Zbraně raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Kain: nevybavuji si žádný výjev, jen různé např. geometrické vzory.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

zoone píše:To natahování je běžné dodnes, jen to většina lidí dělá ve stuje... Spíš je zajímavé, že ten bojovník má u sebe dva luky :idea:
Neříkej, vážně? :badgrin: Mně přišla zajímavá naopak ta poloha vkleče, to že má dva luky, může mít mnoho příčin, které ovšem neříkají, že by bylo obvyklé, aby Skytové bojovali se dvěma luky...
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Rab: Nevím jestlis už nějaký luk takového typu natahoval, ale ve stoje to moc nejde... Já už jsem tu čest měl a proto mi to natahování nepřijde nijak převratný vynález :badgrin: Pravda, my jsme si raději sedli na židličku :biggrin:
Naopak to že má dva luky může být poměrně zajímavé. Od toho, že byly nekvalitní a že se lámaly až po bujnou představu umělce.... :badgrin:
Ale nevím, Skyové nejsou moje parketa..........
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Blbost. Cokoli uděláš vsedě ohledně luku jde ve stoje taky. Opačně je to horší, protože přicházíš o 1/3 síly.

Jarda
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Ted´bych si měl dát přes hubu (protože píšu kraviny), ale pravda je - ty huny a madarský se nechají v pohodě napnout metodou step-in.

Jinak je na to víc metod -například pomocí dřevěných šablon na které se ramena uvážou (ty se jmenují teklik).

Ta replika novgorodského luku má strašně kravsky tlustý špičky.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Jinak když jsme se Selbym a Dwyerem rozebírali ty dochované skytské luky, tak ty jsou do určité doby jen dřevo a šlachy. Problém je, že jsou z pohřebních mohyl a pohádali jsme se, jestli jsou to skutečný luky, nebo jenom obětiny.
Jinej můj kamarád je konstruktér u Boingu, tak mi napsal program, kde se ten luk nechá modelovat a já jsem v něm jeden naprogramoval, ale vyšlo, že by střílel, (teda rozuměj šel by napnout) tak to může bejt obojí! :roll:
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

zoone píše:Rab: Nevím jestlis už nějaký luk takového typu natahoval, ale ve stoje to moc nejde...
Kupodivu jeden takový luk mám a běžně ho natahuju ve stoje, jen mě dosud nenapadlo zkusit to také vkleče, až teď na základě té kresby, no a jde to taky, ovšem luk není moc silný, okolo 40 lb ... :wink:
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Takhle luk natahuje Grozer ve stoje
Obrázek

a takhle ve dvou :)
Obrázek
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Když jsme u těch luků, tady je něco pro Hawkinda, byť z trošku jiné doby a oblasti

Luky z merovejského pohřebiště v Oberflachtu, 6. nebo 7. st.

Hrob 8

Obrázek

hrob 21

Obrázek

A takhle byl luk uložen v hrobu 14

Obrázek