Barvení

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Tak jsem si nastudoval nějaké podklady z 18.-19. st. a ze všeho vyplývá, že každá barva má svůj postup. Něco jako univerzálnost postupu (pokud chceme garantovat stálost barev) -dle příručky- neexistuje.

Aplikováno je jak
namáčení (několikeré - s vychladnutím i bez)
vaření (od minut po několik hodin)
míchání (což je velmi přesně stanoveno)

Tak i řada smáčidel a ustalovačů:
(pro nás zajímavé jsou)
kamenec
hašené vápno
skalice modrá (je tam i zelená a bílá)
a další...

Jako velmi zajímavé je použití moči (do teď jsem to znal jen u borytu a indiga). Udělal jsem si průřez a moč je jen u receptů se lnem, což taky o něčem svědčí. Moč se ovšem přidává až na konci a zamíchává se, takže nevím jak by pomáhala narušit strukturu lnu. Což mne zase napadá - čím nahradit tu zatracenou moč?

Jo a zkoušel jsem barvit tou kůrou z jasanu - má to být dle literatury modrá. Ale nic moc - je to zelenohnědá barva, ale v určité fázi měla břečka modrý nádech, tak to možná mírně jde, ale asi to chce přesně vědět jak.
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Pampalíny píše: Jako velmi zajímavé je použití moči (do teď jsem to znal jen u borytu a indiga). Udělal jsem si průřez a moč je jen u receptů se lnem, což taky o něčem svědčí. Moč se ovšem přidává až na konci a zamíchává se, takže nevím jak by pomáhala narušit strukturu lnu. Což mne zase napadá - čím nahradit tu zatracenou moč?
Já si myslím, že ta moč je spíš ustalovač... A zkus ji nahradit rozpuštěnou močovinou, kterou koupíš v zemědělských potřebách, drogerii, zahradnictví... No prostě všude, kde se prodávají hnojiva :wink: To by snad mohlo stačit...
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Ta mne samozřejmě napadla jako první, ale nevím zda to bude stačit. Je fakt, že močovina je hned po vodě druhou nejdůležitější složkou moči.

Více o moči zde - http://cs.wikipedia.org/wiki/Mo%C4%8D

Napadlo mě smíchat vodu - močovinu a kamenou sůl (NaCl) - čímž by se to asi přiblížilo nejvíce lidské moči.

Pro ustalovač hovoří použití v závěru barvení, ale při výrobě plsti je nám známo použití moči k narušení vlasu.

Schválně udělám pokusy a uvidím :c)
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

V každém případě to musí být kyselé... A jinak kombinace kyselého prostředí a soli se používá pro ustalování třeba při normálním batikování, takže by to mělo fungovat jako solidní ustalovač.
Moč při výrobě plsti se používá zase z jiných důvodů.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

V ramci odkazu od Vlasty jsem se dostal az sem - http://asgard.tgorod.ru/libri.php3?cont=_dyes2

Jsou tam zajímavé rostlinky, které u nás ne vždy jsou zmiňovány. Jako karbinec evropský či medvědice lékařská. Stálo by to za zkoušku...
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

No jo, ale rostou ti za barákem?
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

A kde jsi sehnal indigo a za kolik? Já teď mám domluvené že mi přímo obarví co budou chtít...

P.S. K čemu otruby a cukr. Já mám recepty kamenec + H2SO4
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

cukr z řepy jedině až po Napoleonovi :c)

já hledal recepty z 18.st. a nenašel. ovšem dobře si pamatuji že tam byl kamenec, H2SO4 a oxidace na vzduchu. Osobně to asi vyřeším tím, že to rovnou pošlu obarvit do "fabriky".

Pro ostatní:
- v mém případě (neb se jedná o hedvábí, které běžně nebarví) musím poslat na zkoušku kousek materiálu o velikosti asi 5 x 20 cm (stačí v
obyčejné obálce ). Pokud zkouška proběhne dobře, dají vědět.
- Látka se při barvení napichje na kovové rámy a je
nebezpečí, že se na okraji udělají dírky. Doporučují, abyste si na okraj po celé délce našili pruh (cca 10 cm) materiálu, kterého nebude škoda.
Cena za barvení 1 m: 28,- Kč + 19 % DPH - velkoobchodní cena (pokud jste organizace a máte IČO)
42,- Kč - maloobchodní cena
z mailu:
Indigo je v práškové podobě. Barvící lázeň se ale připravuje pomocí
složitějších receptur s přidáním dalších přísad. Myslím, že by to pro Vás
bylo celkem dost neschůdné. V případě potřeby pro nás není problém Vám
barevní provést.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Ad. fabrika - syntetické indigo je LH :c) neb se jedná o naprosto stejnou barvu / vzoreček - vyrobenou pouze jiným postupem. Jedná se o modrotiskovou fabriku která pokud vím používala dříve indigo přírodní - tedy jde jim o kvalitu a podobnost barev více než kdekoliv jinde.

To že se k fixaci/oxidaci (či co se tam všechno děje) používá kyselina místo moči apod. mi v tomto případě přijde zanedbatelné. Cena indiga byla dříve tak vysoká, že staří barvíři se museli snažit dosáhnout plné sytosti.

Chci si koupit i prášek a něco barvit i doma (vlnu, hedvábí na vyšívání apod.), ale vzhledem k okolnostem mi to nabarvení nepřijde ani drahé a ani úplně neLH.
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Begbie »

syntetické indigo je LH
Hm, mě se to nelíbí, alespoň pro mě znamená LH zkusit to postupem , kterým se to dělalo.