Šperky, ozdoby, drobné doplňky

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Omlouvám se, sám druhé péruju, že dávají neúplné informace, ale nějak jsem vytuhl dříve, než jsem to tu stihl doplnit. Jedná se o Katalogy a databáze Národního muzea. Jde tam poměrně jednoduše vyhledávat v databázi (teď zrovna mi to ale nejede). - http://katalogy.nm.cz/

Spíše je škoda, že chybí fotky a popisky jsou bídné. U těch prvních prstenů jsem zapoměl dávat lokality, ale jde to případně dohledat.
Všechno tohle je datováno podle klíče - jako rs.hra (tedy raný středověk - doba hradištní).

Vybral jsem jen to co mě něčím zaujalo a o čem alespoň já moc nvím (třeba čelenka). Byly tam i nákrčníky, ale co nemělo obrázek jsem spíše ignoroval.

Jako zajímavost jsou tam (podle mě) cínové, měděné a olověné záušnice. A více nálezu kůží + záušnice (asi 4). Ovšem bez nákresu a z popisku jsem nepochopil vůbec nic :?
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Aha, jasný, ten katalog znám, jen v něm dřív nebyly obrázky; ovšem očekával jsem podstatně vyšší úroveň té dokumentace, tohle je fakt hrozný! Místo aby NM plnilo svoji hlavní funkci, a to zpřístupňovalo své fondy, dělá stupidní výstavy typu Média...
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

No já jsem z toho dot nešťastný (obrázky jsou opravdu jen někde). Třeba ta čelenka mě vyloženě nadchla (nikde si ji nevybavuji), ale z toho popisku/nákresu se to udělat bohužel nedá.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Ta čelenka je i publikovaná, ale bohužel v pohobné kvalitě :?
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Müscha píše:Ta čelenka je i publikovaná, ale bohužel v pohobné kvalitě :?
Obrázek A průměr drátku by nebyl - nebo cokoliv bližšího???
Naposledy upravil(a) Pampalíny dne pon 06. bře, 2006 15:00, celkem upraveno 1 x.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Je to mimo myslím i v Lutovským (Encyklopedie slovanské archeologie, Libri), teď to ale bohužel nemám po ruce, jestli máš, tak po tom koukni.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Müscha píše:Je to mimo myslím i v Lutovským (Encyklopedie slovanské archeologie, Libri), teď to ale bohužel nemám po ruce, jestli máš, tak po tom koukni.
Členka tam je (str.337). Zajímavé je, že se tu píše o čelence z bronzového drátu! Bohužel pro mne je to datace 11. st. :cry:
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

O něčem ještě píše J. L. Píč, zkusím to vyšťourat.
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

I thing that it was found near Prague, in Klecany
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

had píše:Jak moc velký vliv na sebe měly tyto kultury podle vás? Nikde se o tom moc nemluví.
No přeci Maďaři Velkou Moravu rozvrátili, ale týkalo se to vlastně jen mocenských struktur, jejichž roli načas převzali, alespoň v jižních oblastech Moravy (sever - Olomouc a dál - opanovali Přemyslovci), tudíž nějakou dobu tam "hospodařili" a mohli přebírat či naopak předávat i některé kulturní zvyklosti (někdy mám pocit, jakoby na Slovácku "maďaři" zůstali dodnes :badgrin: )