Mám dotaz. Nálezy velkomoravských mečů - pochvy. Ve všech nálezech, kde byly zbytky pochvy nalezeny, byla dřevěná. Bývaly snad potažené látkou či kůží. Nálezy nákončí a kování se nekonají. (až na pár importovaných výjimek). Je to tak?
A druhý: nikde jsem nenašel způsob zavěšení. Nedochoval se žádný fragment nebo to jen zatím nikomu nepřišlo důležité?
No máme doloženy palice z 12.st. (vyobrazení) které to poutko kolem ruky mají. Ono to zabraňovalo tomu aby ta zbraň vyklouzla ze zpocených nebo zakrvácených rukou nebo aby vám jí někdo nevyrazil z ruky. To jsou ovšem už trochu složitější a tuším i okované palice. Tyhle primitivní jednoduché sochory by sice poutko mít mohly, ale proto že se jednalo zřejmě dost často o improvizovanou zbraň asi nezřídka "na jedno použití" moc bych to nehrotil.
Pěkná kresba skytského bojovníka natahujícího luk vkleče (na nádobě z elektronu z mohyly v Kul-Obe) - obrázek je tu kvůli tomu natahování luku, jinak samozřejmě patří do staršího období -4. stol. př. Kr.
A mám ještě jeden dotaz...máme doloženy tausované obrázky na hlavicích mečů z VM? A francké? Z pozdější doby ano, od Vikingů taky...ale co tohle období náž region? Známé je tausování podélnými linkami, tečkami, ale mám na mysli něco negeometrického, třeba zvířecí či rostlinný motiv...
Grinulf píše:Dobry den, schanim nejake info, popripade odkazy ohledne varjagskych, madarskych savli a pochev vcetene garnitur.{Vse okolo 10 stol.}.
Diky G.
Mrkni se na diskusi o Avaroslovanech, myslím, že tam jsou nějaké obrázky a snad i linky. A jinak Google a hledat. Mrknu se co mám v zásobě, jak se dostanu na svůj počítač. Dal ses na varjagy?