Nemyslím si že je středové držení pro jezdce nějak zvlášť obtížné, je to vysloveně otázka zvyku. Římští jezdci ovládali parmu, což byl kruhový nebo oválný plochý štít právě za takové středové držení. Germánští jezdci z doby římské i stěhování národů nosili také takové štíty. Stejné štíty nacházíme na iluminacích v rukou franské jízdy i pěchoty a známe je i z Byzance.
Čili pokud Slované takový způsob úchopu běžně nepoužívali, zřejmě to apriori nesouviselo s tím zda bojovali na koních nebo jako pěchota (vlastně bojovali tak i tak), ale spíše (což je můj osobní názor) s jakousi původní tradicí, kterou si s sebou do Evropy přinesli. Musela to být tradice silná a zároveň muselo to řešení být funkční a jednoduché, protože ani dlouhodobý styk a střet s germánským prostředím jí nedokázal nijak zvlášť ovlivnit.
Štíty
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
hawkwind
- Stálý přispěvatel

Funguje prdlajz. Věc je ta, že ta poklice umožnuje jednu zásadní věc - totiž že ten štít držíž v ose. Mužeš ho přetáčet na stranu kam chceš a nepřeklápí se ti vršek.
To značí, že když tě do něj praští huněk se sekyrkou, necháš ho otáčet v ruce na jednu stranu, nebo na druhou, takže rána sviští co nejdál od tebe a zárověn´ to to nabídne možnost píchnout ho na oplátku do ksichtu, nebo seknout atd.
To s tím deklem od hajzlíku možné není, ted´jsem jeden dodělal.
Co lidem nedochází je, že u mandlo supluje posunutí úchopu do roviny štítu (nebo do těžiště příčného profilu to prohnutí a to i když zrovna nemá poklici. To s tím deklem nejde.....
To značí, že když tě do něj praští huněk se sekyrkou, necháš ho otáčet v ruce na jednu stranu, nebo na druhou, takže rána sviští co nejdál od tebe a zárověn´ to to nabídne možnost píchnout ho na oplátku do ksichtu, nebo seknout atd.
To s tím deklem od hajzlíku možné není, ted´jsem jeden dodělal.
Co lidem nedochází je, že u mandlo supluje posunutí úchopu do roviny štítu (nebo do těžiště příčného profilu to prohnutí a to i když zrovna nemá poklici. To s tím deklem nejde.....
-
abaddon
- Site Admin

nejak tomu nerozumim, co konkretne znamena "Mužeš ho přetáčet na stranu kam chceš a nepřeklápí se ti vršek."????hawkwind píše:Funguje prdlajz. Věc je ta, že ta poklice umožnuje jednu zásadní věc - totiž že ten štít držíž v ose. Mužeš ho přetáčet na stranu kam chceš a nepřeklápí se ti vršek.
-
Kain
- Stálý přispěvatel

-
melkel
- Stálý přispěvatel

-
abaddon
- Site Admin

-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
Knecht
- Stálý přispěvatel

Já jsem teď zkusmo taky vyrobil štít typu dekl od hajzlu a vážně to není nic moc, překlápí se a není to moc ovladatelné. Asi zkusím držení "orientálního" typu s dvěma poutky drženými zároveň v pěsti. Ačkoli u nich to používají proti relativně lehkým ranám, možná že proti sekerám a těžkým mečům to nebude to pravé.
-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel