Štíty
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
hawkwind
- Stálý přispěvatel

-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
Wothan
- Stálý přispěvatel

Těch mandláků se dochovalo více, ale nejčastěji publikovaný je ten Seedorfský. K jiným tu ale bohužel nemám podklady. Kování na mandláku být může a nemusí. Mám dojem že třeba zrovna ten profláknutý Seedorfský štít obvodové kování nemá a když se tak na něj dívám, nevidím po něm ani žádné stopy.
Ve Znojemské rotundě jsou k vidění oba dva typy mandlí - jak s umbem tak bez něj. Jinak ale máme v ikonografii doloženy oba dva typy časově souběžně. Pravda ale je, že na mladších výjevech puklic spíše ubývá, kdežto na starších jich nacházíme více. Není to ovšem striktní pravidlo. Zdá se že puklice je jakýsi relikt ze starších štítů s držením za umbo i když už u mandlí tuhle funkci nemá.
Výjevy jsou tady: http://www.znojmuz.cz/objekty/morotund.htm - ale vede to jakási dost zvláštní parta cvoků s podvnými theoriemi - viz. "obrácené štíty" apod. Jako obrazový zdroj nicméně solidní.
Ve Znojemské rotundě jsou k vidění oba dva typy mandlí - jak s umbem tak bez něj. Jinak ale máme v ikonografii doloženy oba dva typy časově souběžně. Pravda ale je, že na mladších výjevech puklic spíše ubývá, kdežto na starších jich nacházíme více. Není to ovšem striktní pravidlo. Zdá se že puklice je jakýsi relikt ze starších štítů s držením za umbo i když už u mandlí tuhle funkci nemá.
Výjevy jsou tady: http://www.znojmuz.cz/objekty/morotund.htm - ale vede to jakási dost zvláštní parta cvoků s podvnými theoriemi - viz. "obrácené štíty" apod. Jako obrazový zdroj nicméně solidní.
-
Kain
- Stálý přispěvatel

-
Rab
- Stálý přispěvatel

Zřejmě existovala ještě jedna možnost (možná jsem už na to dřív upozornil, tak se omlouvám, pokud se opakuju), a to štít vyrobený stylem ošatky, nikoliv ovšem ze slámy, ale za použití stočeného proutí. Zdá se mi, že taková konstrukce je dostatečně pevná a houževnatá. Zkusím něco takového nechat vyrobit a uvidíme, jaro už snad vyžene kýžené proutky

Foto je z filmu Ohněm a mečem, což je sice podstatně mladší doba, a taky je tam puklice, ale jde o tu konstrukci plochy, která se dá uplést vypoukle...

Foto je z filmu Ohněm a mečem, což je sice podstatně mladší doba, a taky je tam puklice, ale jde o tu konstrukci plochy, která se dá uplést vypoukle...
-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
Rab
- Stálý přispěvatel

-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
Knecht
- Stálý přispěvatel

Existuje jeden fragment mandle z Polska, je z olšového dřeva, silného jen 0,5cm, navrchu pomalovaná žluto-červeno-černě, takže asi nebyla ani potažená kůží, jinak by se tím nikdo nemaloval. Zevnitř je kus řemene zřejmě přibitý hřebíčky, jinak bez kovu. Není jasné, jak ta prkýnky držela pohromadě-zevnitř není žádný svlak, žebro ani nic podobného. Je asi z 13.století. Otázkou je, jestli to není nějaká dekorace, nebo něco podobného.
Březové dřevo na štít jsem zkoušel-při tloušťce okolo 1,5cm a rozměrech 80x60cm váží bez potažení asi 5kg.(i s dvěma vnitřními žebry a madlem z jasanu) Znovu a lépe, asi zkusím tu olši.
Březové dřevo na štít jsem zkoušel-při tloušťce okolo 1,5cm a rozměrech 80x60cm váží bez potažení asi 5kg.(i s dvěma vnitřními žebry a madlem z jasanu) Znovu a lépe, asi zkusím tu olši.