek látky může být využit? pokud by všude byla známá zápjastková technika, zdálo by se mi reálnější zbytky použít zde.
Jiskra

Příspěvek od Jiskra »

Nevim, jestli zrovna by nebylo jednodussi natepnicky delat na forme
Obrázek
ale napadlo mne tkat takhle treba popruhy nebo pasky....
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Teď jsem se vrátil z Indie, tak pár postřehů na téma sehnatelnosti látek využitelných pro různé rekonstrukce: zapomeňte na plátna lněná a konopná, naprosto nesehnatelná. Maximálně nějaká ta bavlna. Všechen textil je velmi jemný a tenký.

Hedvábí najdete na každém roku, ovšem pro změnu barevné. V porovnání s tuzemskem je cca o polovinu levnější. Až po vytrvalém odmítání kašmírských šál a různých jiných volovin se mi podařilo z prodejce dostat prý nebarvené a ručně tkané hedvábí, cena zhruba 110/metr šíře 109 cm.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Ritsi

Příspěvek od Ritsi »

Chtěl bych se zeptat na tvary rukávů u slovanských tunik. Období cca 9-10 stol.

Někde jsem nalezl střih kde byly uváděny rukávy rovné široké u zápěstí cca 25 cm.

Ale z toho co mi řekli jiní lidé vyplývalo, že rukávy užívané v tomto období byly zcela určitě u zápěstí úzké. Mmj je to vidět, myslím že evidentně a i když beru v potaz nějakou tu stylizaci, na „sokolníkovi“ a nákončích z daného období.

A pokud se nad tím zkusím zamyslet sám (a jééé…) jsou široké rukávy dle mě zbytečně náročné na látku a jediné co z toho člověk má je vlastně to, že mu mohou všeobecně překážet (jídlo, práce, boj…).

Podle mě by byl nejreálnější tvar takový že se rukávy zužují. (opravte nováčka, esi plácá nesmysly…)

A ještě jedna – ech asi trochu trapná – otázka. Ony trojúhelníky v podpaždí. Už jsem to viděl myslím na více místech, ale z čeho prameníte? Je to nějak potvrzené, nebo se jedná o hypotézu.

S jehlou a nití si uctivě vykáme, takže je to jen názor laika, ale přijde mi že dle dochovaných věcí rozhodně nebyly rukávy nijak extrémně široké a to ani u ramene. A pokud by se rukávy prostě směrem k rameni rozšiřovaly, nestačilo by to? Nebo myslíte, že byl přidán k rozšiřujícím se rukávům kvůli lepší pohyblivosti ještě v podpaždí ten trojúhelník. (na oblečení pro praktické využití – práce, boj… - prostě všude kde se předpokládá, že bude muset nositel taky s rukama trochu hýbat :o) )

Jaké jsou případně rozměry či tvar? Poraďte pro představu
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

Udělám si mírnou reklamu http://www.orcaeita-pha.wz.cz/aktivity/ ... unika.html

Máme tam vysvětlený pravděpodobný střih i s vysvětlením v úpravě jak pro dnešní šíři látky, tak pro tehdy dosažitelnou. Varianta mužské i ženské tuniky. Cíl byl dosáhnout maximální užitek při minimální spotřebě, odpadu a pracnosti. Vychází nám, že je vhodnější dělat užší rukávy rovné s klínkem v podpaží, právě pro snazší pohyblivost. Když dáš do podpaží ten klánek, rukáv se rozšíří natolik, že je to pohodlné dost.
Bez těch klínků se obejdeš právě tehdy, když uděláš rukáv široký, dostatečně se zužující anebo se zaobleným průramkem, což je ovšem mladší záležitost.
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

Rozměry jsou samozřejmě přibližné, nákresy jsou jen ilustrační, aby bylo vše dostatečně názorné. O přesných rozměrech se můžeme jen dohadovat, ale osobně myslím, že nějaký ten drobný centimetřík nehraje roli, hlavní je, aby to člověku sedlo tak akorát, přece jen nemůžeme předpokládat, že velkomoravané už měli konfekční číslování oděvu :wink: